Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bulgarije wil helft Pirin National Park volbouwen

De Bulgaarse regering wil ongeveer de helft van het nationale park en werelderfgoed Pirin openstellen voor bebouwing en skipistes, melden Bulgaarse media. De plannen leiden zowel in Bulgarije als daarbuiten tot ophef.
vrijdag 5 januari 2018

Het berggebied telt duizenden diersoorten en bestaat voor een groot deel uit eeuwenoude dennenbossen. Pirin is Unesco-werelderfgoed en aangewezen als Natura 2000-gebied, waardoor het behoort tot een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

In Bulgarije zijn in de afgelopen dagen protestacties op touw gezet. Het Wereldnatuurfonds vestigt de aandacht op een emailactie die al eerder in gang werd gezet, en heeft samen met andere natuurorganisaties een rechtszaak aangespannen.

Oerbos

De Bulgaarse overheid stond volgens het WWF eerder al uitbreiding van pistes en skiliften toe in het gebied, maar het nieuwe voornemen gaat nog veel verder: bijna de helft van het park mag worden bebouwd.

“En dat terwijl de plannen voor uitbreiding van het skigebied er al toe hebben geleid dat het prachtige bosgebied in het hooggebergte zo zeer wordt bedreigd dat het werelderfgoed als zorgwekkend staat aangemerkt”, aldus het Wereldnatuurfonds. Voor de aanleg van pistes werd in de afgelopen jaren meer dan 160 hectare oerbos gekapt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.