Bron: Pixabay
Open brief, Economie, Samenleving, Politiek, België -

Beste LVSV, ook veel jongeren genieten later graag van een leefbaar pensioen

Wannes De Roeck, voorzitter van de liberale studentenkring LVSV vindt dat het genoeg is geweest met het opkomen voor de pensioenen door de vakbonden. “Beste ABVV, wil je ook aan ons, jongeren, denken en niet alleen aan jullie oude garde?", titelt zijn opiniestuk. Een ietwat vreemde titel. Niet alleen omdat de pensioenmars naast het ABVV ook door het ACV, ACLVB en hun Franstalige tegenhangers werd georganiseerd. Ook en vooral omdat er ook opvallend veel jongeren aan deelnamen.

dinsdag 2 januari 2018 12:21
Spread the love

Logisch, want de grote meerderheid van de jongeren zou later ook graag van een leefbaar pensioen genieten. Als de vakbonden vandaag op straat komen is dat voor de toekomst de jongeren. Daarom liep ook ik mee in Brussel.

De graad van beschaving van een samenleving kan je afmeten aan de manier waarop ze omgaat met haar ouderen

De bekende antropoloog Levi Strauss schreef al dat je de graad van beschaving van een samenleving kan afmeten aan de manier waarop ze omgaat met haar ouderen. Het is schrijnend om te zien hoe we in België de mensen behandelen die heel hun leven hard gewerkt hebben om onze welvaart op te bouwen, zij die onze samenleving vorm hebben gegeven. “Ik ben verpleegster”, zegt Marie. Ze is 59 en had gehoopt volgend jaar te kunnen stoppen met werken. Maar als ze een pensioen van 1.300 euro wil, zal ze moeten werken tot 65, dat heeft ze gezien op mypension.be. “Ik heb nu al te maken met beginnende gezondheidsproblemen. Rugproblemen, bijvoorbeeld. Mijn man is zelfstandige en zal een pensioen krijgen van 1.100 euro. Ons gezamenlijk pensioen zal niet vet zijn.”

De moeder van Marie is 84. Haar spaargeld raakt stilaan uitgeput. Over twintig maand zal ze alleen nog haar pensioen hebben. Dat bedraagt 1.500 euro, maar het OCMW-rusthuis kost 1.850 euro. Elk jaar stijgt dat bedrag. “En denk niet dat het daar grote luxe is. Als je ziet wat ze daar te eten krijgt, dan ben ik beschaamd. Over twintig maand heeft ze dus niets meer om de rekening bij te passen. Wij zullen dat moeten doen.” Daar komt nog eens bij dat een van de kinderen van Marie geen echt werk vindt. Hij verdient maar 800 euro per maand. Marie en haar man willen hem niet laten vallen, ze helpen hem om de huur te betalen. “Zie je in welke situatie wij gezet worden? Wat ik niet begrijp is waarom de regering ons het leven onmogelijk maakt, in plaats van ons te helpen.”

Verschillende van mijn vrienden – twintigers die net zijn beginnen werken – moeten nu al beginnen met pensioensparen uit schrik dat ze, mede omwille van onzekere contracten, onvoldoende wettelijk pensioen kunnen opbouwen. Indien het pensioen op punten dat de regering wil doorvoeren erdoor komt, zal die onzekerheid alleen maar toenemen. Het puntensysteem zou de pensioenen afhankelijk maken van onder andere de levensverwachting en de staatsschuld. Stel je voor dat de banken nog eens failliet zouden gaan en weer zouden gered worden met overheidsgeld; dat geld zou dan automatisch worden afgetrokken van onze pensioenen. Dat is geen toekomstbeeld dat ik zie zitten voor onze generatie.

Hoezo, geen alternatief?

“Wat is het alternatief? Is het alternatief dat wij jongeren een nog grotere staatsschuld zullen moeten dragen?”, vraagt De Roeck retorisch in zijn opinie. Hij vergeet er natuurlijk wel bij te vertellen dat het uitgerekend het liberale beleid is van deze rechtse regering dat de staatsschuld vandaag doet toenemen met hun onder-gefinancierde taks-shift, flexi-jobs vrij van sociale bijdragen, verlaging van de bedrijfsbelasting en andere cadeaus aan de grote bedrijven. Natuurlijk is er wel een alternatief. In ons land gaat 10,5 procent van het bbp naar de pensioenen. In een land als Oostenrijk is dat (dankzij het verzet van de vakbonden) 15 procent. De pensioenen zijn daar dan ook veel hoger en de pensioenleeftijd is er veel lager. Als dat in Oostenrijk kan, waarom zou dat dan in België niet kunnen?

We zijn vandaag als samenleving meer dan drie keer productiever dan in de jaren 60. Elk jaar komen er euromiljonairs bij in ons land. Het kan toch niet dat in een rijk land als België het niet mogelijk zou zijn om iedereen op een menswaardige manier oud te laten worden. Belastingfraude en ontwijking – en ontwijking loopt op tot 36 miljard per jaar. Maar in plaats van daar op te focussen vindt De Roeck het blijkbaar belangrijker om het geld te halen bij de – toekomstige – gepensioneerden. Dat is een duidelijke politieke keuze die veel zegt over de maatschappijvisie die hij aanhangt.

Een maatschappijdebat

Want het debat over de pensioenen is natuurlijk helemaal geen debat tussen jong en oud zoals LVSV wilt laten uitschijnen, wel een maatschappij-debat. En als er iets is dat De Roeck bewijst, is het dat je ook op een jonge leeftijd een ouderwetse maatschappijvisie kan aanhangen. Het oude verhaaltje dat je de rijken niet kan laten bijdragen, dat alles de schuld van de overheid en de sossen is en dat er geen alternatief bestaat voor de afbraak van de sociale zekerheid, loopt stilaan op haar laatste benen. De resultaten van meer dan dertig jaar neoliberalisme zijn duidelijk: een grotere staatsschuld, een hogere werkloosheid, meer ongelijkheid.

Steeds meer jongeren hebben genoeg van deze meer-van-hetzelfde politiek en zijn op zoek naar een alternatief dat niet enkel deze politiek maar ook het systeem zelf in vraag stelt. Zij willen, net als de vakbonden, niet enkel een herverdeling van de rijkdom, maar ook een democratische en duurzame toekomst. Het is voor zo’n toekomst dat we op straat kwamen. Jongeren en ouderen, mensen van het ACV, ABVV of ACLVB, Vlamingen, Walen en Brusselaars; samen vormen we een solidaire tegenstroom voor een samenleving waar mens en milieu eerst komen en niet de winst.

Vriendelijke groeten van een andere bezorgde student,
Seppe De Meulder
Voorzitter van Comac Leuven

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!