about
Toon menu

1.000 dagen oorlog in Jemen: “Internationale gemeenschap medeplichtig aan dramatische humanitaire situatie”

Conflicten houden al sinds maart 2015 Jemen in hun greep. Een oplossing is voorlopig nog niet in de maak. Daarom lanceert Oxfam vandaag het rapport 'Yemen’s crisis: 1.000 days of disaster'. Daarin roept Oxfam de internationale gemeenschap op sterkere druk uit te voeren om tot een vreedzame oplossing te komen.
woensdag 20 december 2017

Tijdens de afgelopen periode van 1.000 dagen lieten 5.300 mensen het leven in Jemen. 22 miljoen mensen hebben nood aan humanitaire hulp. Honderdduizenden mensen werden getroffen door cholera in de grootste choleracrisis ooit gemeten.

Begin november riep de Arabische coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, op tot een tijdelijke sluiting van alle land-, lucht- en zeehavens in Jemen. Daardoor werd het land helemaal afgesloten.

Catherine De Bock, humanitaire beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit: “De Jemenieten leven in een nachtmerrie zonder einde. Ondertussen zijn we getuige van een blokkade waarbij het verhongeren van mensen gebruikt wordt als oorlogsmiddel. Bovendien krijgt de wapenhandel er al 1.000 dagen vrij spel, waardoor het conflict steeds gevoed werd met gesofisticeerde wapens. Dat moet stoppen.”

Oxfam roept de internationale gemeenschap op zo snel mogelijk in te grijpen en druk te zetten op de betrokken partijen om tot een vreedzame oplossing te komen. Voor de 22 miljoen mensen in nood moet er dringend extra humanitaire hulp komen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.