Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Europees akkoord over maatregelen tegen dieselgate: een (kleine) stap in de goede richting

De EU-lidstaten hebben eindelijk een akkoord bereikt over strengere regels om een nieuw Volkswagenschandaal te vermijden. Een Europese controledienst komt er niet, maar Europa gaat wel toezien op de werking van de nationale regulatoren en zal zelf boetes kunnen opleggen bij onregelmatigheden.
vrijdag 8 december 2017

Nieuwe automodellen werden tot nog toe gecontroleerd en goedgekeurd door nationale regulatoren. Maar met het Volkswagenschandaal werd duidelijk dat die soms de eigen autobouwers een hand boven het hoofd hielden en onregelmatigheden door de vingers zagen.

Nieuwe regels moeten die kans verkleinen. Zo worden lidstaten verplicht 1 op de 40.000 nieuw geregistreerde auto’s te controleren, onafhankelijk van het land waar het model oorspronkelijk is goedgekeurd.

De commissie zal ook strenger toezien op de nationale regulatoren en regelmatige audits uitvoeren. Europa kan voortaan ook auto’s die al op de wegen rondrijden controleren en nagaan of ze blijven voldoen aan gezondheids-, veiligheids- en milieustandaarden.

Boetes

Het wetsvoorstel geeft de commissie ook de bevoegdheid om upgrades of terugroepacties op te leggen als er onregelmatigheden worden vastgesteld, na 2020. Als een model niet voldoet, kan Europa boetes opleggen of technische diensten verplichten tot 30.000 euro per auto.

"Dieselgate heeft de zwakheid van ons regelgevend systeem aangetoond", zegt EU-commissaris voor Interne Markt Elżbieta Bieńkowska. "We weten dat sommige autobouwers vals speelden en dat veel anderen gebruik maakten van achterpoortjes. Daarom veranderen we nu het hele systeem. Na meer dan twee jaar onderhandelen ben ik blij dat de belangrijkste elementen van ons voorstel worden weerhouden, inclusief echt Europees toezicht en bevoegdheden."

Voorzichtig positief

Milieu- en consumentenorganisaties verwelkomen de nieuwe regels, maar zijn ook voorzichtig. "Meer dan twee jaar nadat Volkswagen in de VS tegen de lamp liep, kunnen we eindelijk zeggen dat Europa een beter systeem heeft om valsspelers te betrappen", zegt Julia Poliscanova van de milieugroep Transport & Environment (T&E). "Maar ‘the proof of the pudding is in the eating’: de commissie moet stevig greep houden op de nationale regulatoren en hun werk regelmatig en grondig controleren om een nieuw schandaal te vermijden."

Ook de Europese Consumentenorganisatie BEUC is voorzichtig positief. "We zijn blij dat de EU minimumdoelstellingen heeft gesteld voor tests bij auto’s in gebruik, vooral omdat de lidstaten daar in gebreke blijven. Meer Europese controle kan ook helpen om belangenconflicten binnen de lidstaten te vermijden", zegt directeur Monique Goyens.

"Maar de EU kan nog meer doen voor de consumenten", zegt Goyens. "Zo blijft het testen van de CO2-uitstoot in echte omstandigheden afwezig. Dat is nochtans hard nodig, omdat de echte uitstoot meer dan 40 procent hoger ligt dan wat laboratoriumtests aangeven. Zo’n situatie kan niet blijven duren, en we blijven er bij beleidsmakers op aandringen om actie te ondernemen."

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het volledige Europees Parlement en de Raad.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.