Bron: Wikimedia Commons
Wereld, Samenleving, Politiek -

Unicef ontwikkelt richtlijn om vluchtelingenkinderen beter te beschermen

Unicef heeft een richtlijn ontwikkeld om wereldleiders te helpen migranten- en vluchtelingenkinderen beter te beschermen. “Het welzijn van ontheemde kinderen moet de centrale bekommernis zijn in het migratiebeleid”, zegt de organisatie aan de vooravond van een bijeenkomst over migratie in Mexico.

vrijdag 1 december 2017 17:04
Spread the love

De bijeenkomst in het Mexicaanse Puerto Vallarta vindt plaats van 4 tot 6 december en zal veilige en gecoördineerde migratie behandelen. Het wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van het opstellen van een Global Compact voor Migratie in 2018, een intergouvernementeel akkoord waarin veilige, waardige en langdurige oplossingen rond migratie zullen worden opgenomen.

In de aanloop naar de bijeenkomst in Mexico lanceert Unicef ‘Beyond Borders/Intergovernmental Consultation on Migration, Asylum and Refugees’, een rapport waarin concrete richtlijnen worden gegeven om migranten- en vluchtelingenkinderen optimaal te beschermen. Het zijn onder meer praktische voorbeelden van goede zorg en integratieprojecten die succesvol bleken bij bepaalde overheden, maatschappelijke organisaties en gemeenschappen die migranten opvangen.

Succesvolle projecten opgelijst

“Dit nieuwe rapport toont dat het mogelijk is om een beleid te voeren dat betere zorg verleent aan kinderen die ontheemd zijn binnen hun land of aan kinderen die op doortocht zijn, zelfs als die landen weinig middelen hebben”, zegt Unicef-programmadirecteur Ted Chaiban.

Kinderen zijn volgens hem voornamelijk kwetsbaar voor misbruik, uitbuiting en xenofobie. “Het is belangrijk om het beleid zo te organiseren dat ze zoveel mogelijk ondersteund worden tijdens hun reis.”

Het rapport lijst een reeks succesvolle projecten op wereldwijd, zoals de implementatie van een minimumstandaard voor bescherming van kinderen in Duitsland, grensoverschrijdende beschermingssystemen specifiek voor kinderen in West-Afrika, en alternatieven voor detentie in Zambia. Andere landen waaraan gerefereerd wordt in het rapport zijn Afghanistan, Italië, Jordanië, Libanon, Zuid-Soedan, Vietnam, Oeganda en de Verenigde Staten. Elk beschreven initiatief gaat over een kindgerichte aanpak en kan door andere landen gekopieerd worden binnen verschillende contexten.

Zes actiepunten

Het rapport geeft ook een agenda met zes punten mee die specifiek op de bescherming van kinderen en jongeren focust. Daar staat onder meer in dat kinderen zoveel mogelijk bij hun familie moeten blijven en het best beschermd zijn door een legale status. Onderwijs geeft hen het meeste kans om zelfredzaam te worden en gezondheids- en andere sociale diensten te bereiken.

In de bestemmingslanden moet meer draagvlak leiden tot minder xenofobie en discriminatie van vluchtelingen. Ook het zoeken naar de onderliggende oorzaken van migratiegolven is een actiepunt op de agenda.

take down
the paywall
steun ons nu!