Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, België -

Klimaattop: België slechte leerling van de klas

De klimaattop van de Verenigde Naties is ten einde gelopen. In een jaar waarin orkanen en overstromingen de krantenkoppen overheersten, boekten de landen weinig vooruitgang. België blonk eens te meer uit door zijn gebrek aan ambitie.

maandag 20 november 2017 15:32
Spread the love

De rijke landen toonden zich niet solidair met arme landen die zwaar te lijden hebben onder de klimaatverandering. De onderhandelingen over “loss & damage”, financiële steun voor de heropbouw in deze landen, werden uitgesteld naar volgend jaar.

Brigitte Gloire, klimaatexperte van Oxfam-Solidariteit: “Orkanen trokken een spoor van vernieling in de Caraïben en overstromingen spoelden duizenden huizen en scholen weg in Zuid-Oost-Azie. Door de aanhoudende droogte hebben miljoenen mensen in Afrika niet genoeg te eten. We hebben het hier niet over de toekomst: mensen vechten nu al voor hun leven na rampen die het gevolg zijn van de klimaatverandering. In Bonn hoorden we holle woorden in plaats van concrete oplossingen.”

“Het akkoord van Parijs verplicht de landen wel de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen, maar besteedt weinig aandacht aan “loss and damage”. Dat Fiji, een kleine eilandstaat die sterk lijdt onder de klimaatverandering, voorzitter was van deze klimaattop, was een teken van hoop”, zegt Brigitte Gloire.

België nog steeds niet wakker geschud

“In Bonn was België een van de slechtste leerlingen uit de klas, net zoals de vorige jaren”, stelt Brigitte Gloire vast. “Nederland kondigde aan tegen 2030 haar uitstoot van broeikasgassen met 49 procent te verminderen. Bij de EU-landen ligt dat gemiddelde zelfs op 55 procent. België ging weinig tot geen engagementen aan. Het Belgische engagement voor 2030 gaat niet ver genoeg. De CO2-uitstoot in onze transportsector swingt de pan uit. De regio’s hebben elk op zich wel financiële bijdrages aangekondigd. Maar op federaal niveau blijft de regering reeds bestaande ontwikkelingshulp recycleren, door er de naam “klimaatfinanciering” op te plakken. België moet haar verplichtingen nakomen en met bijkomende steun over de brug komen.”

“De rijke landen kwamen met lege handen naar Bonn”, benadrukt Brigitte Gloire. “Maar volgende maand krijgen ze een nieuwe kans om zich te engageren op de internationale klimaattop in Parijs, een initiatief van Frans president Macron.” In Bonn werd het initiatief genomen tot de ‘Talanoa Dialogue‘, voor de landen de eerste gelegenheid om nog verder te gaan dan het akkoord van Parijs om de CO2-uitstoot te verminderen. “Dat is geen overbodige luxe, want de wereld stevent af op een catastrofale opwarming van 3°C.”

“Er waren ook enkele lichtpuntjes”, besluit Gloire. “De onderhandelaars hebben na vijf jaar een impasse over agricultuur kunnen doorbreken. Dat opent de deur naar concrete actie, absoluut noodzakelijk in deze tijden waar honger wereldwijd toeneemt. Daarnaast werden in Bonn enkele belangrijke stappen gezet om de stemmen van vrouwen en inheemse gemeenschappen in het debat te versterken.”

take down
the paywall
steun ons nu!