Steven Vroman (copyright: Gert Arys)
Interview - FairFin

Steven Vroman: “Het huidige financieel systeem kiest nog steeds voor de korte termijn”

Naar aanleiding van de Move Your Money Week (www.moveyourmoney.be) stelde FairFin 5 vragen over geld aan een EBBV, Een Beetje Bekende Vlaming. Steven Vromman is milieu-activist en beter bekend als de 'low impact man'.

maandag 30 oktober 2017 15:29
Spread the love

1) Ben je veel ‘bezig’ met geld?

Tja, zoals iedereen zal ik wel dagelijks geld uitgeven, en als zelfstandige maak ik zelf mijn facturen, dus ja, er gaat geen dag voorbij of geld speelt er een rol in. Ik volg ook wat de actualiteit vooral rond thema’s zoals ecologie en klimaat en ook daar zie ik dat geld een belangrijke rol speelt. Ons huidig financieel model verkiest nog steeds financiële korte termijnwinst op maatschappelijke langere termijn winst. Het grondig herdenken van dat financieel model zou een grote stap kunnen zijn richting een meer duurzame en sociale samenleving. Daar is echter nog een lange weg te gaan.

2) Op welke manier heeft u uw bankkeuze gemaakt, en staat u daar soms bij stil?

Voor mij is het kiezen van een bank even belangrijk als het kiezen voor lokale biologische groenten als voor een coöperatieve energieleverancier. Ik ben heel blij met de bankwijzer die een goed hulpmiddel is voor mensen die bewust een bank willen kiezen. Ik ben al heel lang klant bij Triodos, en hoop dat ook New-B echt kan van start gaan. Dan heb ik meteen ook een oplossing voor mijn gewone verrichtingen die ik nu via de Postbank doe – bij gebrek aan beter. Ik gebruik wel de bankkaart van New-B, wat toch al een hoop extra mogelijkheden biedt.

3) Heb je beleggingen bij een bank en zo ja, heb je dan zicht op waarin jouw bank dat geld belegt?

Mijn spaargeld zit bij Triodos, en zo ben ik toch wel zeker dat daar geen foute dingen mee gebeuren. Een deel van de opbrengst sta ik af voor projecten. Voor mij persoonlijk hoeft het niet om een ‘goed rendement’ te hebben op mijn spaargeld. De reclameboodschappen waar banken beloven om ‘je geld voor jou te laten werken’ maken me vooral kregelig. Ik wil vooral dat mijn centen gebruikt worden voor maatschappelijke doelen.

 4) Zou je van bank veranderen als je wist dat jouw bank belegt in fossiele brandstoffen en/of wapens?  

Zonder twijfel. Ik probeer zelf te leven om een manier die een positieve bijdrage levert aan de samenleving en de planeet. Het kan dan ook niet dat ik inspanningen zou doen om mijn ecologische voetafdruk te beperken en mijn spaargeld het omgekeerde zou veroorzaken. Ik vind het dan ook zeer belangrijk dat mensen meer bewust gemaakt worden over wat er met hun spaargeld gebeurt. Zodat ze ook op dit vlak bewuste keuzes maken.

 5) Weet je wat een duurzame coöperatie is en zou je bereid zijn te investeren in zo’n coöperatie?

 Ik ben nu al aandeelhouder van heel wat coöperatieves zoals Ecopower, Energent, Beauvent, De Landgenoten, Zuidrand en New-B. Het gaat telkens om kleine bedragen, maar op die manier wil ik organisaties die maatschappelijke rol vervullen ondersteunen en versterken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!