Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek -

Corbyn niet mild voor Europese collega-socialisten: “Verlaat het midden”

Zet het neoliberalisme bij het huisvuil en verlaat het politieke midden. Corbyn kwam met een duidelijke boodschap naar de conferentie van de Europese sociaaldemocraten waar hij eregast was.

donderdag 19 oktober 2017 17:10
Spread the love

De Europese sociaal-democraten hebben een nieuwe held. Jeremy Corbyn, de voorzitter van het Britse Labour, was keynotespeaker op de Europe Together-conferentie in Brussel en hij kwam, zag en overwon. Twee staande ovaties kreeg hij van de socialistische fractie in het Europees parlement.

Corbyn was nochtans niet mild voor zijn Europese collega’s. “Veel te lang waren de meest vooraanstaande stemmen binnen onze beweging de weg kwijt. Te bereidwillig hebben ze het status quo en de gevestigde orde verdedigd in een wanhopige poging om het politieke midden te beschermen, om later te ontdekken dat het midden verschoven was”, zei hij aan socialistische vertegenwoordigers uit landen die de voorbije maanden flinke klappen kregen.

In Nederland en Frankrijk zakten de sociaaldemocratische partijen onder de 10 procent. In Duitsland scoorde de SPD nooit slechter sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook in België flirtten de socialistische partijen in de peilingen met de allerlaagste scores sinds decennia.

Een groot deel van die verloren stemmen gaat naar extreemrechts. Volgens Corbyn is dat een gevolg van het besparingsbeleid sinds de crisis van 2008. “Die hebben onze openbare diensten ontmanteld en de lonen en levensstandaard doen dalen.”

Lelijkste elementen

Tegelijk werd Europa geconfronteerd met migratie die het gevolg is van oorlogen en klimaatverandering. “Die vluchtelingencrisis werd uitgebuit door de lelijkste elementen in ons politieke landschap. Mensen die vastberaden zijn om angst en verdeeldheid te zaaien in onze samenlevingen”, zei Corbyn die verder ook de inspanningen prees van antiracistische bewegingen in Europa.

Volgens Corbyn wordt links niet langer ervaren als een kracht die voor verandering kan zorgen. “Voor velen die boos zijn, die achtergelaten werden en tegengehouden worden, klinken de stemmen van extreemrechts vaak radicaler dan die van links.”

Alleen als links een ‘helder en radicaal alternatief’ biedt, kan de opmars van extreemrechts gestuit worden. Corbyn gaf in zijn toespraak enkele pistes aan. Er moet een einde komen aan de lage belastingen voor de rijksten. De overheid moet de markt reguleren maar ook ruimte bieden voor nieuwe publieke, coöperatieve en sociale ondernemingen.

Socialisten moeten er ook voor zorgen dat technologische vooruitgang ten goede komt aan iedereen en niet enkel aan een handvol monopolisten als Uber en Deliveroo. Socialistische partijen moeten ook de luidste stemmen zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Over de vluchtelingencrisis zei Corbyn dat er legale manieren moeten komen om Europa te bereiken.

Over de Brexit zei Corbyn dat zijn partij de uitslag van het referendum wil respecteren. Wel beloofde hij dat Europeanen die leven en werken in Groot-Brittannië welkom blijven.

Op hetzelfde moment dat Corbyn zijn toespraak hield, kwam ook de Britse premier May aan in Brussel voor de Europese top. Met lede ogen moest ze toezien hoe haar rivaal ook nog een ontmoeting had met de eerste ministers van Portugal, Zweden en Italië en de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!