Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Geen enkele wijk in Londen vrij van fijnstof

In de volledige stedelijke zone van Londen en omgeving haalt geen enkele wijk de norm van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO op vlak van fijnstof, blijkt uit een nieuwe kaart van de overheid. Voor bijna 95 procent van de bevolking ligt de concentratie zelfs 50 procent hoger dan die maximumnorm.
donderdag 5 oktober 2017

Burgemeester Sadiq Khan van Londen publiceerde de recentste meetgegevens over de aanwezigheid van fijne stofpartikels met een doormeter van pm 2.5 Stofdeeltjes van deze grootte zijn ongeveer één 400ste van een millimeter groot en kunnen door hun minuscule omvang zeer diep in de longen doordringen. Fijnstof wordt onder meer in verband gebracht met longproblemen en hart- en vaatziekten en veroorzaakt naar schatting jaarlijks bijna dertigduizend vroegtijdige overlijdens in Groot-Brittannië.

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt een concentratie van maximum 10 microgram van dergelijk fijnstof per kubieke meter nog als 'veilig'. De gemiddelde jaarconcentratie in het centrum van Londen is echter bijna het dubbele van deze norm. Slechts enkele wijken aan de uiterste rand van de stad scoren enigszins in de buurt van de WHO-criteria, maar halen ze ook niet.

Bijna de helft van deze stofvervuiling is afkomstig van bronnen buiten de stad zelf. De grootste bronnen in Londen zelf zijn het verkeer, de bouwsector en verbranding van hout.

Om de uitstoot van het verkeer aan banden te leggen, komt er eind oktober 2017 een nieuwe verkeersbelasting om oudere en meer vervuilende voertuigen uit het centrum te weren. Het autoverkeer in Londen is goed voor ongeveer de helft van de stikstofuitstoot. Dieselvoertuigen zijn verantwoordelijk voor 88 procent van dat aandeel.

De meetgegevens werden op een kaart gezet. "Deze kaart is opnieuw een aanklacht tegen de toxische lucht die alle Londenaren dagelijks moeten inademen", zegt Khan. "Het is schokkend dat geen enkele wijk in Londen voldoet aan de WHO-gezondheidsstandaarden, en nog erger, dat 95 procent van de hoofdstad minstens 50 procent boven die standaarden scoort."

Burgemeester Khan is naar eigen zeggen vastbesloten om de luchtvervuiling in de stad uiterlijk tegen 2030 onder de WHO-richtlijn te duwen. Hij roept de Britse overheid op om Londen de macht te geven om op te treden tegen de uitstoot van de bouwsector en de houtverbranding.

"We moeten ons schamen dat onze jeugd – de volgende generatie Londenaren – blootgesteld wordt aan deze minuscule partikels van giftig stof die hun longen beschadigen en hun levensverwachting verkorten. Ik begrijp dat dit erg hard is voor de Londenaren, maar ik wilde deze informatie publiek maken zodat mensen de omvang van de uitdaging begrijpen waar we in Londen mee te maken hebben."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.