Bron: Pixabay
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek -

China: “Investeerders moeten voor groene bedrijven kiezen”

Grote investeerders moeten bruine bedrijven laten vallen en voor groene bedrijven kiezen, zegt de hoofdeconoom van de Chinese Volksbank. Zelf wil China het goede voorbeeld geven: de komende jaren wil het 600 miljard dollar in duurzame projecten investeren.

woensdag 26 juli 2017 14:44
Spread the love

“Elk jaar sterven in China een miljoen mensen als gevolg van ziektes die met vervuiling hebben te maken”, zegt Ma Jun, hoofdeconoom van de Chinese Volksbank.

China heeft daarom in 2015 zijn ontwikkelingsmodel bijgestuurd, zegt hij. De komende jaren zal voor de financiering van duurzame projecten ongeveer 600 miljard dollar nodig zijn, aldus Ma.

G20-top in Buenos Aires

Ma Jun was de voorbije dagen in Buenos Aires voor het Internationaal Symposium over Groene Financiering, in de Argentijnse zetel van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

De Chinese Volksbank, de centrale bank van China, heeft bijzondere interesse in Argentinië omdat dat land volgend jaar voorzitter is van de G20, de groep van twintig geïndustrialiseerde en opkomende landen. Buenos Aires wordt dan de eerste Latijns-Amerikaanse stad die een G20-top ontvangt.

“China begon met de ontwikkeling van strategieën voor groene financiering op wereldschaal toen het de G20 in 2016 voorzat”, zei Ma Jun na het symposium aan een kleine groep journalisten. “Duitsland zette dat dit jaar als voorzitter voort. We hopen dat Argentinië dezelfde weg volgt.”

Vervuilende projecten vermijden

Ma, die voor hij in 2014 bij de Chinese Volksbank aan de slag ging bij het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en Deutsche Bank werkte, was de ster van het symposium. Hij verzekerde de aanwezigen dat zijn land de laatste drie jaar belangrijke inspanningen heeft geleverd om zijn financieringssysteem te vergroenen: het vermijdt vervuilende projecten en geeft voorrang aan milieuvriendelijke projecten.

Het VN-Milieuprogramma, medeorganisator van het symposium, wil dat “financiële markten, banken, investeringsfondsen en verzekeringsmaatschappijen privékapitaal mobiliseren voor ondernemingen die verzoenbaar zijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en met de verbintenissen die de landen in het Klimaatakkoord van Parijs zijn aangegaan”, zegt Simon Zadek, bij het VN-Milieuprogramma codirecteur van het onderzoek naar een duurzaam financieel systeem.

“Veel landen boeken hierin vooruitgang. Van die landen is China het meest inspirerende land, het meest ambitieuze, en het meest actieve op het vlak van internationale samenwerking. De financiële markten en kapitaalstromen moeten al vandaag en niet morgen rekening gaan houden met de milieu- en klimaatproblemen. We verwachten volgend jaar op dat vlak leiderschap van Argentinië.”

G20 in Hamburg

Het symposium in Buenos Aires kwam er kort na de G20-top in Hamburg. Daar bleek een duidelijke breuk tussen de Amerikaanse president Donald Trump, die zich uit het klimaatakkoord terugtrok, en de andere landen.

In Hamburg kwam ook de Studiegroep voor Groene Financiering (GFSG) bijeen. Die werd in 2016 opgericht tijdens het Chinese voorzitterschap. Aan het hoofd van de studiegroep staan Ma Jun en Michael Sheren, hoofdadviseur van de Bank van Engeland.

De GFSG pleit vandaag vooral voor milieurisicoanalyses en voor de bekendmaking van milieugegevens van bedrijven. Wanneer investeerders een project willen financieren, zouden ze eerst een milieurisicoanalyse moeten maken en gebruik moeten maken van de milieugegevens van het project of bedrijf.

Groene en bruine bedrijven

De Chinese centrale bank begon twee jaar geleden met dergelijke milieurisicoanalyses, zegt Ma. De bank “is tot de vaststelling gekomen dat het niet voordelig uitkomt om te investeren in vervuilende industrieën. De kosten zijn groter en de winsten kleiner, aangezien de milieuregelgeving almaar strikter wordt.”

“De andere prioriteit is dat de financiële markten een onderscheid kunnen maken tussen wie groen is en wie bruin. Als de bedrijven hun milieu-informatie openbaar maken, zal het geld een andere richting uitgaan. Het zal van de vervuilende bedrijven naar de groene sector gaan. En dat kost de regeringen niets, het enige wat ze moeten doen is bedrijven verplichten hun milieugegevens openbaar maken.”

take down
the paywall
steun ons nu!