Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
VIDEO

Vredesactie Antwerpen: "Militairen op straat vanzelfsprekend?"

Op de Meir en aan het Centraal Station te Antwerpen deelden enkele activisten op zaterdag 1 juli 1.000 flyers uit. Publiekelijk trekken zij de vanzelfsprekendheid van de binnenlandse militaire ontplooiing in vraag. Dit is een eerste actie van Vredesactie Antwerpen, die desbetreffend een campagne is gestart.
maandag 3 juli 2017

De militairen vertoeven nu sinds 2,5 jaar in het Antwerpse straatbeeld. Voor vele burgers nog steeds geen vanzelfsprekendheid, ook niet voor de leden van de Antwerpse regiogroep van Vredesactie vzw. Verkleed in camouflagekleuren en met vraagtekens op het gezicht deelden ze vraagtekenpamfletten uit. Een zelftest op de flyer daagt uit tot kritische reflectie.

Op de flyer (zie afbeelding hierboven) word je geconfronteerd met de vragen: 

  • Wil ik mijn veiligheidsgevoel laten afhangen van soldaten die: niet opgeleid zijn, zoals politie, om in burgercontext te werken; patrouilleren met zware, geladen oorlogswapens; net het doelwit kunnen zijn van aanslagen?
  • Wil ik dat kinderen wennen aan militairen met zware wapens in onze straten, treinstations, metro, aan de zoo, scholen, supermarkten, parken, speeltuinen, ...?
  • Wil ik dat soldaten preventief mensen moeten kunnen neerschieten op straat?
  • Wil ik een escalatie van angst? 

Vredesactie Antwerpen roept ook andere organisaties op tot actie om zo een diepgaander maatschappelijk en politiek debat betreffende militairen op straat uit te lokken.

Zo verliep de volledige actie:

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.