Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zuid-Korea stapt uit kernenergie

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In schrapt de bouw van nieuwe kerncentrales en zal op termijn ook alle bestaande kerncentrales sluiten. Hij pleit voor investeringen in schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.
woensdag 21 juni 2017

Moon boekte in mei 2017 een enorme overwinning bij de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen. Tijdens zijn campagne had hij gepleit voor een kernuitstap en voor hernieuwbare energie. Na amper een maand als president sloot Moon op 19 juni 2017 Kori-1, de oudste kernreactor van het land. Daar wil hij het niet bij laten. President Moon belooft alle voorbereidingen voor nieuwe reactoren te schrappen en wil de levensduur van de huidige reactoren niet verlengen.

"De werking van kernreactor Kori-1 permanent stilleggen is het begin van een ommekeer naar een kernenergievrij land", verklaarde de president. "Het is een keerpunt om het land veiliger te maken. Ik zal snel beginnen met een stappenplan voor een volledige kernuitstap, die de Koreaanse bevolking opnieuw kan geruststellen."

President Moon bij de officiële sluitingsceremonie van kerncentrale Kori-1 (president.go.kr)

Zuid-Korea telt momenteel 25 kernreactoren, die ongeveer 30 procent van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen. De levensduur van veel van die reactoren loopt af tussen 2020 en 2030, en Moon zal tijdens zijn ambtstermijn, die tot 2022 loopt, kunnen beslissen over verlenging of definitieve stopzetting van die termijnen.

Volgens president Moon zijn veel van de reactoren te dicht bij bevolkingscentra gelegen, met enorme risico’s als gevolg. Tijdens zijn verkiezingscampagne viel die boodschap goed bij de bevolking na verschillende omkoopschandalen in de nucleaire sector van Zuid-Korea en na meerdere aardbevingen. Bovendien zit de kernramp van Fukushima in buurland nog vers in het collectieve geheugen van de bevolking.

Korea's nuclear phase-out policy takes shape

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.