Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Monsanto-Bayer wordt enorme "monsterlijke" pesticidereus

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager moet binnenkort de aanvraag van Bayer en Monsanto goed- of afkeuren. Deze fusie zal een monster creëren dat de landbouw en de voedselproductie nog meer zal vergiftigen dan nu al het geval is.
zondag 9 april 2017

Europees Commissaris voor Mededinging Vestager is voormalig Deens liberaal politicus. Zij heeft eerder reeds de fusie van Dow Chemical en DuPont goedgekeurd en die van ChemChina met Syngenta. De grootste fusie moet echter nog komen, die van Monsanto met Bayer.

Door deze fusies goed te keuren toont de Europese Commissie andermaal dat zij een zeer neoliberale visie op de economie verdedigt. Door deze fusies gaat de markt van pesticiden volledig worden gedomineerd door drie enorme bedrijven, die elke vrije concurrentie zullen doden.

Voor de landbouwers betekent dit dat zij zullen worden verplicht hun zaden en bestrijdingsmiddelen bij een van deze drie gigantische bedrijven te kopen, aan de prijzen die deze reuzen aan hen zullen opleggen. Het staat immers zo goed als vast dat de drie nieuwe bedrijven prijsafspraken zullen maken, om de aankoop van hun producten hoog te houden. Samen zullen zij een de facto monopolie hebben over de markt.

Open brief

Tweehonderd organisaties vanuit heel Europa hebben een open brief verzonden aan Vestager, om de fusie van Monsanto met Bayer alsnog tegen te houden. Vestager onderhandelt nu reeds achter gesloten deuren met beide bedrijven.

Margrethe Vestager (WikiMedia Commons)

Monsanto is de voornaamste producent van de pesticide glyfosaat onder de merknaam RoundUp. Het bedrijf spendeert miljoenen aan lobbying om de veroordeling van het product tegen te houden. Het bedrijf heeft ook wetenschappers voor veel geld bereid gevonden om twijfel te zaaien over de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat.

Meer in het algemeen staan Bayer en Monsanto voor een vorm van industriële landbouw die volledig gebaseerd is op een zeer beperkt gamma van plantensoorten en op een intensief gebruik van hun producten. Lokale boeren krijgen een verbod om nog hun eigen zaaigoed te gebruiken. Niet alleen de landbouwers, ook de consumenten zullen de impact van deze fusies voelen.

Mega-mergers that can tarnish Vestager’s ethical legacy

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Roland Horvath op maandag 10 april 2017

  De fusies, die door EU Commissaris Vestager goedgekeurd zijn of nog zullen worden, vergroten de machtspositie van die ondernemingen. Alle andere effecten op KMO/MKB, consumenten, werknemers, burgers, milieu, maatschappij en overheid zijn negatief.

  De EU bevordert machtsconcentraties en vermindert daarmee de vrije concurrentie. Eén van de argumenten is dan het concurrentievermogen. Het toont nogmaals de totale onderwerping van de EU aan de grillen van de GMO/ multinationals.

  De fusie Bayer-Monsanto zal een desastreuze invloed hebben op de landbouw, wereldwijd. Nu al heeft Monsanto rechten op zaden die de traditionele octrooirechten ver te boven gaan. En er zijn aan Monsanto rechten op de hele oogst van een gewas toegewezen, niet alleen op de zaden van één variant van het betreffende gewas, zoals gedaan werd in vroegere tijden. Toen werd bvb. de hele chocoladeproductie aan iemand toegewezen.

  Nog iets, het wereldwijd gebruik van genetische organismen, planten of dieren, vermindert de diversiteit en maakt de betreffende gewassen of diersoorten onstabiel. Ze zijn vatbaar voor ziekten. Dat zal tot grote rampen leiden, veel groter dan de konijnenplaag in de jaren 1920 in Australië.

 • door spacemonkey op maandag 10 april 2017

  Zeer goed artikel. Die giganten gaan er 'alle' moeite aanvdoen om hun macht over een van de meest primaire dingen, voedsel, te maximaliseren. De auteur is nog zeer braaf. Toen ik 40 jaar geleden enige jaren land-tuinbouwschool volgde, was er al een zekere evolutie gaande.

  Het is inderdaad zo dat een groot aantal planten (na de oogst) als je ze laat staan terug *doorschieten*. De natuur produceert zo de volgende generatie, om voor ons dus terug oogstcyclus veilig te stellen. Toen al waren tal van firma’s (zaadproducenten) bezig om plantenrassen zodanig te manipuleren, dat zij geen, of laag kiemkrachtig zaad maakten. Kwestie van iedereen terug langs de kassa te doen passeren.

  Monsanto, Bayer en anderen willen wat graag o.a. door genetische manipulatie de natuur breken en zodoende enkel opbrengsten, oogsten en voeding mogelijk maken, als hun bankrekeningen zwellen.

  Andere ondernemingen zijn volop bezig ons drinkbaar water te privatiseren.

  Wetenschappers slagen er steeds beter in om zeewater te ontzilten met o.a nano-zeven op basis van grafeen (bepaalde vorm van koolstof). Bussen, vrachtwagens en auto’s kunnen al decennia lang op waterstof rijden.

  Ik maakte in 1984 een thesis inzake waterstof en motoren. F. Van Brabander redacteur EOS-magazine informeerde mij (1984) dat Mercedes-Benz die technische gegevens in de kluis had liggen.

  We worden voor gek gezet door de *elites* hun belangen, bedrijven, winsten, en systeem moet ten koste van alles overeind blijven. Het globale klimaat dat op hol slaagt en oncontroleerbaar wordt, zegt hen niets. De jeugd zou beter wakker worden en weigeren in deze diabolische ritmiek mee te gaan. De meesten dromen echter rustig weg in hun eigen virtuele ICT wereld(en).

  Een zachte landing is zo goed als uitgesloten.

  • door Roland Horvath op dinsdag 11 april 2017

   Akkoord. Planten die geen kiemkrachtig zaad produceren zijn gehandicapt en die planten eten wij: Niet gezond. Die evolutie is inderdaad al tientallen jaren bezig. Het doet denken aan apparaten bvb was machines die na een aantal uren gebruik kapot gaan.

   We moeten een bio landbouw ontwikkelen, wereldwijd: Geen chemische stoffen. Geen GGO genetisch Gemanipuleerde Organismen. Er is altijd een kleine minderheid van planten of dieren die resistent zijn tegen welke ziekte dan ook. Dus ziekten kunnen via dat natuurlijk proces overwonnen worden. Zoals de huidige mensen meer resistent zijn tegen syfilis dan in de jaren 1500 toen er syfilis nog maar ingevoerd was uit Amerika en er syfilis epidemieën geweest zijn.

   Gezonde voeding, zonder veel bewaarmiddelen, - smaakstoffen, - sproeistoffen, - antibiotica en - GGO Genetisch Gemanipuleerde Organismen.

   2/ De 1e antitrust act in de VS, de Sherman Antitrust Act, dateert van 1890. Bedoeld om ondernemingen niet te groot te laten worden relatief tegenover de federale overheid. De EU doet vandaag de dag het tegendeel, de GMO/ multinationals bezitten de EU. Er worden reusachtige bedrijven toegelaten die niet synergetische activiteiten mogen combineren bvb hoe beter het zaad hoe minder sproeistoffen, Monsanto en Bayer horen niet samen.

 • door Ronald Van Beneden op maandag 10 april 2017

  Zeg dat eens tegen de groenteveilingen die eten uit de hand van deze gangsters. Glyphosfaat werkt niet meer? Geen nood ze hebben nu nog iets straffer. Enig probleem na 15 tot 20 jaar bij gebruik van deze producten heeft men de ene misoogst na de andere. De meeropbrengst de eerste jaren gaat volledig verloren door verkrachting van het grondleven. Geen nood voor de mens de oncologie werkt beter en beter met chemo,operaties en bestralingen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties