Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Amerikaanse media blijven klimaatverandering negeren

In 2016 besteedden de grote Amerikaanse nieuwszenders nauwelijks aandacht aan de klimaatverandering, op alle zenders samen 50 minuten – nog minder dan in 2015, een daling met 66 procent.
dinsdag 28 maart 2017

De Amerikaanse mediawatchdog MediaMatters onderzocht de dagelijkse nieuwsuitzendingen en het zondagsnieuws op de grote Amerikaanse zenders ABC, CBS, NBC en Fox. 2016 blijkt qua klimaatnieuws dicht in de buurt te komen van het absolute dieptepunt in 2009.

Opvallend, want aan klimaatnieuws was geen tekort in 2016: terwijl de VS in 2016 kampten met historische bosbranden, de orkaan Matthew en opeenvolgende temperatuurrecords, trad internationaal het Klimaatverdrag van Parijs van december 2015 in werking.

De presidentiële verkiezingen slokten veel aandacht op, maar dat kan op zich geen reden zijn, stelt MediaMatters. Tijdens de vorige verkiezingscyclus in 2011 en 2012 steeg de aandacht voor klimaatnieuws zelfs met 43 procent.

MediaMatters trekt nog andere opvallende conclusies. Zo zonden de grote nieuwszenders vijf items uit waarin de campagne van Trump de klimaatverandering ontkende, zonder die ontkenning te kaderen of te verwijzen naar de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering.

Geen enkel netwerk had aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de nationale veiligheid of de economie en geen enkele zender had voor de verkiezingen aandacht voor het effect dat een overwinning van Trump of Clinton zou hebben op het klimaatbeleid.

MediaMatters report: How Broadcast Networks Covered Climate Change In 2016

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Maurice de Liberaal op woensdag 29 maart 2017

    In de VS zijn veel grote bossen. Ik kan me best voorstellen dat de gemiddelde Amerikaan zich daardoor minder zorgen maakt over het milieubescherming dan de gemiddelde Europeaan en dat dit onderwerp weinig aandacht krijgt.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties