Professor Youngsik Kim leidt het onderzoeksteam naar batterijtechnologie op basis van zeewater (UNIST)
Nieuws, Wereld, Milieu -

Zuid-Korea ontwikkelt batterij op zeewater

Zuid-Koreaanse ingenieurs zijn er in geslaagd een experimentele batterij op zeewater te ontwikkelen. Deze technologie kan een alternatief worden voor de klassieke milieuvervuilende lithium-ionbatterijen.

dinsdag 14 februari 2017 21:19
Spread the love

Momenteel zijn lithium-ionbatterij nog de beste bestaande technologie voor het opslaan van energie in kleine hoeveelheden. Daarvoor zijn dure grondstoffen nodig die maar op enkele plaatsen in de wereld te vinden zijn. Bovendien gebruikt zo’n batterij vaak het milieuonvriendelijke kobalt, gaat ze relatief kort mee en kan zij vuur vatten.

Bij talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief zijn Zuid-Koreaanse ingenieurs er in geslaagd een experimentele batterij op zeewater te ontwikkelen in het Nationaal Instituut voor Wetenschap en Technologie (UNIST) in de stad Ulsan. Deze batterij draait uitsluitend op water en zout, is veel goedkoper en ook het brandgevaar is fors kleiner. Volgens de onderzoekers van UNIST kan deze zeewaterbatterij snel ontwikkeld worden tot een alternatief voor klassieke lithium-ionbatterij.

Deze zeewaterbatterij ziet er uit als een klassieke batterij: “Bij elektrochemische ontlading komt natrium vrij uit de anode (de positieve pool) dat reageert met water en zuurstof uit de zeewater-kathode (de negatieve pool), waardoor natriumhydroxyde (NaOH) ontstaat. Dit proces levert stockeerbare energie.” De Zuid-Koreaanse onderzoekers menen dat zeewaterbatterijen ook kunnen ontwikkeld voor grootschalige energieopslag.

Bron: South Korea Looks at Seawater Batteries as the Future of Large-Scale Energy Storage

 

take down
the paywall
steun ons nu!