Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

UNICEF geeft stem aan Syrische kinderen in Libanon

Het VN-Kinderfonds UNICEF geeft met de actie #ImagineaSchool een inkijk in de levens van Syrische schoolkinderen die als vluchteling leven in buurland Libanon. In een reeks gefilmde portretten en foto's vertellen de kinderen hoe graag ze eenvoudigweg naar school zouden willen gaan.
dinsdag 24 januari 2017

Door alle aandacht voor de vluchtelingencrisis in de EU wordt vergeten dat het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen in de buurlanden Jordanië (ongeveer 630.000), Libanon (1.050.000) en Turkije (2.700.000) verblijven. Met een aantal korte documentaire filmpje laat UNICEF zien hoe kinderen worstelen met het feit dat ze niet naar school kunnen omdat ze door hun situatie geen toegang hebben tot onderwijs.

De hashtag #ImagineaSchool werd bedacht door de tienjarige Assia en de dertienjarige Dyana, die beiden meewerkten aan een van de films. Ze gingen nog nooit naar school. “Ik beeld me in dat een school erg mooi is, met schilderijen van meisjes en jongens aan de muren”, zegt Dyana.

Recht op onderwijs

UNICEF toont de verhalen van negentien kinderen. De documentairereeks werd gelanceerd naar aanleiding van het VN-forum op 23 en 24 januari plaatsvindt in Helsinki over de humanitaire situatie van de Syrische bevolking in eigen land en op de vlucht.

Bedoeling is met deze verhalen kindvluchtelingen een echt gezicht te geven tijdens de conferentie. Ongeveer de helft van de Syrische kinderen (totaal 187.000) in Libanon verblijven gaat niet naar school. Om al deze kinderen op de schoolbanken te krijgen, heeft UNICEF 223 miljoen euro nodig.

“Door samen te werken met de overheid, partners en donoren, hebben we de helft van de vluchtelingenkinderen onderwijs kunnen geven. Nu is het tijd om ook de andere helft te bereiken. Elk kind heeft immers recht op een kwalitatieve opleiding”, zegt UNICEF-medewerkster Tanya Chapuisat in Libanon.

De interactieve documentaire werd door UNCEF gemaakt in samenwerking met filmproductent Vignette Interactive. De bijhorende foto’s zijn van World Press Photo-winnaar Alessio Romenzi. “Ik luisterde naar de verhalen van deze kinderen en realiseerde me pas toen wat de rol is van onderwijs. Het was hartverscheurend. Met mijn foto’s wil ik uitbeelden wat school voor hen betekent en hoop ik dat mijn werk hen kan helpen om hun eenvoudige droom om ooit naar school te kunnen gaan waar te maken”, zegt Romenzi.

Je kan alle films hier downloaden en de foto's hier downloaden voor privé-gebruik. Reproductie van deze foto's en films is aan strikte UNICEF-regels gebonden (lees de uitleg bovenaan in de weblinks).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.