about
Toon menu

Het naziverleden waar N-VA toch zo moeilijk afstand van kan nemen

Het relletje rond de aanwezigheid van een N-VA-medewerkster op een herdenking van Oostfronters waaide iets te snel voorbij.
woensdag 18 januari 2017Gents gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA) kwam even in een stormpje terecht nadat ze op Facebook melding had gemaakt van haar aanwezigheid op een herdenkingsplechtigheid voor Oostfronters. Deene is namelijk ook speechschrijfster van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Het is Bourgeois zelf die het relletje snel de kop in drukt. “Ze heeft gewoon haar grootvader vergezeld en heeft zelf niets met die vereniging te maken. Dit op de N-VA trekken is te gek voor woorden en is pure framing uit extreemlinkse hoek”, laat hij weten.

Framing? Feit is dat Deene op Facebook schreef dat ze een ‘beklijvend moment’ beleefde toen ‘Oswald Van Ooteghem hulde bracht aan de gesneuvelde en overleden kameraden en voor hen de joelkaars aanstak’

Oostfront

Van Ooteghem (92) is een voormalig Oostfronter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij met het Vlaams Legioen zij aan zij met de nazi’s aan het front in Leningrad (nu Sint-Petersburg).

Na de oorlog dook Van Ooteghem enkele jaren onder in Duitsland. Toen hij uiteindelijk toch terugkeerde naar België werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. In de jaren 50 werd hij lid van de Volksunie. Van 1974 tot 1987 zetelde hij in de senaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat Van Ooteghem niets te maken heeft met N-VA klopt niet. Hij is een graag geziene gast op N-VA-bijeenkomsten. N-VA doet daar niet geheimzinnig over want Van Ooteghem wordt gefotografeerd aan de zijde van N-VA-coryfeeën en zijn naam wordt getagd als die foto’s op Facebook worden geplaatst.

Toen aan de arrondissementeel secretaris van N-VA in de regio Gent-Eeklo werd gevraagd wie zijn grote voorbeeld is, antwoordde die resoluut Oswald Van Ooteghem.

Bloemetje voor nazi

Maar misschien heeft Van Ooteghem volledig afstand genomen van zijn duister verleden? Dat valt tegen. In 2008 ging Van Ooteghem nog een bloemstukje neerleggen op het graf van mede-oostfronter en nazi-sympathisant Reimond Tollenaere in Rusland. "Dit is een persoonlijke hulde aan een vader die meer moed had dan wie ooit. Een rebel, een bevlogen redenaar die heel consequent leefde voor zijn overtuiging”, vertelde hij aan een meegereisde journalist.
Toen de extreemrechtse organisatie Voorpost de 100ste verjaardag van Tollenaere vierde, hield Van Ooteghem samen met VB-kopstuk Roeland Raes een toespraak.

In Dag Allemaal mag Van Ooteghem deze week nog eens herinneringen ophalen aan zijn tijd als Oostfronter. Opnieuw krijgt hij geen kwaad woord over de lippen als het over Tollenaere gaat. “Reimond Tollenaere streefde naar een Vlaanderen dat een volwaardige plaats in het nieuwe Europa zou krijgen. Dat klonk me als muziek in de oren. En nog. Ik blijf achter dat idee staan.”

Tollenaere was één van de kopstukken van de fascistische partij VNV. Vol overtuiging werfde hij jongeren als Van Ooteghem om aan het Oostfront de nazi’s te helpen in hun strijd tegen de Sovjet-Unie.

Antisemitisme

In de jaren 30 schreef hij virulente antisemitische teksten. “‘Er is maar één oplossing. Zuivering van ons gehele volkslichaam. Totale en volledige uitschakeling van de jood uit het gezonde volkslichaam.”

Tollenaere was een vurig aanhanger van het nazisme. “Indien men door politieke vrijheid verstaat een toestand waar de massa van Jan en Alleman beslist over de hoogste staatszaken dan zal er van zulke vrijheid geen sprake meer zijn. Dit systeem heeft uitgediend. [...] De eenheid van een volk kan nooit afgeleid worden uit de menigvuldigheid der meningen, belangen en partijen. Dat is onmogelijk. De leiding van de staat moet in handen zijn van een bevoegd leider, bijgestaan door een door dapperheid en bekwaamheid aangewezen aristocratie”, schreef hij.

De volwaardige plaats van Vlaanderen in het nieuwe Europa – zoals Van Ooteghem dat uitdrukt – komt dus neer op de inschakeling van Vlaanderen in het nazirijk.

In een interview uit 2010 geeft Van Ooteghem dat ook volmondig toe. “Ik was ervan overtuigd dat Duitsland de oorlog zou winnen en dat er een groot Germaans rijk zou komen of een groot Europees rijk. Ik wilde dat Vlaanderen een volwaardige plaats zou krijgen in dat rijk en dat kon alleen via het front”, zegt hij daarin.

Van Ooteghem is één van de figuren die N-VA linkt aan het duistere verleden van de Vlaamse beweging. Eerder kwamen staatssecretaris Francken en minister Weyts in opspraak nadat ze het verjaardagsfeest van Bob Maes, de oprichter van de gewelddadige militie VMO, bijwoonden. Zolang N-VA figuren als Van Ooteghem en Maes koestert, is het helemaal niet ‘te gek voor woorden’ (zoals Bourgeois dat uitdrukt) om de partij in verband te brengen met de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Marc Willems op vrijdag 20 januari 2017

  Mensen zijn dikwijls eerder slachtoffer van hun geschiedenis dan auteur ervan. Dikwijls worden je keuzes beinvloed door uitwendige omstandigheden. Hier in Peru werden dikwijls jonge mensen lid van Sendero Luminoso omdat die beweging eerder dan de militairen hun dorpen binnenvielen, of omgekeerd, lid van de bewapende burgerdefensies omdat het leger eerder hun dorp binnenkwam. 70 jaar na de feiten mensen blijven vastpinnen op hun verleden en verkeerde keuzes is op zijn minst patetisch. Verliezers sluiten zich op in hun eigen ideologische ghettos omdat ze zich daar goed voelen en bescherming ervaren en ook omdat van de andere zijde nooit een gebaar komt , een stimuleren om het anders te doen.

  • door barth op woensdag 25 januari 2017

   Van Ooteghem moet over 'de andere kant' niet te veel klagen - dat doet hij ook niet. Drie jaar opsluiting is een kleine prijs voor iemand die zijn eigen land en volk verraadt en er vanonder muist als de kansen keren. En als je daarna nog een bevoorrechte partner mag worden van het land en het volk dat je verraden hebt, en zo een zakelijk imperium en een persoonlijk fortuin kan opbouwen, plus nog eens de mogelijkheid krijgt om dat land en dat volk mee te besturen, zonder dat je ooit fouten moet erkennen of spijt moet betogen, dan zit je niet in een 'ghetto', maar op een troon.

  • door barth op woensdag 25 januari 2017

   Slachtoffer mijn oor.

 • door barth op woensdag 25 januari 2017

  Van Ooteghem is de stichter en baas van de autorijscholenketen annex pechverhelpingsdienst VAB (vroeger zat er ook nog een Toeristen Bond bij). Nee, niet alle lesauto's rijden op gas en ja, je leert er ook links afslaan. Maar als je weet wat een rijopleiding bij een erkend opleidingsinstituut of een abonnement op een pechverhelpingsdienst zowat kosten, kun je je wel voorstellen hoeveel geld de brave Belgen al in de zakken hebben gestopt van een man die hen in oorlogstijd naar het leven stond.

 • door Roland Horvath op donderdag 26 januari 2017

  We zijn verkeerd bezig. De Vlamingen zowel niet nationalisten als nationalisten hebben een gespleten verhouding met hun verleden. De titel van het artikel "Het naziverleden waar N-VA toch zo moeilijk afstand van kan nemen" verraadt dat al. N-VA moet blijkbaar op het rechte pad geholpen worden. Want N-VA is nu toch naar eigen zeggen democratisch nationalisme wat door veel Vlamingen wordt geaccepteerd. De titel had ook kunnen zijn "N-VA huldigt het naziverleden". Wat ze ook doen. Die titel accepteert dat N-VA een telg is uit de uiterst rechtse Vlaamse bewegingen van de jaren 1930 en 1940. En alles en iedereen mag of beter moet zijn afkomst erkennen om gezond te blijven.

  Dat kan echter niet. De fascisten en nazisten van na WO II hebben met succes geclaimd dat ze geen fascisten en nazisten zijn. Dat is geaccepteerd, ook door de hoofd stroom media MSM. De termen fascisme en nazisme mogen zelfs niet courant gebruikt worden. Ze zijn met dat doel geassocieerd met vernietigingskampen die van 1942 tot 1945 hebben bestaan. Fascisme uit IT en nazisme uit DE bestonden van het einde van WO I tot het einde van WO II.

  Resultaat we mogen geen termen gebruiken die een verband leggen met het verleden, we bedriegen onszelf. Dat kan rampzalige gevolgen hebben. VB en N-VA bvb zijn met hun gestook tegen minderheden allebei volbloed nazisten. Stoken in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme zijn het wezenskenmerk van nazisme. Fascisme heeft corpocratie als belangrijkste kenmerk, het leidersprincipe is daaraan secundair. Nazisme is fascisme + gestook. Veelal wordt de term fascisme gebruikt in de plats van nazisme.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties