Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Ook Braziliaanse clusterbommen gebruikt in Jemen

Bij een zoveelste aanval van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië werd op 9 januari 2017 een school geraakt door clusterbommen. Acht kinderen kwamen om het leven, 15 andere werden zwaargewond. De kleine school in het district Nehm, ten noordoosten van de hoofdstad Sana'a, werd volledig vernield. Reddingswerkers zijn nog volop bezig met het zoeken naar slachtoffers.
woensdag 11 januari 2017

Volgens Saoedi-Arabië gaat het om een vergissing en was het de bedoeling voertuigen van de Houthi-rebellen in de buurt te raken. Onder internationale druk heeft het land eerder al toegezegd niet langer clusterbommen van Britse en Amerikaanse makelij te zullen inzetten.

Nu blijkt dat de recente aanvallen gebeurd zijn met clusterbommen van Braziliaanse oorsprong. Het is bovendien niet de eerste maal. Bij een vorige aanslag met Braziliaanse clusterbommen werden op 6 december 2016 twee scholen in de stad Saada geraakt, met een onbekend aantal slachtoffers.

De Amerikaanse mensenrechtenbeweging Human Rights Watch (HRW) bevestigt het gebruik van Braziliaanse clusterbommen bij deze aanvallen. Volgens HRW heeft de Saoedische coalitie minstens 58 luchtaanvallen met clustermunitie uitgevoerd. In 2016 vonden onderzoekers van Amnesty International shrapnel van Britse en Amerikaanse clustermunitie op meerdere plaatsen. De VN heeft vastgesteld dat deze wapens meermaals worden ingezet in dicht bevolkte gebieden en stadswijken.

Nauwelijks een maand voor deze laatste aanslag, op 5 december 2016, hebben de VS, Brazilië, Saoedi-Arabië en Jemen zich onthouden bij een stemming over het verbod op clustermunitie. De regering van Jemen staat aan de kant van Saoedi-Arabië in zijn strijd tegen het verzet van de Houthi-minderheid.

Het gebruik van clusterbommen is verboden door een verdrag van 2008en werd reeds ondertekend door 119 VN-lidstaten. Brazilië, de VS, China, Rusland, Jemen, Saoedi-Arabië, Israël en Iran zijn daar niet bij.

Volgens de VN zijn in de voorbije twee jaar van de burgeroorlog in Jemen minstens meer dan 10.000 slachtoffers gevallen, voor het overgrote deel ongewapende burgers. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.