Arbeiders komen toe op de werf in Qatar (Business Human Rights Resource Centre)

Bouwbedrijven verzwijgen sociale wantoestanden WK voetbal Qatar

De bouwbedrijven van de stadia voor het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar verzwijgen de lamentabele arbeidsomstandigheden van hun arbeiders, meestal migranten uit Aziatische landen. Dat meldt het Business Human Rights Resource Centre, een internationale organisatie die ijvert voor de mensenrechten in de bedrijfswereld.

donderdag 8 december 2016 16:42
Spread the love

Het Business Human Rights Resource Centre vroeg aan honderd bouwbedrijven in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten welke maatregelen ze nemen om de sociale uitbuiting van hun bouwvakkers te stoppen. Slechts tweeëntwintig bedrijven reageerden. De barslechte arbeidsomstandigheden van migranten in de regio kwamen reeds herhaaldelijk in het nieuws.

Eerder in 2016 beroofde een Indiase migrant zich van het leven op een bouwwerf in Qatar, wat vragen opriep over de wanhopige omstandigheden waarin deze arbeiders werken.

Ondanks toenemende druk en negatieve publiciteit, hullen grote bouwbedrijven als Al Balagh Trading & Contracting, Larsen & Toubro, HBK Contracting, J&P Avax SA, Joanna & Paraskevaides en Midmac en Porr zich in volledig stilzwijgen.



Van de 8 geplande voetbalstadia in Qatar en de Verenigde Emiraten bestaan er al drie. Het Khalifastadium in Doha moet van 40.000 naar 68.000 uitgebreid worden (Kevorkmail/CC/WikiMedia Commons)

Van de 100 ondervraagde bedrijven hebben 39 een aantal gedragsregels opgesteld die openbaar toegankelijk zijn. “Slechts enkele bedrijven zeggen belangrijke stappen gezet te hebben op vlak van aanwerving, inspraak en onderaanneming waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen”, meldt het onderzoekscentrum.

Zo melden onder andere het Italiaanse bouwbedrijf Salini Impregilo en het Franse Vinci dat ze arbeiders terugbetalen als ze hebben moeten betalen voor hun aanwerving. Zes andere bedrijven gaven aan dat ze niet werken met wervingsbureaus die geld vragen.

De Nederlandse vakbondsgroep Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) sleepte op 5 december 2016 samen met een arbeider en twee vakbonden uit Bangladesh de internationale voetbalfederatie FIFA voor de rechter, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor de slechte werkomstandigheden in Qatar.

Volgens de FNV en de Bengaalse vakbonden had de FIFA het WK-voetbal nooit aan Qatar mogen toewijzen zonder afspraken te maken over de mensenrechten en werkomstandigheden van arbeiders. Ook had de FIFA volgens de FNV moeten eisen om het kafalasysteem in Qatar af te schaffen.

“Onder dit systeem, waarin de werkgever alles bepaalt, werken de migrantenarbeiders eigenlijk als moderne slaven”, aldus de FNV. De FIFA ontkende in een eerdere reactie elke verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden bij de bouw van de faciliteiten voor het WK.

Bron:  “Wall of silence”: Construction industry failing to tackle abuse of migrant workers in the Gulf

take down
the paywall
steun ons nu!