Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Gelijkgestelde perioden = bescherming tegen armoede in pensioen

Opnieuw zorgt pensioenminister Bacquelaine ervoor dat tal van mensen straks een lager pensioen krijgen. Met nog maar eens een nieuwe besparingsmaatregel wil hij nu ook al het mes zetten in de gelijkgestelde periodes bij de berekening van het pensioen. GroenPlus verzet zich daartegen en steunt de vakbonden.
maandag 28 november 2016

Waarover gaat het?

Dagen waarop je niet werkt door werkloosheid of brugpensioen, worden voor de berekening van het pensioen gelijkgesteld met gewerkte dagen. Voor heel wat mensen betekent dat een bescherming tegen armoede, op het moment dat ze met pensioen gaan. Dat kan zo niet langer, is de redenering van de minister. “Wie wil werken kan werken” is zijn credo. En dus mag je op een hele loopbaan ten hoogste nog alles bijeen één jaar werkloos zijn of op brugpensioen. Al wat daarboven komt zal je voelen bij de berekening van je pensioen.

En de minister gaat meteen grondig tewerk: om het even, of je nu een deeltijdse job hebt om aan de werkloosheid te ontsnappen, als je je zo nuttig mogelijk probeert te maken via het PWA, als je economisch werkloos bent of je probeert je kansen op werk te vergroten door een cursus te volgen bij de VDAB, … zodra je de 312 dagen in de loop van je carrière overschrijdt, zal je pensioen niet meer berekend worden op basis van je laatst verdiende loon.

Om het concreet te maken: iemand met een doorsnee loon die niet één maar alles bijeen twee jaar werkloos is in de loop van zijn carrière, zal maandelijks 17 euro minder pensioen krijgen. Drie jaar werkloos wordt al 34 euro per maand, etc.

GroenPlus is het om meerdere reden helemaal niet eens met deze besparingsmaatregel:

- omdat de pensioenen in België al tot de laagste van Europa behoren
- omdat nu al 18 % van de gepensioneerden onder de armoedegrens leeft
- omdat je NU al 45 jaar moet werken vooraleer je recht hebt op een volledig pensioen - omdat je mensen die hun best doen niet kan straffen 
- omdat het niet klopt dat iedereen die wil werken ook werk kan vinden

Daarom steunt GroenPlus de actie van ACV – ABVV en ACLVB waarin deze maatregel aangeklaagd voluit.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Red Heskimo op dinsdag 29 november 2016

    Ok dit vind ik belangrijk om weten.

    Stel ik ben twee jaar werkloos geweest in de loop van mijn carrière, Maar ik werk wel 2 jaar langer dan de vooropgestelde pensioen leeftijd.

    Zal ik ook dan nog maandelijks 17 euro minder krijgen?

  • door Carlos Pauwels op dinsdag 29 november 2016

    Ik kan het enigszins eens zijn met de reactie van Groen Plus, maar...... Dat men een pensioen krijgt in verhouding tot zijn bijdragen is de logica zelve. Ga met uw standpunt eens naar die groepen die vroegtijdig op pensioen gaan en vraag hen solidair te zijn met die mensen waarvoor men het hier opneemt. Ga eens met uw standpunt naar die mensen die niet op pensioen gaan maar in emeritaat, professoren, magistraten, hogere legerofficieren en vraag ook aan hen solidariteit. Met emeritaat bedoel ik gewoon het behoud van wedde. Spijtig voor die mensen die pech gehad hebben, werkloosheid, ziekte. Mijn echtgenote is thuis gebleven (zonder eerst dop) als de kinderen geboren werden. Nu heeft zij een pensioentje waarmee ge niet eens op restaurant kunt voor één maaltijd. Dat was onze keuze. Moeten wij nu ook een hoger pensioen willen, zelfs eisen? Neen toch!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties