Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Europees akkoord over conflictmineralen is halfslachtig”

De Europese Unie heeft een positieve, maar halfslachtige stap gezet om de handel in conflictmineralen terug te dringen, stellen mensenrechtenorganisaties. Europese onderhandelaars rondden deze week besprekingen over een nieuwe wet af.
vrijdag 25 november 2016

De wet moet garanderen dat met de opbrengst van mineralen die de Europese Unie binnenkomen, geen oorlogen of mensenrechtenschendingen gefinancierd worden. Bepaalde Europese bedrijven zijn wettelijk verplicht hun toeleveringsketen hierop te controleren, maar voor andere bedrijven is een uitzondering gemaakt.

"Deze wet is een welkome stap vooruit", zegt Michael Gibb van mensenrechtenorganisatie Global Witness. "De EU heeft een sterk signaal gegeven aan een kleine groep bedrijven, maar vertrouwt erop dat veel meer bedrijven zichzelf reguleren. Het is nu aan deze bedrijven om te laten zien of dat vertrouwen gerechtvaardigd is."

De EU is een belangrijke markt voor mineralen zoals tin, tantalium, wolfraam en goud. Deze grondstoffen worden onder meer gebruikt in elektronica zoals laptops en mobiele telefoons.

Afgezwakt

De nieuwe wet is een afgezwakte versie van een voorstel uit mei 2015. Hij geldt alleen voor bedrijven die de mineralen als ruwe materialen importeren. Bedrijven die dezelfde grondstoffen in verwerkte vorm importeren, vallen er vooralsnog buiten.

Liberale en conservatieve fracties in het Europees Parlement hebben een lange implementatietijd bedongen, waardoor de wet pas in 2021 volledig van kracht wordt.

Verder werd besloten dat bedrijven die slechts kleine hoeveelheden importeren ook niet onder de wet vallen. "Deze uitzonderingen vormen een achterpoortje in de wet", zegt Nele Meyer van Amnesty International. "Hierdoor kunnen mineralen ter waarde van miljoenen euro's de EU binnenkomen zonder enige vorm van verantwoording."

De nieuwe wet is volgens haar slechts een eerste stap. "Aanvullende maatregelen zijn nodig, zodat alle bedrijven hun toeleveringsketen adequaat willen en kunnen controleren."

In juni van dit jaar bereikte de EU overeenstemming over het voorstel dat in de afgelopen maanden nader uitgewerkt werd. Dat proces werd deze week afgesloten. De definitieve tekst word binnenkort formeel ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Ronald Van Beneden op vrijdag 25 november 2016

    Zo zijn we Europa gewoon en dan heb je de domme Belgen die steeds haantje de voorste spelen zonder rekening te houden met zijn ingezetenen en alvast vooruitlopend om wat Mogelijk komen gaat.. Ze vernietigen de economie en breken de sociale zekerheid af in naam van de democratie. Als men bezwaar maakt verwijst men naar de Eu en de EU zelf zt zijn parlement de laatste tijd gewoon buitenspel. Dus weg met die vetbetaalde zakkennaaiers.

  • door Ronald Van Beneden op vrijdag 25 november 2016

    De EU komt wel bijzonder snel met anti democratische maatregelen. Stap voor stap schaft de Europese Unie de persvrijheid, één van de vier traditionele pijlers van de democratie, af. Gisteren stemde het Europese Parlement in met het censureren van (nieuws)sites die ‘Russische propaganda’ zouden verspreiden. Het is nu nog maar een kleine stap om alle sites die tegen de heersende politiek-correcte standpunten (pro-immigratie, pro-islam, pro-Europese Superstaat, anti-Rusland, anti-populisme) ingaan, te blokkeren. De Belgische eurofederalist Guy Verhofstadt wil dat er nu al actie wordt ondernomen tegen de nieuwe Europese tak van het conservatieve Amerikaanse Breitbart, dat een grote rol heeft gespeeld bij de overwinning van Donald Trump (3). Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de brengers van wat zij ‘fake nieuws’ noemt gaan regulieren. Kortom: de DDR is terug, en heeft in ieder geval wat de persvrijheid betreft alsnog de Koude Oorlog gewonnen. 304 van de 691 Europese afgevaardigden stemden voor een resolutie om de Russische media te gaan tegenwerken. Dat was weliswaar een minderheid, maar door 208 onthoudingen werd het plan om de anti-Russische propaganda in de media in een nog hogere versnelling te zetten, toch aangenomen.Tevens wordt gewaarschuwd dat de Russen wel eens de Duitse verkiezingen in 2017 zouden kunnen proberen te beïnvloeden. Hetzelfde beweerden de Democraten in de VS tijdens de recente verkiezingscampagne. Ook nu wordt er nul komma nul bewijs voor deze zoveelste anti-Putin hetze geleverd. In de EP resolutie wordt verwezen naar informatie van ‘veiligheidskringen’, waar hoogstwaarschijnlijk STRATCOM EAST mee bedoeld wordt, een geheel op Amerikaanse belangen gerichte Europese buitenlandse, met militaire kringen verbonden organisatie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties