Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Californië wil bij klimaatakkoord als Trump de VS er uit haalt

Als verkozen Amerikaans president Donald Trump beslist om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord COP21 van Parijs, zal de deelstaat Californië zelf onderhandelen met de VN-landen die wel aangesloten zijn bij het verdrag. Juridische experts onderzoeken hoe dat zou kunnen georganiseerd worden.
maandag 21 november 2016

Democratisch politicus Kevin De Leon, voorzitter van de Senaat van de Amerikaanse deelstaat Californië, beantwoordde op 20 november 2016 de vraag van een journalist of Californië de VS zou kunnen vervangen aan de onderhandelingstafel van het klimaatverdrag, dat "dat een optie is die hij open wil houden. We zullen actief blijven in de internationale beweging tegen de klimaatverandering", zei De Leon.

Volgens de senaatsvoorzitter onderzoeken juridische deskundigen aan de universiteiten van Harvard en Yale nu al of een subnationale overheid kan deelnemen aan de VN-klimaatgesprekken. "Voor zover de VN willen praten over de coördinatie met het werk dat we doen, zijn we meer dan bereid deel te nemen aan die discussies."

Traditioneel nemen enkel VN-lidstaten deel aan de VN-klimaatconferenties van de VN, maar er zijn uitzonderingen, zoals de EU, wat echetr een supranationale organisatie is. De Conventie over de klimaatverandering (UNFCCC) waarop de klimaatconferenties gebaseerd zijn is ook niet helemaal sluitend en laat bijvoorbeeld heel wat organisaties en instellingen toe als "waarnemer" bij de gesprekken.

Ook nu was een Californische delegatie aanwezig op de klimaattop COP22 in Marrakesh om de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat de deelstaat zich zal blijven inzetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De delegatie sprak er onder meer met Canadese, Chinese en Duitse ministers.

Californië zou als onafhankelijke staat op de zesde plaats staan in de wereldranglijst, boven landen als Frankrijk en Brazilië. Bij de presidentsverkiezingen van 8 november behaalde Democraat Hillary Clinton er haar hoogste score met 61,78 procent van de uitgebrachte stemmen. Haar tweede hoogste score behaalde ze in de noordoostelijke staat Vermont met 61,12 procent. Vermont is de thuisbasis van Clintons Democratische tegenstrever Bernie Sanders (alinea nvdr).

Californië heeft de tweede grootste uitstoot van CO2 van alle Amerikaanse staten en voert al jaren een ambitieuze klimaatpolitiek. In 2015 nam de staat zich voor om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verminderen tegen 2030. "We zullen ons beleid, onze koopkracht en onze innovatie blijven gebruiken om onze doelstellingen te halen en de Amerikaanse energiesector te transformeren."

Californië is niet de enige staat die van plan is door te gaan als president Trump de klok probeert terug te draaien door uit het klimaatverdrag COP21 van Parijs te stappen. Ook de staat Washington 1, de staat New York en meerdere staten in het noordoosten van het land aan de Atlantische Oceaan waaronder Vermont hebben al gemeld zich tegen een dergelijke beslissing van de toekomstige president te zullen verzetten.

1   De staat Washington met bekendste stad Seattle ligt aan de westelijke kust van de Stille Oceaan tegen Canada. Niet te verwarren met de gelijknamige hoofdstad Washington DC aan de oostelijke Atlantische kust.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Jean Van den Bosch op dinsdag 22 november 2016

  De foto bij het artikel geeft het hoofdprobleem van Californië weer. Het water tekort. Historisch gezien hebben ze daar altijd een water tekort gehad. Om dit op te lossen hebben ze er niets beter op gevonden om complete meren leeg te laten lopen. Dit richting steden. Waarbij nooit werd nagedacht over hoe dat water weder bijgevuld kon worden door regen of door onbestaande natuurlijke bronnen. Van verstand gesproken, hij die na mij komt zal zijn plan wel trekken.

  Dat deze staat zijn CO2 uitstoot wil verlagen, geloof ik gerust. Het is trouwens één van de US staten die al serieuze inspanningen dien aangaande gedaan heeft. Met wel 1 groot verschil, diegene die daar zonnepanelen plaatst op zijn huis. En elektriciteit terug steekt op het net, dient daar wel een grote schadevergoeding voor te betalen. Deze vergoedingen kunnen gemakkelijk oplopen tot 1300 (en meer) US dollar per jaar. Dit in tegenstelling van België waar ik betaal voor de zonnepanelen van mijn buurman, terwijl ik er zelf geen heb (Turteltax - Groene energie enz).

  Maar laat ons beginnen met dichter bij huis, bij ons te beginnen. Op hoeveel plaatsen in Vlaanderen zijn er "historische" grond vervuilingen door antimoon, asbest, giftige chemicaliën enz. Wat aangaande de luchtkwaliteit, vervuild door fijnstof, chemicaliën enz. Wat aangaande GGO? Wat aangaande ons water, grondwaterlagen zijn vervuild tot op 150 meter diepte door chemicaliën, pesticiden enz. Is een eindeloze rij. En o ja en ik draag geen geitenwollen sokken en sta met beide voeten op de grond.

  • door sam vanderleyden op donderdag 24 november 2016

   Dag Jean,

   Ik heb 10kVA zonnepanelen liggen (grote investering). Ik wil best een veroeding betalen voor het gebruik van het net als batterij. Maar dan wel billlijk/fair en dus volgens mijn gebruik van dat net en NIET als verkapte vorm van belasting (alle soorten vormen van flattaxen) om terugvallende productieomzetten te compenseren (laatste decennia) en personen als u als nuttige idioten op te zetten tegen "de buren". Laat u niet vangen! Toevoeging: uiteindelijk zullen ze (proberen) de tarrieven en de vormen van belastingen blijven aan te passen (lees: verhogen) zowel voor zonnepaneelhouders e,/of waterrecupereerders evenals diegenen die de investering niet hebben kunnen maken (huurders of financieel te kort)... (nogmaals verkpate belasting, ontransparant, ondemocratisch etc.... En ze komen er mee weg door jou tegen mij en vice-versa op te zetten).

   gr, Sam

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties