Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Facebook wint Big Brother Award

Vorige week vonden in Brussel de Big Brother Awards plaats. De Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of voorstel dat persoonlijke privacy schendt. Het is een internationale prijs, die in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten.
maandag 17 oktober 2016

Facebook doet aan hetzelfde soort 'mass surveillance' als de Amerikaanse National Security Agency NSA - het bespioneert mensen over de hele wereld, alleen met andere middelen. Er zijn 3 redenen waarom Facebook is genomineerd voor de Big Brother Awards:

1. Facebook heeft toegang tot een hele waaier aan persoonlijke gegevens; het heeft bijvoorbeeld toegang tot je telefoonnummer en geeft je naam door aan personen die je niet kent. Het sociale netwerk is begonnen met het verzamelen van mobiele telefoonnummers van andere, minder directe bronnen (zoals WhatsApp) of van je smartphone om ze aan profielen toe te voegen en ze te gebruiken als publiek identificatiemiddel voor individuen.

2. Facebook volgt je op het web. Het maakt niet uit of je ingelogd bent of niet. Elke keer wanneer je een 'Like' button ziet op een website praat je browser met Facebook. Het verteld het sociale netwerk welke pagina's je bezoekt en welke browser je gebruikt om je doelgerichte advertenties te kunnen voorzetten.

3. Tenslotte, the devil is in the default: Facebook gaat ervan uit dat je er niets op tegen hebt dat je gegevens worden verkocht en stelt dat automatisch zo in. Je wordt verondersteld om door Facebook's ingewikkelde kluwen van instellingen (zoals "Privacy", "Apps", "Advertenties", "Volgers", enz.) te zoeken naar opt-outs.

Wat kan Facebook met al die informatie doen?
Facebook heeft de mogelijkheid om te bepalen wie je bent, het sociale netwerk kan "het publiek bewerken" zonder dat de gebruiker daarvan afweet. Facebook voert al jaren experimenten uit, zoals de stemming of het kiesgedrag van hun gebruikers beïnvloeden.

Toch niet slecht om af en toe stil te staan bij de persoonlijke informatie die, soms zonder dat we er ons bewust van zijn, gedeeld wordt. Sharing is heus niet altijd caring.

Bron: Big Brother Awards

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Peter Braet op maandag 17 oktober 2016

    Iedereen heeft de nieuwe gebruiksovereenkomst eind 2014 ontvangen via e-mail. Wie toen zijn account behield heeft zich akkoord verklaard door FB verder te blijven gebruiken.Het echte gevaar voor de privacy zit bij de "vrienden" die stomme spelletjes delen waar je enkel aan kan deelnemen als je je e-mailadres en alle gegevens van je hele vriendenlijst deelt met de makers van die stomme spelletjes. Voor mij een reden om iedereen die zulke dommigheden deelt en dus al mijn gegevens doorspeelde te ontvrienden. Zo hou je nauwelijks "vrienden" over en heeft het echt geen zin om Facebook nog te gebruiken. En vergis u niet: bij de mensen die dergelijke stomme spelletjes ( genre wie was jij in je vorige leven? ) delen zitten zelfs universitair geschoolden. Je houdt het niet voor mogelijk hoe dom mensen kunnen zijn.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties