Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

‘ING, shame on you!’

"Deel geen gevoel van woede”, vroeg ING deze week nog met nadruk aan de gechoqueerde werknemers. Daar trokken ze zich vrijdag alvast niets van aan tijdens de actie aan de ING bank in Brussel. Bekijk hier het videoverslag.
vrijdag 7 oktober 2016

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door antond op zaterdag 8 oktober 2016

  'Wraakroepend', iedereen is boos en verontwaardigd. Begrijpelijk, maar wat er aan te doen? Het probleem van links is dat 'boos zijn' misschien wel lekker voelt maar niet helpt. 'Het geld halen waar het zit' bekt ook zo lekker, maar het probleem is dat je dat niet kunt blijven doen. Dat geld blijft dan niet zitten. Bedrijven straffen als ze afslanken of zelfs helemaal vertrekken, ook een begrijpelijke wens, maar trek je, als je dat doet, nieuwe bedrijven aan? Cuba heeft bijvoorbeeld nood aan nieuw talent, maar wie wil er nu naar een land waar de overheid zijn eigen burgers verhindert oom te emigreren? Analoog, kun je je afvragen welk bedrijf naar een land wil dat andere bedrijven afstraft die willen vertrekken.

  We zijn allemaal in keiharde cconcurrentie met elkaar, ongeschoolde / weinig geschoolde arbeid bij ons moet het opnemen tegen arbeid uit de vroegere derde wereld. In Azië zijn honderden miljoenen mensen, dankzij de globalisatie aan bittere armoede ontsnapt. Vergelijk India, Vietnam en China maar eens met 40 jaar geleden. Dat is gigantische vooruitgang, waar de ongeschoolde arbeid bij ons deels het slachtoffer van is geworden. Het antwoord moet niet protectionisme zijn, maar aanpassing. We kunnen niet terug in de tijd. Heel akelig voor de te dure arbeid bij ons, en verleidelijk (maar fout) om hier, onder 'leiding' van de vakbonden, de zoveelste verkeerde conclusie uit te trekken. Opleiding is ons enige wapen.

 • door antond op zaterdag 8 oktober 2016

  Thomas Friedman: 'Geen enkele alternatieve ideologie kan de brutaliteiten van het kapitalisme elimineren zonder te raken aan de levensstandaard'

  Zo is het. Helaas.

  • door Hakke op woensdag 12 oktober 2016

   Het is juist het kapitalisme dat met een probleem zit en gered moet worden. Kijk eens naar "Inequality for All", en dan vooral de passage over de copernicaanse revolutie: https://m.youtube.com/watch?v=UxADtyzvjJk Vriendelijke groeten

   • door Roland Horvath op woensdag 12 oktober 2016

    Hakke, bedankt voor de link: de VPRO 2doc uitzending "Inequality for all" van 20141204: Een schitterende uiteenzetting van Robert Reich, 58 minuten, over de oorzaken van de crises die het kapitalisme steeds creëert zoals in 1873-1896, 1929 -WO II en 2008.

    Het kapitalisme is niet gericht op het produceren van goederen voor iedereen maar op het maken van winst voor de 0,01% superrijken, dat maakt het kapitalisme instabiel. En dat wordt nu door ING geïllustreerd. Eén van de maatregels, die zich opdringen, is dat niet alleen de aandeelhouders mogen beslissen over de ondernemingen maar alle betrokkenen: Aandeelhouders -en -andere -financiers -leveranciers -werknemers -klanten -omwonenden -overheid moeten altijd relevant zeggenschap hebben. Hoe dat moet zal de praktijk leren. Een equivalent zijn de coöperaties, die minder revolutionair maar stabieler zijn dan meer hiërarchisch gestructureerde ondernemingen.

    Overigens, de uitspraak van Thomas Friedman, columnist New York Times, geciteerd door antond is flauwe praat.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties