Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Het Nieuwsblad gaat volledig uit de bocht met oude foto over betoging en verzonnen verhaal over ambulance

Stoute betogers houden ambulance tegen, schrijft Het Nieuwsblad en de krant zet er meteen een straffe foto bij. Alleen, er klopt niets van en de foto kwam uit hun archief.
donderdag 29 september 2016

Voor betogers is het iedere keer weer spannend wachten op de eerste mediaberichten over hun actie. Iedere betoging opnieuw... want geef toe, als er niet geminimaliseerd wordt over de deelnemersaantallen, zijn er altijd wel die kleine leugentjes over rellen.

Het woord 'rel' wordt steeds weer in de mond genomen en ik weet zeker dat de m/v in de huiskamer die de krant openslaat zijn/haar wenkbrauwen fronst als z/hij de artikels leest over vakbondsbetogingen.

'Betogers blokkeren ambulance die onderweg is naar dringende interventie' is zo’n artikel dat veel fronsen waard is.

“Schokkende beelden van de nationale betoging in Brussel. Toen een ziekenwagen van de Brusselse brandweer met zwaailicht en sirene het parcours wilde kruisen, weigerden de betogers de weg vrij te maken. Claxonneren hielp niet. Uiteindelijk konden de ambulanciers niets anders dan achteruit te rijden om een andere weg te nemen, zo is te zien op een filmpje dat VTM Nieuws toegestuurd kreeg”, schrijft Het Nieuwsblad.

Zeker omdat de verantwoordelijke van de stewards die de betoging in goede banen leidden (Bart Deceukelier) meteen op die bewuste ziekenwagen is toegestapt. Hij bevestigt dat in een Facebookbericht: “Ik ben als verantwoordelijke van de stewards naar de ziekenwagen gegaan. De manifestanten waren onmiddellijk aan de kant gegaan. Maar de straat was te smal om veilig en snel langs te kunnen. Daarom heb ik vanuit mijn eigen ervaring met rampoefeningen bij het Rode Kruis onmiddellijk de ziekenwagen een alternatief aangeboden door 100 meter terug te rijden, naar een parallelle weg. De ambulanciers waren zeer dankbaar voor deze oplossing en de hulp bij het manoeuvreren. Dit wordt trouwens bevestigd door de filmers (van de beelden die VTM uitzond, nvdr): 'c'est la meilleur idee'.”

De ziekenwagen kon onmogelijk door de smalle Cellebroersstraat, een trechter voor de betogers die kwamen van de brede lanen vanaf het Centraal Station. Zelfs voor de betogers was het er drummen.

Verder gebruikt Het Nieuwsblad foto's bij het artikel die dateren van voorgaande betogingen. Één van de gebruikte foto's is een foto die al eerder op Facebook werd gepost. Ik ben verontwaardigd dat deze foutieve beelden en informatie de wereld in gestuurd worden. De volgende keer zou het misschien beter zijn als er wat inhoudelijke boodschappen in jullie journalistiek zaten, bijvoorbeeld 'waarom die mensen de straten opkomen'... in plaats van sensatie en verontwaardiging uit te lokken bij de brave krantenlezende medemens. Als de regering minder zou besparen... zouden er misschien bredere straten zijn, waardoor ambulanciers makkelijker hun weg kunnen vervolgen.

(Een kwartier na het verschijnen van bovenstaand artikel en de bijhorende commotie op Facebook en Twitter werd het artikel aangepast door Het Nieuwsblad.)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Ronald Van Beneden op maandag 3 oktober 2016

    Dat niet alleen. Hij reed ook zonder blauwe zwaailichten zoals te zien op de foto. Of hoe het publiek gemanipuleerd wordt.

  • door antbover op donderdag 6 oktober 2016

    Bij mijn weten is het nog altijd zo , dat er , van zodra er voor hulpdiensten een voorziene hindernis zal zijn ( betoging in dit geval ) dat er alternatieve wegen worden opgelegd die door die hulpdiensten bij voorkeur moeten gevolg worden. Dus , het ganse verhaal over de geblokkeerde hulpdienst lijkt me op zich al niet te kunnen stroken met de waarheid. Of anders : wie heeft er gefaald ????

    Van zodra er een betoging is , staking ook , dan wordt er door onze pers een verhaal opgehangen over de onmenselijkheid van die betogers , aangezien zelfs de hulpdiensten hun werk niet naar behoren kunnen doen . Stemmingmakerij is dat. Vraagje : eigenlijk niet terzake , maar toch : Hoeveel vertraging krijgen hulpdiensten iedere dag te verwerken ingevolge de befaamde Belgische files. Hoeveel slachtoffers kregen veel te laat de juiste verzorging na aankomst in de spoedgevallendienst in het hospitaal , bv. door abominabele organisatie waardoor dokters niet onmiddellijk beschikbaar zijn ?

    Wel pers , werkt dat thema eens uit .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties