Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

'Geert Bourgeois' slaat mea culpa in Septemberverklaring

‘Ik wil mij excuseren voor hoe bepaalde beslissingen hebben uitgepakt. We gaan terug investeren in wat mensen verbindt.’ Met die boodschap van 'minister-president Geert Bourgeois' verspreidde burgerbeweging Hart boven Hard vandaag een eigen alternatieve Septemberverklaring, opgenomen in het Vlaams Parlement.
maandag 26 september 2016

In het filmpje excuseert 'Geert Bourgeois' zich voor de ‘nefaste gevolgen’ van het Vlaamse regeringsbeleid op sectoren als zorg, cultuur, jeugdwerk, sociaal werk en onderwijs. ‘Een smartphone of een koffiemachine kan je makkelijk van de hand doen. Die voelen dat niet, als ze minder aandacht krijgen. Mensen voelen dat wel. Sectoren waarin de mens zelf het product is, zijn blijkbaar niet gebaat bij de vrije markt.’

De minister-president belooft opnieuw te gaan investeren ‘in die domeinen waar de mens zelf centraal staat’. Hij kondigt aan werk te maken van meer sociale woningen en de strijd aan te gaan met burn-outs en wachtrijen in de zorg. Om die investering te financieren, roept de Vlaamse regering op tot een fiscale herverdeling in België, en tot terugvorderingen van fiscale fraude en tegemoetkomingen aan grote bedrijven, zoals de EU opdraagt.

Het is al het derde jaar op rij dat Hart boven Hard een alternatieve Septemberverklaring op de wereld loslaat. In 2014 was de overhandiging van die verklaring aan Bourgeois, ondersteund door 20.000 Vlamingen en ruim 1000 organisaties, meteen ook de geboorte van de beweging.

‘Twee jaar later is de factuur voor gezinnen alleen maar gestegen, en staan zelfs meerdere mensenrechten onder druk’, aldus woordvoerder Wouter Hillaert. ‘Ook voor zorg-, onderwijs- en culturele instellingen is de grens van het besparingsbeleid bereikt. Dat het anders kan, bewees de Nederlandse regering vorige week met juist extra investeringen in cultuur. ’

Nacht van het verzet

Woensdagavond organiseren Hart boven Hard en zijn Franstalige zusterbeweging Tout Autre Chose ‘de Nacht van het Verzet’, als een verbindend alarmsignaal van de cultuursector met het onderwijs, de zorg- en de sociale sector.

In de Brusselse Beursschouwburg animeren artiesten een street bar, gaat er een levende bibliotheek open, en lezen acteurs getuigenissen uit alle hoeken van de samenleving. Ook bieden Brusselse theaters en kunstenaars gratis slaapplek voor al wie de volgende dag mee wil aansluiten bij een gezamenlijk sociocultureel blok in de nationale vakbondsbetoging.

Meer info: https://www.facebook.com/events/1103004009747650/

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Ronald Van Beneden op maandag 26 september 2016

    We hebben gekozen voor verandering weet je nog? Rechts wil zeggen betaalde jobs in de sociale sector afschaffen en een emotionele oproep doen om vrijwilligers die tegen beter weten in zich laten meeslepen en het gat opvullen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties