Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Ontslagen en langdurig ziek

In plaats van zich te focussen op controle van langdurig zieken zou De Block nu beter werk maken van een meer toegankelijke psychotherapie, het wegwerken van lange wachtlijsten in de psychische zorg en de billijke terugbetaling van psychotherapeutische sessies.
woensdag 21 september 2016

De afgelopen weken en dagen regent het in België grootschalige ontslagen, van Caterpillar over Axa tot Douwe Egberts. Caterpillar is overigens een multinational die miljarden winst boekt en geniet van een wel zeer gunstig belastingstarief. Tot grote vreugde van de aandeelhouders, maar tot diepe treurnis van de paar duizend werknemers die hun werk verliezen door de sluiting en delocalisering van Caterpillar in Gosselies.

Ondertussen voeren federale en regionale ministers schijnmanoeuvres op om de bedrijfsleiding van Caterpillar op haar radicale beslissing te doen terugkomen. Aangezien de politiek haar gezag en zeggenschap al lang kwijt gespeeld is aan economische en financiële machthebbers, is de politieke vingerwijzing helaas een maat voor niets. De zaak Caterpillar verhitte ook terecht de gemoederen na de racistische uitspraken van Open VLD-kamerlid Luc Van Biesen.

In de marge van de sluiting van Caterpillar en zonder de grote ophef die ontstond rond Van Biesen, herhaalde federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block onomwonden haar resoluut idee om langdurig zieken meer te controleren en hen liefst na 1 maand al te activeren op de arbeidsmarkt. Dit plan zou van start gaan op 1 oktober.

Bij langdurig zieken in onze prestatiemaatschappij tref je meer en meer mensen met ernstige psychische en psychosomatische klachten. Extreme vermoeidheid, burn-outs en lichamelijke pijnen zijn symptomen van verziekte werkomgevingen die alleen groei, rendement en winst voor ogen hebben. Het menselijk welbevinden en het fijn samenwerken hebben er nauwelijks of geen waarde.

Je moet geen psycholoog of arts zijn om te weten dat een brutaal ontslag stevig kan inhakken op mensen. Het is niet uitzonderlijk dat een ontslag leidt tot neerslachtigheid en depressie. Het getuigt van weinig empathie vanwege minister en huisarts De Block om juist nu de controle op langdurig zieken op te voeren. Burn-outs en depressies zijn meestal na 1 maand en 2 sessies bij de therapeut niet opgelost. Dat zou Dr. Maggie De Block toch moeten weten?

Na jarenlange discussies is het beroep van psychotherapeut en psycholoog eindelijk erkend. In plaats van zich te focussen op controle van langdurig zieken zou De Block nu beter werk maken van een meer toegankelijke psychotherapie, het wegwerken van lange wachtlijsten in de psychische zorg en de billijke terugbetaling van psychotherapeutische sessies.

In een rechtse federale regering waar fiscale fraude opsporen en het heffen van een (winst)vermogensbelasting geen prioriteiten zijn en een menselijk gelaat toch wat zoek is, zou een minister van sociale zaken en volksgezondheid juist een meevoelende rol kunnen spelen door zorg en preventie te verkiezen boven controlezucht die het gat in de begroting moet helpen dichten. Mogen zieke mensen enigszins ontzien worden in deze tijd van wilde en brute ontslagen?

Wouter Hessels is docent aan het RITCS, School of Arts Brussel

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Ronald Van Beneden op woensdag 21 september 2016

  Misschien moet Maggy zelf eens naar een controlearts gaan alvorens jacht te maken op langdurig zieken. Welk objectief criteria gaat een controlearts gebruiken? Een arts die niets afweet van de voorgeschiedenis van de patiënt en enkel oordeelt in een momentopname (als ze het toch zo goed weten kunnen ze beter de patiënt direct genezen). Ik heb er meer dan één versleten en ben tot de conclusie gekomen dat het meestal incompetente personen zijn en ja, men zal mij het verwijt maken niks van geneeskunde te kennen. om mijn toestand te verbeteren (ongeneesbaar volgens de artsen) ben ik mijzelf gaan verdiepen in geneeskunde.

  • door Red Heskimo op donderdag 22 september 2016

   Mijn ervaring is dat het vaak een voordeel om geen voorgeschiedenis te hebben. Frisse kijk op de zaak, vanuit een andere hoek. Zo vind men vaak het echte probleem en kan men dan een oplossing zoeken.

 • door Alain Heyrman op donderdag 22 september 2016

  Het is zeer raar, zo niet verdacht dat volksgezondheid sinds jaren op de hoogte is van het feit dat er in dit land ruim 25-30 jaar medische dossiers/expertises vervalst worden! Een samenwerking tussen artsen spoed en verzekeraars welke onderhandelen hoe men je zal behandelen(!?) welke letsels vermeld mogen of zullen worden in uw medisch dossier, uw gezondheid van ondergeschikt belang! Deskundigen aangesteld door de rechtbank zullen deze valse attesten of verklaringen volledig ondersteunen en elk document dat het oorzakelijk verband met het ongeval aantoond negeren en verwijzen naar de bijlagen. Diezelfde deskundige pleegt overleg met de verzekeraars, mogelijk gaat het hier om geld of andere voordelen, en zal een sub expert aanduiden welke de vervalsingen volledig zal ondersteunen zo klopt het plaatje naar de buitenwereld toe! Zolang je niet naar de echte documenten kijkt natuurlijk maar geen probleem daarover is dan weer een akkord met de rechtbanken welke met zijn allen ook een graantje meepikken.Wie zwijgt hier voor wie? Waarom laat men bij deze strafbare feiten begaan? Waarom worden deze niet gemeld of onderzocht? Zelfs genegeerd nu bijna 30 jaar! Waarom? Wie stopt deze wantoestanden, schendingen der mensenrechten, wie stopt dit boerenbedrog welke de gezondheid of zelfs levens van onze burgers met opzet in gevaar brengt! Waarom krijgen de mensen geen behandeling, medicatie, geen vergoeding voor onkosten of loonverlies, sommige door deze valsheid en oplichting zelfs geen pensioen meer! Wat is hiervan de bedoeling of doelstelling dit is mijn inziens foltering. ECHR 25694-06

 • door JohanGroenroot op vrijdag 23 september 2016

  Voor alle partijen, van extreem-rechts tot extreem-links is arbeid anno 2016 nog altijd het wondermiddel voor alle kwalen. Historisch gezien hebben we deze verheerlijking van de arbeid vooral te danken aan de 'linkse' partijen. Arbeidsduurvermindering is geen oplossing binnen een totalitaire kapitalistische context. Enkel een onvoorwaardelijk gegarandeerd basisinkomen en gratis medische zorg kan soelaas bieden. Het aantal zieken zou dan sowieso drastisch verminderen, simpelweg omdat arbeid de belangrijkste oorzaak van ziekte en nog veel andere maatschappelijke calamiteiten is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties