Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Wees maar bang: multinationals almaar machtiger dan regeringen”

Volgens cijfers van de Britse ngo Global Justice Now zijn in 2016 69 van de 100 machtigste economische entiteiten ter wereld multinationals, geen staten dus, zes meer dan in 2015. “Aan dit tempo leven we binnen één generatie in een wereld volledig gedomineerd door gigantische bedrijven”. Vrijhandelsakkoorden TTIP, CETA en TPP en ISDS-rechtbanken zullen dit proces verder versnellen.
dinsdag 13 september 2016

“Het aantal bedrijven in de top 100 van grootste economische entiteiten is op één jaar tijd gestegen van 63 naar 69. Aan dit tempo zullen we binnen één generatie leven in een wereld die volledig wordt gedomineerd door gigantische bedrijven", zegt Aisha Dodwell, campagneleider van de Britse organisatie Global Justice Now.

Rijker dan de 180 armste landen samen

Tien bedrijven waaronder Shell, Apple en Walmart hebben in totaal meer inkomsten dan alle 180 armste landen ter wereld samen. Die lijst van 'armste' landen omvat onder meer Ierland, Griekenland, Israël, Zuid-Afrika, Vietnam en Colombia. De tien grootste bedrijven ter wereld hebben een gezamenlijke jaarlijkse omzet van 2581 miljard euro. Het allergrootste bedrijf ter wereld is de Amerikaanse supermarktketen Walmart met een waarde van 429 miljard euro, waarmee het bedrijf groter is dan Spanje, Australië of Nederland (elk afzonderlijk).

België staat op de lijst van 100 grootste economische entiteiten ter wereld op de 27ste plaats, net onder computergigant Apple en net boven petroleumbedrijf BP, maar hoger dan landen als Rusland (31) en Turkije (38).

Mocht er naast de G8 (de club van grootste economieën) ook een G11 bestaan, dan zou Walmart mee aan tafel mogen schuiven.

Nick Dearden, directeur van Global Justice wijst er op dat de rijkdom en de macht van deze grote bedrijven de hoofdoorzaken zijn van de meeste wereldproblemen – zoals ongelijkheid en klimaatverandering. “Hun streven naar kortetermijnwinst gaat boven fundamentele mensenrechten van miljoenen mensen op de planeet. Deze cijfers tonen bovendien aan dat het probleem erger wordt. Multinationals domineren in steeds toenemende mate over zaken die traditioneel werden beschouwd als het domein van de staat, we moeten daar bang voor zijn.”

“Terwijl ze alles privatiseren van onderwijs en gezondheidszorg tot grenscontroles en gevangenissen, stapelen ze hun winsten op in geheime overzeese bankrekeningen. Terwijl ze ongeëvenaarde toegang hebben tot beleidsmakers omzeilen ze het democratische proces, door het opzetten van geheime rechtbanken, die hen toelaten alle rechtssystemen die van toepassing zijn op gewone mensen naast zich neer te leggen. Ondertussen veroorzaakt hun enige raison d'être van permanente groei in een eindige wereld voor vernietiging van het leefmilieu en voor verdere klimaatverandering.”

VN-werkgroep wordt gesaboteerd

Global Justice heeft deze recente cijfers openbaar gemaakt om steun te geven aan een werkgroep van de VN onder leiding van Ecuador. Die werkgroep wil een bindend verdrag opstellen dat verantwoordelijkheden op vlak van mensenrechten oplegt aan multinationals. "De Britse regering werkt deze werkgroep tegen en heeft in het verleden steeds haar veto1 gesteld tegen gelijkaardige initiatieven.”

De Amerikaanse regering onderhandelt met de EU het TTIP-vrijhandelsakkoord dat de overmacht van bedrijven over nationale rechtbanken en parlementen nog verder zal uitbreiden. Global Justice Now heeft de petitie Calling time on corporate crime  gelanceerd om het beleid van de Britse regering te veranderen en hoopt dat ook in andere EU-lidstaten gelijkaardige initiatieven worden genomen.

Bronnen: 

'Be Afraid': Largest Corporations Wealthier Than Most Countries

10 Biggest Corporations Make More Money Than Most Countries in the World Combined

Corporations running the world used to be science fiction - Now it's a reality

Calling time on corporate crime

1   Groot-Brittannië is naast Frankrijk, de VS, Rusland en China een van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad met vetorecht over alle beslissingen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Jean Vanbruystelghem op dinsdag 13 september 2016

  Dit klinkt dramatisch maar ik vind de vergelijking niet terecht: je vergelijkt de omzet van bvb. Walmart met het BBP ('de winst') van een land. De winst van Walmart is rond de 10 miljard, nog altijd een pak minder dan het BBP van bijvoorbeeld België, dat ongeveer 450 miljard bedraagt. Wel een goed punt van Lode dat wetten niet door bedrijven gedicteerd mogen worden maar het algemeen belang moeten dienen.

  • door landoalda op woensdag 14 september 2016

   Het klinkt niet alleen dramatyisch, het is het ook !

   Onze duurbare VRT die graag oude tv-programma's laat zien, nodig ik uit om 'The men from Uncle' eens uit de archieven te halen.

   In een tijd dat politici nog de macht hadden in vele landen, en ikzelf nog nooit van het woord had gehoord, had men het in deze serie (met R. Mc Vaughn & I. Kurriakin - of zo iets - ) over De vijand, The ennemy zouden de taalminnende Vlamingen van nu zeggen - die de spreekwoordelijke naam 'THRUST' droeg ; dat was een soort anoniem verbond van rijken, machtigen die de aarde wilden regeren (toegegeven er zal wel inspiratie geweest zijn van F. Lang, en later had je dan ook nog Star Trek en Star wars' (ik ben niet zeker of ik de correcte benamingen heb gebruikt).

   We worden niet geregeerd door politici, en andere verkozen (of niet) machthebbers, maar door een elite, soms zijn dat intellectuele genieën, soms misdadige, soms leden van een clubje ... en ze kunnen regio's die niet naar hun pijpen dansen kraken of niet tot ontwikkeling laten komen. Die mensen zitten eigelijk in hun eigen structuur gevangen, want rijkdom en macht is misschien wel de grootste verslaving die er bestaat.

   Wat kunnen we ertegen doen ? Proberen zelfvoorzienend te zijn, samen (met politici, overheden, buren ... ) sterk zijn, opnieuw leren kritisch nadenken, en dus niet toestaan dat we gedacht worden met behulp van de halve waarheden, waarmee we 'virtueel' (publicitair) overspoeld worden. De (economische) wereldcrisis is niet veroorzaakt door onbekwame of slechtmenende politici ; het is iets anders, iets dat ons belet meevoelend te zijn, eerlijk, spontaan, ... iets dat ons doet groeien als een echte etterbuil, en dat iets wordt gevoed door een uit de hand gelopen bezitsdrang. Zijn de PC's aan de macht ?

  • door landoalda op woensdag 14 september 2016

   Het klinkt niet alleen dramatyisch, het is het ook !

   Onze duurbare VRT die graag oude tv-programma's laat zien, nodig ik uit om 'The men from Uncle' eens uit de archieven te halen.

   In een tijd dat politici nog de macht hadden in vele landen, en ikzelf nog nooit van het woord had gehoord, had men het in deze serie (met R. Mc Vaughn & I. Kurriakin - of zo iets - ) over De vijand, The ennemy zouden de taalminnende Vlamingen van nu zeggen - die de spreekwoordelijke naam 'THRUST' droeg ; dat was een soort anoniem verbond van rijken, machtigen die de aarde wilden regeren (toegegeven er zal wel inspiratie geweest zijn van F. Lang, en later had je dan ook nog Star Trek en Star wars' (ik ben niet zeker of ik de correcte benamingen heb gebruikt).

   We worden niet geregeerd door politici, en andere verkozen (of niet) machthebbers, maar door een elite, soms zijn dat intellectuele genieën, soms misdadige, soms leden van een clubje ... en ze kunnen regio's die niet naar hun pijpen dansen kraken of niet tot ontwikkeling laten komen. Die mensen zitten eigelijk in hun eigen structuur gevangen, want rijkdom en macht is misschien wel de grootste verslaving die er bestaat.

   Wat kunnen we ertegen doen ? Proberen zelfvoorzienend te zijn, samen (met politici, overheden, buren ... ) sterk zijn, opnieuw leren kritisch nadenken, en dus niet toestaan dat we gedacht worden met behulp van de halve waarheden, waarmee we 'virtueel' (publicitair) overspoeld worden. De (economische) wereldcrisis is niet veroorzaakt door onbekwame of slechtmenende politici ; het is iets anders, iets dat ons belet meevoelend te zijn, eerlijk, spontaan, ... iets dat ons doet groeien als een echte etterbuil, en dat iets wordt gevoed door een uit de hand gelopen bezitsdrang. Zijn de PC's aan de macht ?

 • door Carlos Pauwels op woensdag 14 september 2016

  De bekommernis van regeringen is normaal. Maar mogen bedrijven nog zelf uitmaken wat de beste strategie is voor het bedrijf? Of moeten ze telkens voor belangrijke beslissingen toestemming vragen aan de regering? Zowel de regeringen als de bedrijven zouden best wel rekening houden met elkaar. Zolang er geen wetten overtreden worden..... En als dat regeringen niet zint moeten ze maar andere wetten maken. Maar daarna niet komen bleiten hé.

  • door Joachim Jacob op maandag 19 september 2016

   De vraag is: "Wat is het beste voor onze maatschappij, voor het goede leven?" Dit type bedrijven (globaal actieve winstgedreven private ondernemingen) streeft in de regel naar monopolie. Dit doel bereiken (sommige zijn goed op weg) houdt een wereldwijde verschraling in, een instabiel economisch gestel, en minder democratie (want geen inspraak door burgers; ook niet met je centjes, want je kan niet meer kiezen). Ik zie liever een veelheid aan ondernemingen die onze maatschappij vormgeven. Voornoemde problemen zijn dan grootdeels van de baan.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties