Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatverandering maakt tropische stormen steeds krachtiger

Cyclonen die aan land komen in Azië zijn in de voorbije veertig jaar steeds krachtiger geworden, vooral dan in de voorbije tien jaar. De klimaatverandering is daar verantwoordelijk voor.
dinsdag 6 september 2016

De voorbije jaren werd Zuid-Oost Azië getroffen door enkele van de meest vernietigende stormen ter wereld, inclusief de orkaan Hayan die meer dan zesduizend doden eiste in 2013 in de Filipijnen. Uit een nieuwe studie van historische gegevens door de Universiteit van North Carolina blijkt dat de cyclonen aanzienlijk krachtiger zijn geworden in de voorbij vier decennia.

"In deze studie tonen we aan dat de tropische cyclonen boven Oost- en Zuidoost Azië 12 tot 15 procent krachtiger zijn geworden en het aantal stormen van de zwaarste categorien 4 en 5 is verdubbeld tot verdrievoudigd", schrijven de onderzoekers in Nature Geoscience. "Opvallend is dat cyclonen boven de oceaan gelijkaardig evolueren."

Oorzaak is de stijgende temperatuur van het water. Dicht bij de kust, waar het minder diep is, warmt het zeewater sneller op. Uit eerder onderzoek blijkt dat de watertemperatuur het snelst stijgt vanaf de twintigste breedtegraad (ter hoogte van Cuba) en daar verwachten de wetenschappers in de toekomst de grootste problemen.

Dat de stormen tot 15 procent krachtiger worden, heeft grote gevolgen voor de schade die ze veroorzaken, die kan tot 50 procent groter zijn. Om zich te wapenen kunnen Aziatische landen hogere dammen bouwen, maar de enige echte werkende aanpak is de de uitstoot van CO2 te verminderen, zeggen de onderzoekers.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door antond op woensdag 7 september 2016

  Wij (het 'ontwikkelde' westen) zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de uitstoot in het verleden. Dit heeft ongeziene gevolgen, vooral in andere delen van de wereld. We zouden eigenlijk onze portefeuille moeten trekken, volgens het principe dat de vervuiler betaalt. Maar we geven grotendeels niet thuis. Daar is maar één woord voor: Eco-terrorisme!

  • door jan peeters op woensdag 7 september 2016

   Laat de Zwarte Piet maar thuis. Ook in de rest van de wereld maakt men zich weinig zorgen om het milieu. In Afrika zal men weliswaar minder uitstoot produceren, maar anderzijds wordt er massaal ontbost waardoor verwoestijning, droogte en hitte een enorm probleem wordt. Idem dito in Zuid-Amerika en Azië, waar het platbranden van bossen schering en inslag is, waar vervuiling van rivieren en milieu nog sterk toeneemt. Onze auto's moeten momenteel voldoen aan emissienormen, met een oude auto mag men in veel steden niet meer rijden. De elektrische auto is op komst. In Afrika mag men zonder probleem met de meest vervuilende en rokende wrakken rondbollen. Niet alleen het westen, maar ook het zuiden en het oosten plegen roofbouw op het milieu.

 • door peter baert op donderdag 8 september 2016

  het cynische van de mens in het klimaatverhaal, is dat de mens lokaal en relatief denkt - hier en nu: zelden verder dan een paar maanden, en het is belangrijker wat er met de buurman is - o, die heeft een nieuwe wagen! - dan wat er elders op de wereld gebeurt. Waaruit volgt dat de mens pas gaat reageren als de gevolgen er effectief zijn. En dat terwijl de impact van bijvoorbeeld CO2-stijging zich pas na x jaar laat voelen. Klimaatverandering is een systeemfout bij de mens. DWM is er een voorbeeld bij uitstek van: klimaatverandering doet alle andere problematieken hier verbleken, en toch maakt ze slechts een heel klein deel uit van de berichtgeving, en dan nog vooral vanuit dat vervloekte "hoop" standpunt: als we ons best doen, komen we er wel. Mitigatie is "just around the corner". Dit is wat er gaat gebeuren: eerst gaan ze ons alle - ALLE, dus ook de moeilijk te bereiken, zoals diepzeewater en fracking toestanden - olie verkopen, en daarna gaan ze ons de geo-engineering laten betalen. "Ze" is daar het grote geld, dat stilaan onder de vorm van grote ondernemingen de wereld overneemt. ISDS en dergelijke zullen wel zorgen dat de olie-winsten niet verloren gaan en zorgen ook dat de bedrijven die geo-engineering zullen kunnen aanbieden. Want staten zullen tegengehouden worden. Want zolang mensen volhouden dat "het nog kan", horen andere mensen - en die zijn met veel meer - dan "het nog niet moet".

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties