Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Dries van Agt: 'Netanyahu is oorlogsmisdadiger'

In een interview voor het Nederlands tv-programma EenVandaag stelt voormalig eerste minister Dries van Agt van Nederland dat eerste minister van Israël Benjamin Netanyahu moet worden aangehouden en vervolgd voor het Internationaal Strafhof voor de bezetting en kolonisatie van Palestina.
maandag 5 september 2016

Op dinsdag 6 september 2016 komt eerste minister Benjamin Netanyahu van Israël op officieel bezoek in Nederland. Naar aanleiding van dat bezoek benadrukt Dries van Agt dat deze man in feite voor het Internationaal Strafhof (dat in Den Haag is gevestigd) moet worden gedaagd op beschuldiging van oorlogsmisdaden:

“Er komt hier een oorlogsmisdadiger aan, want het bezetten en volbouwen – settlements bouwen – van bezet gebied, dat is volgens het Statuut van Rome – dat is de oprichter van het Internationaal Strafhof – met zoveel woorden een oorlogsmisdaad. Dat valt niet te betwisten. En het statuut van dat Hof, dat in Den Haag resideert, is door Nederland aanvaard."

"Dus Nederland vindt ook dat het bouwen in bezet gebied een oorlogsmisdaad is. Waarom gaan we dan iemand die daar almaar mee doorgaat hier ontvangen? Die hadden we meteen naar het Internationaal Strafhof kunnen sturen, dat zou beter zijn.”

Dries van Agt was minister-president (eerste minister) van Nederland van 1977 tot 1982 in een meerderheidscoalitie van zijn eigen christendemocratische partij CDA met de liberale partij VVD. Sinds zijn vertrek uit de actieve Nederlandse politiek zet hij zich actief in voor de rechten van moslims in Europa en voor de rechten van de Palestijnen op zelfbeschikking. 

Zijn 'ommekeer' over het conflict in Israël en Palestina kwam er na een bezoek dat hij op het einde van de jaren 1990 bracht aan de bezette Westelijke Jordaanoever waar hij de dagelijkse realiteit van de bezetting, de wegblokkades, de arbitraire aanhoudingen, de repressie van het verzet met eigen ogen zag.

Sindsdien is hij een onvermoeibaar activist voor de Palestijnse strijd voor zelfbeschikking, geeft lezingen en schreef het boek Een schreeuw om recht. Daarin nam hij afstand van het beleid dat hij zelf als eerste minister van Nederland had gevoerd. Zijn analyse baseert hij op het internationaal recht, de VN-resoluties en de bestaande verdragen over mensenrechten.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door dr alami op dinsdag 6 september 2016

    En ook de rest die nu nog steeds (in)direct met de (on)zichtbare oorlogen vooral in het Zuiden en vooral in het MO bezig zijn. De huidige G20-top in China zijn die toch geen (oorlogs)misdadigers?! Ze zijn 20x erger dan Sykes-Picot Agreement in 1916 die vooral het MO kapot gemaakt heeft met alle gevolgen van dien van toen tot heden en nog verder. Kapitalisme kunnen deze(oorlogs)misdadigers niet meer redden. Communisme in de zin van de revolutie van 1917 kan ook niet meer terug. Als je toch overweegt dan is HET PARADISME '' wel een oplossing voor alle mensen. Wie gaat dat dan uitvoeren? De SOSSEN!! Of politiek gezien zij ze nog steeds DAKLOOS.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties