2000 werknemers van Caterpillar in Charleroi speelbal van aandeelhouders

De werknemers van Caterpillar in Gosselies kregen vrijdag een enorme klap te verwerken. De multinational wil de fabriek sluiten en de productie verhuizen naar onder meer Grenoble. Meer dan 2000 banen zijn bedreigd. Zij zijn de speelbal van een cynisch spel om de dividenden van aandeelhouders.

vrijdag 2 september 2016 12:13
Spread the love

Na 50 jaar aanwezigheid wil de ceo van Caterpillar een streep trekken door de fabriek in Gosselies nabij Charleroi. Meer dan 2000 werknemers zouden hun job verliezen. Daar komen nog eens duizenden verloren banen bij in de toelevering en de diensten rond de fabriek. Dit in regio waar de werkloosheid flirt met de 20 procent.

Caterpillar kampt met een dalende verkoop door de crisis in de mijnsector en de slabakkende investeringen in de bouwsector. Overheden halen de buikriem aan en snoeien in grote werken. Bouwbedrijven vervangen hun machinepark daardoor minder snel.  

Maar ondanks die moeilijke economische situatie was er iets vreemds aan de hand met de beurskoers van Caterpillar. Die steeg dit jaar met 22 procent. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de ceo van de multinational de crisis wil aanpakken. Vorig jaar werd aangekondigd dat Caterpillar anderhalf miljard dollar wou snijden in de kosten. In de hele wereld zouden 14.000 jobs geschrapt worden en 20 fabrieken gesloten worden.

De ceo had één doelstelling. De daling van de winst moest lager zijn dan een derde van de daling van de omzet. In 2015 maakte het bedrijf nog 2,1 miljard dollar winst wat wel een daling was met 43 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Maar het is vooral dit nieuws dat het hart sneller deed slaan van de aandeelhouders. Caterpillar gaat er prat op dat de dividenden uitbetaald aan de aandeelhouders al 22 jaar na elkaar stijgen. Ceo Doug Oberhelman beloofde in juli nog dat die trend kost wat kost zou worden aangehouden.

In de lente van 2014 werden er al 1331 werknemers ontslagen in Gosselies. De socialistische metaalvakbond van de regio Henegauwen reageert op Twitter: “Les responsables politique de ce pays doivent maintenant prendre leurs responsabilités face à une multinationale qui a reçu tant de cadeaux”.

Dat is een verwijzing naar de inspanningen die tijdens die eerste grote herstructurering werden geleverd. De overheid schoot Caterpillar te hulp en de werknemers leverden in door tijdelijke werkloosheid te aanvaarden.

Ook voormalig premier en huidige PS-voorzitter Elio Di Rupo verwijst in een reactie naar die overheidssteun. “De fabriek werd al jaren ruim gesteund door de overheden”, aldus Di Rupo.

De werknemers van Caterpillar lijken niet van plan om de sluiting gelaten te slikken. Meteen na de bekendmaking van het nieuws werd het bedrijf geblokkeerd. Het bedrijf heeft een sterke syndicale traditie en liep de voorbije jaren altijd voorop in betogingen.
Misschien kan de vakbond ook rekenen op de solidariteit uit Frankrijk. Caterpillar hoopt een deel van de productie te verhuizen naar Grenoble. Dat maakt de argumenten alsof de werknemers in België te duur zijn of te veel staken meteen belachelijk. Zowel in 2015 als dit jaar werd in de Caterpillar-vestiging in Grenoble succesvol gestaakt voor een loonsverhoging.

Maar het was vooral in 2009 dat de fabriek in Grenoble het onderwerp was van een stevige strijd. De werknemers hebben zich toen verzet tegen een herstructurering en tijdens de harde onderhandelingen werden enkele directieleden toen 24 uur lang vastgehouden.

take down
the paywall
steun ons nu!