Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vrijhandelsakkoord TPP vernietigt lokale landbouw

Kleine lokale landbouwers in Chili, Mexico en Peru zullen nog armer worden door het vrijhandelsakkoord Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) tussen de landen rond de Stille Oceaan. Door dat verdrag met de VS zullen multinationals immers vrij spel krijgen om hen weg te concurreren op hun grondgebied.
donderdag 25 augustus 2016

Door het vrijhandelsakkoord Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) zal de inheemse manier om landbouw te bedrijven versneld verdwijnen, zegt Francisca Rodríguez, ondervoorzitter van de Nationale Raad van Rurale en Inheemse Vrouwen (ANAMURI) in Chili.

"Het werk van vrouwen op het platteland en inheemse vrouwen draait niet alleen om voedselproductie, er is ook een bijzondere band met de grond en de natuurlijke rijkdommen."

Voeding is big business

Als Chili het vrijhandelsverdrag met de VS goedkeurt, dreigt die inheemse kennis te verdwijnen. Vrouwen zullen "goedkope werkkrachten worden voor de bedrijven die onze natuurlijke rijkdommen plunderen. Vandaag heeft het kapitaal zijn wortels voornamelijk in de natuurlijke rijkdommen en alles wat men daaruit haalt. Voeding is big business. En niet alleen business, maar ook een manier om mensen in het gareel te krijgen en volksprotest af te remmen."

Het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) is het vrijhandelsakkoord van een aantal landen rond de Stille Oceaan: de VS, Canada, Mexico, Peru, Chili, Japan, Singapore, Brunei, Maleisië, Vietnam, Australië en Nieuw-Zeeland. De regeringsleiders van deze landen hebben het TPP ondertekend op 4 februari 2016. Om in werking te treden moet het verdrag nog worden geratificeerd door de parlementen van de betrokken lidstaten. (nvdr)

Als binnen twee jaar niet alle lidstaten hebben geratificeerd zal het verdrag toch in werking treden als minstens 6 staten hebben geratificeerd en als die 6 staten meer dan 85 procent van het totale BNP van de twaalf ondertekenende staten omvatten.Andere landen rond de Stille Oceaan zijn nog geen lid maar tonen belangstelling: Taiwan, de Filipijnen, Thailand,, Laos, Indonesië en Colombia. Opvallende afwezige (want niet gevraagd) is China (nvdr)

Inheemse organisaties roepen de regeringen van Chili, Mexico en Peru op voor de ratificatie van het TPP door het parlement eerst een volksraadpleging te organiseren. Er moet ook een onderzoek komen naar de impact van het vrijhandelsakkoord op de mensenrechten. Burgerorganisaties uit de drie landen hadden in juni 2016 al opgeroepen het TPP niet te ratificeren.

Advocaat José Aylwin, codirecteur van het Burgerobservatorium in Chili en medeauteur van het boek El TPP y los Derechos de los Pueblos Indígenas en América Latina (zie foto hierboven) over gevolgen van het TPP voor inheemse Latijns-Amerikanen, wijst op de gevolgen van het vrijhandelsakkoord NAFTA (North American Free Trade Agreement) tussen de VS, Canada en Mexico dat in 1994 van kracht werd.

"Mexico is fundamenteel een landbouwland, het heeft een sterke landbouweconomie. In 1994 importeerde het slechts 10 procent van zijn landbouwproducten, maar vandaag importeert het 45 procent van wat er op tafel van de Mexicanen komt."

Dit soort vrijhandelsakkoorden zoals NAFTA heeft “negatieve gevolgen voor de rurale en inheemse economieën, die 50 procent van de grond bezitten hebben in Mexico. Dat verklaart voor een deel de exodus van miljoenen Mexicanen naar de VS. Velen onder hen zijn inheemse Mexicanen en boeren die door NAFTA hun hebben en houden verloren hebben. Hen rest de keuze tussen tewerkstelling in de drugshandel of illegale immigratie naar de VS.

Bron: TPP favorece a trasnacionales y amenaza recursos y vida de indígenas

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Maurice de Liberaal op donderdag 25 augustus 2016

  Het is een typische socialistische denkfout om te streven naar een land dat alles zelf produceert. Albanië bijvoorbeeld is hierdoor sterk verarmd. Alles wat iemand anders goedkoper kan produceren moet je niet zelf doen maar importeren. Dat heeft 2 voordelen: 1) de prijzen dalen voor consumenten 2) het vrijgekomen kapitaal en arbeidskracht kun je inzetten om goederen te produceren waar je wel een concurrentievoordeel hebt. Op deze manier kun je internationale handel en TTP gebruiken om optimale welvaart te bereiken.

 • door john op donderdag 25 augustus 2016

  Alles vrij met concurentie, dus ook een logisch gevolg is de rechtspraak concurentie geven. Waarom wordt er geen initiatief genomen om een volksrechtbank op te richten die de huidige "leiders" terecht laat staan voor genocide!

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 25 augustus 2016

  Dat begon al met de oprichting van de E.E.G, de voorloper van de EU, bedacht door de hoogste Nazi’s, uitgevoerd door de CIA, omdat één grote Europese Superstaat, met een aan niemand verantwoording schuldig zijnde regering (de Europese Commissie), veel makkelijker te controleren en manipuleren zou zijn dan tal van kleinere onafhankelijk blijvende landen. ‘Daarna zijn de landen die zo dom waren de euro als gemeenschappelijke munt te accepteren, van hun soevereine macht beroofd.’ De Britten waren meteen al zo verstandig hun eigen munt (Pond Sterling) en daarmee hun financiële onafhankelijkheid en soevereiniteit niet aan Brussel over te dragen. TTIP staat voor het vrijgeven van regelgeving en winstmaximalisatie voor multinationals, niet voor vrije handel Vrije handel IS goed voor de welvaart. Daar is geen discussie over. Maar vrije handel en TTIP en CETA zijn zaken die volkomen los staan van elkaar. Er is geen enkele toename van de welvaart als vrije handel ineens ook inhoudt dat bijvoorbeeld voedselveiligheid afspraken niet meer gelden. Dan is er zelfs sprake van een afname van de welvaart. Waarom zijn die professoren ineens voor TTIP en CETA? Kan het te maken hebben met sponsorgeld? Hun onderzoeken kosten veel geld. Grote multinationals zijn graag bereid geld te schokken als daarmee steun verkregen wordt voor regelgeving die hun winst ten goede komt. Dat heeft dus niets met vrije handel te maken. De Duitse professoren hebben zich laten omkopen. zo is het en niet anders. De meerderheid van Duitse professoren is voor TTIP en CETA omdat in hun woorden: “vrije handel altijd goed is voor de welvaart”. Hoe stom kan je zijn? In de kern hebben ze natuurlijk gelijk. Vrije handel IS goed voor de welvaart.

  • door Roland Horvath op zaterdag 27 augustus 2016

   Akkoord, behalve één punt. In de late 19e eeuw was er volledig vrije handel tot de jaren 1920, toen is men overgegaan op totaal protectionisme. Bij totale vrijhandel is er na verloop van tijd altijd wel een onderneming of een land dat dezelfde producten produceert aan dezelfde kwaliteit maar aan een veel lagere prijs. Dat was onder andere de ondervinding van Groot Brittannië dat dus aangedrongen heeft op protectionisme.

   Totale protectie, aan de grenzen en intern is even dodelijk. Totaal protectionisme gaat gepaard met uitsluiting en dat was één van de oorzaken van de oorlog met Japan in WO II. Japan kon niet zijn benodigde olie aankopen.

   Alleen een gepaste combinatie van beide, vrije handel en protectionisme, is leefbaar op lange termijn. Dus -voor de Grote Multinationale Ondernemingen GMO- totale vrije handel brengt geen welvaart maar werkloosheid en armoede.

   Voorbeelden van te veel vrije handel, van hoe het niet moet: Ten 1e, te veel import uit lage loon landen. Ten 2e, door de euro en de 1,5 euro per uur lonen gedurende 10 jaar in Duitsland, die de zuiderse EU lidstaten hebben geruïneerd. En ten 3e, door een mogelijk toekomstig TTIP.

 • door Em op vrijdag 26 augustus 2016

  Internationale handel kan en behoort welvaart te brengen voor alle betrokken partijen. Maar ondemocratisch bedongen vrijhandelsakkoorden zoals bvb NAFTA (1994) hebben miljoenen mexicaanse burgers in de armoede gedreven. Vrijhandelsakkoorden behoren onderhandeld en opgesteld in het belang, met medeweten en inspraak van de burger, met gebruik van referendums. Aan geen enkele van deze voorwaarden is voldaan. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/06/11/vrijhandelsakkoord-euvs-voorkomen-beter-dan-genezen

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties