about
Toon menu

Westerse wapens jagen 3 miljoen Jemenieten op de vlucht

Door de aanvalsoorlog van een ruim van westerse – voornamelijk Britse en Franse – wapens voorziene coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië tegen de bevolking van Jemen zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen uit hun woningen gevlucht en op de dool in eigen land. Dat blijkt uit cijfers van de VN.
dinsdag 23 augustus 2016

 "De crisis dwingt steeds meer mensen hun huis te verlaten op zoek naar veiligheid", zegt Ita Schuette, vertegenwoordiger van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Jemen.

Door de escalatie van de aanvallen door de Saoedische coalitie en de daaruit voortvloeiende verslechterende humanitaire omstandigheden, groeide het aantal 'ontheemden' sinds april 2016 nog met meer dan 152.000 mensen aan.

Met 'ontheemden' worden personen bedoeld die op de vlucht zijn in eigen land. Zij hebben een ander legaal statuut onder het internationaal recht dan 'vluchtelingen', waarmee personen worden omschreven die op de vlucht hun land hebben verlaten. 'Ontheemden' vallen nog steeds onder de jurisdictie van hun eigen land en kunnen niet op dezelfde bescherming rekenen als 'vluchtelingen' (nvdr).

Het rapport van de Task Force on Population Movement, een technische werkgroep van de UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN, zegt dat ook een aanzienlijk aantal mensen wil terugkeren naar huis. Bijna 950.000 mensen hebben dat geprobeerd.

Deze Jemenitische ontheemde gezinnen leggen zware druk op de gemeenschappen die hen opvangen en die zelf weinig middelen voor zichzelf hebben, zeggen de IOM en het UNHCR. De meeste ontheemden, ongeveer 62 procent, worden wel opgevangen door familie en vrienden, maar vele anderen moeten het met ongeschikte schuilplaatsen doen.

De grootste zorg van deze ontheemde vluchtelingen is het voorzien in de basisbehoeften: eten, drinken en onderdak. Zolang de oorlog met westerse steun voortduurt, kan dit probleem ten gronde niet opgelost worden. Volgens de VN-cijfers zijn ongeveer 89 procent van deze vluchtelingen al langer dan tien maanden uit hun woningen gevlucht. 

Bron: Report Task Force on Population Movement

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door Ronald Van Beneden op dinsdag 23 augustus 2016

    De Saoedische coalitie en onze westerse gat likkende coalitie van deze heren vinden dat ze toch iets moeten doen met de petrodollars. Dat ze het geen reet kan schelen of er nu mensen sterven of niet is jaarlijks te zien op de wapenbeurzen. Anders gelovigen of niet gelovigen zijn zondaars die gestraft moeten worden en liefst nog in dit leven zodat ze godvrezend worden . Dit bijgestaan door de westerse wapenfabrikanten die op hun beurt gesteund door de westerse beleidsmensen hun gedachtegoed mogen doordrukken. Verder mogen de Saoedis hun sallafistische (duivelse) leer blijven propageren en subsidiëren in de westerse wereld onder het mom bevriende natie.

  • door dr alami op woensdag 24 augustus 2016

    Het gaat hier om de 'Great Game' in Jemen niet alleen het WESTEN, de grote mogendheden, maar ook Saoedi-Arabië, Iran,... Dit doet denken aan hetgeen dat in Afghanistan tussen Groot-Brittannië en Rusland meer dan honderd jaar geleden uitgespeeld is. Saoedi-Arabië en Iran zijn bezig met hun eigen decennia-lange strategische rivaliteit om de macht en invloed in het Midden-Oosten dat zich van de Middellandse Zee naar de Golf en de Arabische Zee uitstrekt. Het is gebouwd vooral langs sektarische en ideologische lijnen - Saoedi-Arabië als de leider van de soennitische moslimwereld, en Iran als de leider van de sjiitische islamitische wereld. Hun spelen zijn verwikkeld in een reeks van proxy oorlogen met elkaar ( wat warm en wat koud!!) en dat zou het hele Midden-Oosten ondermijnen . In Libanon is het Hezbollah, in Syrië de oude regime van Assad en in Irak de gesteunde sjiitische regering ( die voorafgaand aan de Amerikaanse invasie in 2003 stevig in de soennitische kamp was) die door Iran gesteund zijn. Het strategisch belang van Iran op lange termijn in Jemen is eenvoudig. Gelegen aan de zuidwestelijke puntje van het schiereiland Golf, slecht bestuurd, lastige land breukvlak van de zuidelijke grens van Saoedi-Arabië, die met een zeef in termen van oude smokkelroutes kan vergeleken worden en met een bevolking circa 35 procent Shia zou Jemen als een potentieel vriendelijke uitvalsbasis in de rivaliteit van Iran tegen Saudi-Arabië kunnen dienen. Voor Iran, gemakkelijker toegang tot Jemen betekent gemakkelijker toegang tot Saoedi-Arabië. Maar is dat echt alleen maar Iraanse bedoelingen ''zoals het ondersteunen van de Houthi opstand'' zonder belangen van het WESTEN en de grote mogendheden blijft nog maar zeer de vraag?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties