Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Racistische bagger 'Vlaamse Verdedings Liga' gewoon getolereerd

Op de facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga floreren de aanzetten tot geweld tegenover moslims. Er zijn meerdere strafbare feiten vast te stellen. Maar volgens de beheerder van de pagina is er geen vuiltje aan de lucht.
dinsdag 2 augustus 2016

De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Winterslag kwam tijdens zijn vakantie in Marokko om het leven tijdens een ongeval met een quad. Dat bericht werd onder meer door het Belang van Limburg gebracht. De extreem-rechtse facebookpagina Vlaamse Verdedings Liga (VVL), deelde het artikel van het Belang van Limburg. Daarop volgde een stroom aan racistische reacties en oproepen tot haat en geweld:

 

 

 

 

 

 

 

Toen deze bijzonder heftige reacties als screenshots begonnen rondgaan op facebook en veel verontwaardiging uitlokten besloot de VVL om de post offline te halen. Toch kan dit niet als een geïsoleerd incident beschouwd worden. Het feit alleen al dat een extreemrechtse pagina het nodige acht om te berichten over de tragische en onpolitieke dood van een jonge Vlaming te delen, dient natuurlijk om dit soort reacties te kunnen uitlokken.

 Even verder scrollen op de pagina van VVL bevestigt dit vermoeden. Op 27 juli deelde de VVL een post over een geïmproviseerde bom die ontplofte voor een Duits opvangcentrum. Een actie die werd toegejuicht door de fans van VVL en die reacties bleven probleemloos staan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eveneens op 27 juli post de VVL een bericht over een Soedanese vluchteling die ter hoogte van Calais werd doodgereden door een vrachtwagen. Ook hierover kan de pret schijnbaar niet op bij de volgers van de VVL. Opnieuw zien de beheerders van de pagina geen enkele reden om in te grijpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie even de moeite neem om doorheen de wall van de VVL te scrollen zal makkelijk nog honderden gelijkaardige reacties en posts vinden. Het gaat dus zeker en vast niet om geïsoleerde incidenten, maar om een duidelijke campagne die oproepen tot haat en geweld stimuleert en gedoogt.

Maatregelen

Nu de commentaren op de dood van de jonge Limburger op sociale media rondgaan, hebben meerdere activisten en gedegouteerde burgers al gemeld dat ze klacht willen indienen tegen de beheerders van de facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga.

"Als mensen op dergelijke pagina's stoten, kunnen ze dat rapporteren bij Facebook.", zo stelt Unia bij monde van woordvoerder Bram Sebrechts. "Facebook engageert zich om de klachten binnen de 24 uur te behandelen. Mensen kunnen ook het meldingsformulier op de website van Unia invullen. Onze juristen bekijken dat dan en kunnen gebruik maken van onze rechtstreekse lijn met Facebook."

"Er moet wel altijd een onderscheid gemaakt worden. Kwetsen en beledigen is niet strafbaar. Aanzetten tot haat wel. Ik heb wel het gevoel dat alle remmen los zijn op sociale media. De haat verspreidt zich als een lopend vuur."

In 2015 ontving Unia 654 meldingen over feiten die te maken hadden met de media. Die meldingen mondden uit in 365 dossiers. 91 procent van die dossiers ging over haatboodschappen op het internet.

Wie is de VVL?

 Drijvende kracht achter de VVL is Gunther Vleminx. Een echt geheim is dat niet, wie even de VVL googlet komt al snel op zijn naam uit. En zijn eigen facebookprofiel laat ook weinig aan de verbeelding over. Hij is een oude bekende in extreem-rechtse middens die steevast present tekent op Pegida-betogingen. Daarnaast heeft hij ook banden met Vlaams Belang, de enige partij waarvan de VVL trouwens berichten post op hun facebookpagina. 

Gunther Vleminx en Filip De Winter

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door barth op dinsdag 2 augustus 2016

  Een significant deel van de Vlaamse nationalisten viert facebookfeesten bij de dood van een jonge landgenoot. Geen rouwfeesten he, facebookfeesten. Gaat Jan Jambon wachten tot het pv's regent om daartegen op te treden, of heeft hij nu ineens wél respect voor de rechterlijke macht?

 • door hans delannoye op woensdag 3 augustus 2016

  ik ga er niet veel woorden aan vuilmaken, maar ik schaam me in hun plaats. en het wordt hoog tijd dat racisme echt aangepakt wordt, en niet enkel met woorden.

  • door barth op woensdag 3 augustus 2016

   Oke. Dat zijn dus twee zwakzinnigen, waarvan er één er zelf uitziet als een Marokkaan, en de andere als Nathan uit South Park. Met een online aanhang, anderhalve man en een paardenkop groot, die zo mogelijk nog dommer is. Verwacht je daar normbesef van? Ze kunnen met moeite hun veters knopen. En ja, Dewinter heeft ze opgevrijd. Wie heeft hij nog niet opgevrijd? Wanhoop is niet strafbaar. Zijn die commentaren lomp? Natuurlijk. Maar zeggen ze echt iets over onze samenleving, behalve dat er een paar idioten in zitten? Ja, Facebook, Dewinter en HLN zijn hoeren voor wie het niet nauw steekt door wie ze zich laten vogelen, zolang ze maar denken dat het opbrengt. Ja, Francken is een hypocriet die geen kans laat liggen om zijn mandaat ten schande te maken. What else is new? Hoe zit het met die "antiterrorismewetten" van Geens en co? Hoe zit het met de vluchtelingenopvang? Wat is er van Calais en Duinkerke geworden? Waarom is hij op dàt vlak plots de vleesgeworden dadendrang terwijl andere, veel pertinentere dossiers gewoon blijven liggen? Wat zijn de gevolgen van de wet Major? Hoe zit het met de klimaatdoelstellingen? In hoeveel buitenlandse conflicten is ons leger momenteel betrokken, en op welke manier? Dat is nieuws. Dat wil ik weten.

   • door Brantegem op dinsdag 16 augustus 2016

    Ben jij ook tegen haarboodschappen, let dan op je woorden, a.u.b. Ik heb geen moeite met argumenten tegen VB-ers maar gore praat zint me niet, van niemand ten aanzien van niemand! Je verlaagt je tot hun niveau dat je o zo graag wil bestrijden...

 • door antbover op woensdag 3 augustus 2016

  Ik vind het opvallend en .. verontrustend , dat er zo weinig reacties komen op dit gegeven. Zouden ( ?) bepaalde politieke partijen zelfs hier brood in zien ? De grenzen van het fatsoenlijke zijn hier opgezocht , en , desondanks , heel weinig respons .Is de Vlaming dan toch latent racistisch ingesteld ?? Ik hoop van niet !!

 • door dre op donderdag 4 augustus 2016

  idioten moeten er ook zijn helaas . En dat men hier tegen optreed is meer dan terecht Het is gewoon beschamend. Maar toen er een hetze was tegen de kleuterjuffrouwen van de blokkendoos en de Bijtjes , was deze op deze site wel ijzig stil

 • door toefoe op woensdag 17 augustus 2016

  Het verbaast me niets dat zo'n dingen gebeuren en ik keur ze ook niet goed. Maar ik stel me wel deze vraag. Is het niet beter dat zo'n reacties mogelijk zijn en zo ook zichtbaar worden voor het grotere publiek dan ze te verwijderen of enkel toe te laten op privé fora.

  Indien deze reacties onmiddelijk verwijderd zouden zijn zou hier ook geen articel over geschreven kunnen worden. Geen articel = geen media aandacht voor dit probleem = geen tegenreacties.

  Stel je voor dat je zo'n reacties gaat sencureren dan krijg je een onrealistisch beeld van deze maatschappij (iets wat onze huidige media nu al doet) en dit leid dan weer tot een bevolking die niet weet wat er speelt en waar ze voor op straat moet komen of net niet.

  Of je nu akkoord gaat of niet met zo'n meningen , vind ik niet dat ze gecensureerd moeten worden. Elke mening is van belang en duid op een achterliggende problematiek. Nu kunnen we ons tenminste afvragen waarom mensen zo'n gruwelijke reacties kunnen hebben en als we dat weten kunnen we misschien actie ondernemen om daar iets aan te doen en racisme van de baan helpen ipv van gewoon te zeggen dat het verkeerd is.

  Ik veronderstel dat veel van deze reacties ontspruiten vanuit onwetendheid, massas negatieve media over de islam, protectionisme (jobs,cultuur), ect...

  Voor mij is racisme dus een symptoom van veel grotere achterliggende problemen. Ik ben in iedergeval een voorstander van absolute vrijheid van meningsuiting of ik nu akkoord ga met die mening of niet.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties