Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Verlies biodiversiteit breekt veilige drempel wereldwijd

De biodiversiteit gaat er overal ter wereld zo sterk op achteruit dat het functioneren van ecosystemen en daarmee de stabiliteit van de menselijke samenlevingen in gevaar komen. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek in samenwerking met het VN-milieuagentschap Unep.
maandag 18 juli 2016

Het team analyseerde data van honderden wetenschappers overal ter wereld, goed voor 2,38 miljoen gegevens over 39.123 diersoorten op 18.659 plaatsen. Op basis daarvan reconstrueerden ze per vierkante kilometer hoe de biodiversiteit is veranderd sinds de komst van de mens.

"Het is voor het eerst dat we het effect van het verlies aan habitat op de biodiversiteit zo gedetailleerd in kaart hebben kunnen brengen", zegt Tim Newbold van het University College London, die meewerkte aan de studie. "We hebben ontdekt dat in de meeste gebieden in de wereld het verlies van biodiversiteit boven de veilige drempel is gestegen."

Landgebruik

Op 58,1 procent van het aardoppervlak, waar 71,4 procent van de wereldbevolking woont, is het verlies van biodiversiteit groot genoeg om de capaciteit van ecosystemen te ondermijnen om menselijke samenlevingen te ondersteunen. Dat verlies is vooral het gevolg van een veranderend landgebruik. Graslanden, savanne en kreupelhoutgebieden zijn het ergste getroffen door het verlies aan soortenrijkdom, op de voet gevolgd door bossen.

Het verlies van soortenrijkdom heeft ernstige gevolgen, waarschuwen de onderzoekers. "We weten dat het verlies van biodiversiteit de functies van het ecosysteem aantast, maar het is niet duidelijk hoe dat precies gebeurt", zegt Newbold. "Wat we wel weten, is dat in veel gebieden in de wereld menselijke interventie nodig kan zijn om het functioneren van het ecosysteem te waarborgen."

"Het is erg zorgwekkend dat het landgebruik de biodiversiteit al onder de veilige drempel heeft geduwd", zegt hoogleraar Andy Purvis van het Natural History Museum in Londen. "Beleidsmakers maken zich veel zorgen over economische recessies, maar een ecologische recessie kan veel ergere gevolgen hebben. De schade die we vaststellen, verhoogt de kans daarop. Als we de biodiversiteit niet veilig kunnen stellen, spelen we ecologische roulette."

Het team hoopt dat de resultaten een alarmsignaal vormen om nationale en internationale overheden aan te zetten tot een beter beschermingsbeleid. Ze hebben de kaarten en onderliggende data daarom publiek beschikbaar gemaakt.

Bron: Biodiversity falls below ‘safe levels’ globally

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op dinsdag 19 juli 2016

  Psssttttt geen probleem de oplossing is in aanmaak.

  De slimme mensen zijn volop bezig hun unieke biotoop compleet te vernietigen, alleen heeft de olie domme ICT generatie er geen weet van. Immers die denken dat wat ze op het schermpje lezen of intikken de realiteit is. Waarschijnlijk een vorm van ontkenning, escapisme of negeren van de massa vernietiging die volop in ontwikkeling is.

  Ben ik blij en gezegend dat ik reeds 56 j ben en bewust kinderloos. Zoeken jullie nog snel een Pokemon hoor. Want lang gaat de feest hier niet meer duren.

  De natuur kan zeer zeker best verder zonder die hopeloze gedegenereerde ICT sukkelaars. Het gaat hier nog even lachen geblazen zijn , en dan een doodse stilte.

  Blijkbaar verloren mensen het besef dat ook slecht zij spijts alle illusionaire technologieën, slechts een belachelijk onderdeeltje vormen van een veel groter, mooier en complexer geheel.

  Vette Pech. Yezz we can !! Alleen weet geen kat wat .

  Ruimteaap (Spacemonkey)

 • door Lodewijk op woensdag 20 juli 2016

  Het economisch beleid van onze overheden houdt duidelijk geen rekening met de ecologische grenzen van onze biosfeer. Er is dus meer nodig dan enkel een aanpassing van het huidige beschermingsbeleid van de overheid. Op zowat alle beleidsdomeinen is dan eigenlijk een aanpassing nodig.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties