Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

"Black lives matter, but do they really?

"Na afgelopen week kunnen we niet langer stilzitten en deze video’s van lynchings bekijken, zonder op straat te komen en actie te éisen.", zo schrijft Dalilla Hermans. Ze roept op om op actieve wijze onze steun te betuigen aan de Afro-Amerikanen die gebukt gaan onder het politiegeweld in de VS. Hun strijd is ook onze strijd.
dinsdag 12 juli 2016

Video’s van zwarte mensen neergeschoten door politie in de Verenigde Staten bereiken onze schermen op angstaanjagend frequente basis. We hebben gechoqueerd toegekeken toen een 12-jarig jongetje werd neergeschoten terwijl hij speelde in een park. We dachten aan onze eigen kinderen, aan onze eigen kleine broertjes. We krompen in elkaar en huilden toen Eric Garner naar adem hapte, we schudde onze hoofden in ongeloof toen Sandra Bland werd vermoord omdat ze zei wat ze dacht. De lijst wordt langer, en langer. We lieten van ons horen, we praatten erover, we tweetten erover, we postten statussen op Facebook.

Maar na afgelopen week kunnen we niet langer stilzitten en deze video’s van lynchings bekijken, zonder op straat te komen en actie te éisen. Wij, Europeanen met Afrikaanse roots, vechten misschien niet dezelfde strijd als degene die de Afro-Amerikanen vandaag moeten aangaan, maar we sympathiseren en (h)erkennen. We weten al te goed hoe het voelt om beoordeeld te worden op basis van je huidskleur.

We kennen politiegeweld niet in dezelfde mate hier, maar onze harten en geesten gaan naar de zwarte mensen die leven in dat zogezegd beschaafde land, dat vaak als voorbeeld van democratie wordt gezien in andere landen. Doorheen de geschiedenis heeft Amerika zijn zwarte bevolkingsgroep mishandeld. Van slavernij tot segregatie tot politiegeweld, dat nu resulteert in het vermoorden en opsluiten van onschuldige mensen. Dit kwetst ons op een manier die moeilijk te omschrijven is. We hebben het gevoel dat we onze Afrikaanse broeders en zusters in de steek lieten. We hebben hen niet genoeg ondersteund terwijl dit alles gaande was.

Zestig jaar geleden, in 1966, gaf Dr Martin Luther King een speech getiteld ‘Don’t sleep through the revolution’. We weigeren dat nog langer te doen.

Het recht van een zwarte mens op dezelfde manier behandeld te worden als een blanke mens is nog steeds niet verworven.

Blanke mensen worden elke dag tegengehouden, gearresteerd en ontwapend zonder zes keer van dichtbij in de borst geschoten te worden. Als Alton Sterling een blanke man was geweest en cd'tjes verkocht voor een winkel, kon hij gewoon naar huis gaan vorige week. Als Philando Castile geen donkere huid had, mocht hij hoogstwaarschijnlijk rustig zijn weg verderzetten. Maar in plaats daarvan zijn er weer twee begrafenissen, weer twee families verscheurd.

Genoeg.

De Amerikaanse regering faalde zijn bevolking opnieuw, en opnieuw. Het justitie-systeem heeft het bloed van onschuldige Afro-Amerikanen aan zijn handen.

Wij staan op. We wandelen naast de nieuwe burgerrechtenbeweging die #BlackLivesMatter is. We laten onze stem horen. We eisen dat dit regime verantwoordelijkheid opneemt voor haar acties, dat het de tekortkomingen en het geïnstitutionaliseerde racisme in haar politiemacht en justitie-systeem erkent en aanpakt.

Want vergis je niet: wanneer een etnische groep geviseerd en uitgemoord wordt aan het tempo dat Afro-Amerikanen worden geviseerd en uitgemoord door de politie, dan is iedereen in gevaar. Wanneer gerechtigheid niet langer gegarandeerd is en moord geautoriseerd zonder gevolg, dan is de hele natie in gevaar.

Dat kunnen wij, als Belgen van Afrikaanse afkomst, met onze roots in ex-kolonies, je met zekerheid zeggen.

De hashtag #blacklivesmatter raakt bij elke zwarte mens een gevoelige snaar, niet enkel bij zij die in deze woelige tijden in de States leven. Because they do matter.

But do they really matter to you?"


Vrijdag is er een betoging van Black Lives Matter gepland in Brussel. Om 18u wordt er bijeengekomen aan de Amerikaanse ambassade. Meer info vind je hier.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Bart op dinsdag 12 juli 2016

  Er zijn volgens de DB die de guardian bijhoud dit jaar reeds:

  140 zwarte mensen doodschoten in de US... en ook reeds 281 blanke mensen, dat is dus ruim 2x zoveel blanken als zwarten dit jaar gedood door de politie in de VS (en daarnaast ook nog 88 latinos, 13 native american, 10 oosters, en 42 onbekend)

  Het politiegeweld in de VS voorstellen als een louter zwart probleem is dus compleet onjuist... Het is een stereotiep voorbeeld van 'verdeel en heers', het is enorm spreekend dat je in het nieuws enkel wat hoort over de zwarten die door de politie gedood worden en niet over de blanken, latinos, native americans, en oosterse doden

  Racisme speelt zeker een rol, maar het cultuurprobleem met de politie in de US zit veel dieper en fundamenteler dan racisme, zie ook de gelegaliseerde diefstal door politie in de US (zoekterm 'civil forfeiture')

  • door Dalilla op donderdag 14 juli 2016

   https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2016/07/11/arent-more-white-people-than-black-people-killed-by-police-yes-but-no/?utm_term=.39a913cf9c0d

   Misschien ook even het artikel in bovenstaande link lezen. Ik begrijp de nuance die je wil aanbrengen, en ik ben het er volmondig mee eens dat het probleem niet enkel racially-based is, en er een structureel probleem is binnen het politiekorps in Amerika. Maar feit blijft dat een ongewapende zwarte persoon in de VS 2,5 keer méér kans heeft vermoord te worden door de politie. Met nummers kan je schuiven en spelen, maar de feiten blijven overeind.

   • door Bart op donderdag 14 juli 2016

    Zoals historisch bijna altijd het geval is, zijn het de armen die het leeuwendeel van de onderdrukking dragen. Zwarten hebben in de VS een veel grotere kans om arm te zijn dan blanken (26% van de zwarten zijn arm, slechts 10% van de blanken zijn arm)

    Na combineren van bovengelinkte tabel over armoede per etnische bevolkinsgroep met deze tabel over bevolking per etnische bevolkingsgroep krijg je dat in de VS 21,7% van de armen zwart is en 48.95% blank.

    Volgens de gevens van de guardian voor 2016 (momenteel) zijn van door de politie gedode mensen: - 145/585 = 24,7% zwart - 291/585 = 49.7% blank

    ... de disproportie tussen het aantal zwarten en armen gedood door de politie in dus opeens helemaal weg als je kijkt naar de proportie van de armen per etnische groep

   • door Red Heskimo op donderdag 14 juli 2016

    Maar wie schiet er het vaakst op deze ongewapende zwarte burgers? Resultaat onderzoek Department of Justice report in 2015 Zwarte & Hispanic agenten zijn vaker geneigd om het vuur te openen op zwarte burgers dan blanke agenten

    Uit een studie van de universiteit van Pennsylvania (Greg Ridgeway) in 2015 blijkt dat: Zwarte agenten schieten vaker dan de andere agenten (3.3 keer vaker).

    Dit zijn ook feiten.

 • door jaak de cock op donderdag 14 juli 2016

  Een detail, maar toch: 1966, hopelijk nog maar 50 jaar geleden, geen 60. Anders ben ik een stuk ouder dan ik op tot op heden zelf dacht...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties