Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Recordaantal dode vluchtelingen op Middellandse Zee in eerste helft 2016

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn bijna drieduizend vluchtelingen omgekomen op de Middellandse Zee. Dat is een record.
dinsdag 5 juli 2016

Volgens de jongste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen dit jaar tot 30 juni 2889 migranten en vluchtelingen om op de Middellandse Zee. Nooit eerder vielen er in een half jaar zoveel doden. In dezelfde periode vorig jaar vielen er 1050 doden. In juni 2016 alleen al kwamen 383 mensen om, bijna 13 per dag.

Volgens de IOM kwamen in de eerste jaarhelft naar schatting 225.095 migranten en vluchtelingen Europa binnen via de zee. Ze kwamen vooral via Italië en Griekenland. De Libische kustwacht redde meer dan 8600 mensen. Voor de kust van Italië werden 66.000 mensen gered.

“Migranten blijven de gevaarlijke, risicovolle reis maken, in precaire omstandigheden, in slecht uitgeruste boten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor de zware reis en voor de uitbuiting van criminele netwerken onderweg”, zegt Othman Belbeisi, IOM-verantwoordelijke in Libië.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Red Heskimo op dinsdag 5 juli 2016

  Van Turkey naar Griekenland in een rubberen bootje lukt nog wel maar blijkbaar is er minder interesse. Of dat doet men ons toch geloven.

  Het probleem zit hem bij de oversteek van Libie naar Italie. paar redenen - Alle "goede" wraken om de oversteek mee te maken zijn op. (de Italiaanse zeemacht laat nu regelmatig de vehicles waarmee men de oversteek maakt direct zinken nadat ze de drenkelingen hebben opgepikt. Vroeger werden deze vaak nog gerecycleerd door de mensenhandelaars. - De mensen die de oversteek wagen zijn vaak van een andere etnische groep dan de mensenhandelaars. Het kan hen met andere woorden niet schelen dat de mensen het niet halen. - Absoluut geen instellingen meer die de ontscheping tegenhouden. (Hadden we Kadaffi op zijn troon moeten laten zitten of niet? Deze vraag telt ook voor Sadam & Assad natuurlijk) - De erbarmelijke omstandigheden in de transitkampen waar vluchtelingen worden vastgehouden zijn eerder een motivatie om ondanks alles toch uw leven te wagen om de oversteek te wagen. - Gebrek aan informatie, de meeste vluchtelingen beseffen gewoon niet hoe gevaarlijk het wel is en dat droom Europa eigenlijk maar een zeepbel is.

  Twee oplossingen Eén fysieke: Voet aan grond zetten. De Libische kustlijn overnemen. maar wie wilt dat in godsnaam nog doen. Iraq, Afghanistan en Syrie zijn nu niet echt voorbeelden van hoe het moet.

  Een Psychologische: Intensieve media campagnes in de thuislanden van de vluchtelingen om een duidelijk beeld te schetsen van de risico's die ze nemen, wat hen echt te wachten staat als ze het proberen en wat ze niet moeten verwachten. (sop kolen verhaal)

  • door Didier op woensdag 6 juli 2016

   Er is nog een derde oplossing: alls we nu eens stopten met andere landen in naam van de democratie in puin te bombarderen. Zou dat niet helpen - for gods sake!?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties