Vluchtelingen in Libië slachtoffer van buitensporig geweld

Langs de smokkelroutes naar Libië spelen zich schrijnende taferelen af. Amnesty International verzamelde verhalen over seksueel geweld, foltering, moord en vervolging.

vrijdag 1 juli 2016 10:30
Spread the love

Paolos, een 24-jarige Eritreeër die in april in Libië aankwam na een tocht door Soedan en Tsjaad, zag hoe mensensmokkelaars een gehandicapte man van een pick-up duwden en achterlieten in de woestijn. Kort voordien waren ze de Libische grens overgestoken. “We zagen hoe hij van de wagen werd geduwd. De man leefde nog. Hij was gehandicapt.”

Een tweeëntwintigjarige vrouw uit Eritrea zag dat vrouwen werden verkracht. Van een vrouw kon de familie geen geld meer geven aan de bewakers. “Ze namen haar mee en ze werd achtereenvolgens verkracht door vijf Libische mannen. Niemand verzette zich, iedereen was te bang om iets te ondernemen.”

Huiveringwekkende getuigenissen

Amnesty sprak in de opvangcentra van Puglia en Sicilië met meer dan 90 vluchtelingen die de tocht over de Middellandse Zee vanuit Libië hebben overleefd en die misbruikt werden door smokkelaars, criminele bendes en gewapende groepen.

“Vluchtelingen en migranten vertelden ons schrikwekkende details over de horror die ze doorstaan hebben tijdens hun verblijf in Libië. Ze getuigden over ontvoeringen, geheime detentie, seksueel misbruik, fysiek geweld, uitbuiting en schietincidenten”, zegt Eva Berghmans, asielexpert van Amnesty International Vlaanderen.

“De huiveringwekkende getuigenissen tonen aan waarom mensen hun toevlucht zoeken tot Europa. De meeste van hen komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara en zijn op de vlucht voor oorlog, vervolging of extreme armoede in eigen land.”

Hervestigen

“Het is ongehoord dat deze mensen eerst ontvoering, foltering en verkrachting moeten doorstaan om ergens asiel te kunnen aanvragen”, zegt Berghmans. “De EU en andere landen wereldwijd moeten meer kwetsbare vluchtelingen die niet in de buurlanden terecht kunnen rechtstreeks hervestigen”, zegt ze.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat er momenteel 264.000 vluchtelingen en migranten in Libië verblijven. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 37.500 van hen geregistreerd als asielzoeker, de helft is afkomstig uit Syrië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!