Activisten tegen het vrijhandelsakkoord TPP uit Chili, Mexico en Peru kwamen in januari 2016 samen in Mexico City met vertegenwoordigers van organisaties in de VS en Canada (Emilio Godoy/IPS)

Vrijhandelsverdrag TPP stuit op groeiend verzet in Latijns-Amerika

Burgerorganisaties in Chili, Mexico en Peru dringen er bij hun parlementen op aan het vrijhandelsakkoord Trans-Pacific Partnership (TPP) niet te ratificeren. Dit akkoord, dat op 4 februari in Nieuw-Zeeland werd getekend, moet nog worden geratificeerd door de parlementen van de twaalf lidstaten.

dinsdag 21 juni 2016 16:15
Spread the love

Het Trans Pacific Partnership TPP zal twee maanden na ratificatie door de parlementen vanalle betrokken lidstaten in werking treden of als minimaal zes landen die samen goed zijn voor 85 procent van het totale bruto binnenlands product van de twaalf partners, het binnen twee jaar ratificeren.

“We zoeken het gesprek met gelijkgestemde parlementaire groepen die onze nationale belangen verdedigen en we verschaffen ze informatie”, zegt Carlos Bedoya, een Peruaanse activist van het Red Latinoamericana de Deuda, Desarrollo y Derechos (Latijns-Amerikaanse Netwerk voor Schulden, Ontwikkeling en Rechten Latindadd). Bedoya wil ook een gesprek met organisaties in de VS, Canada en de Aziatische TPP-lidstaten.

Intellectueel eigendom

De activisten vinden onder meer dat de intellectuele eigendomsrechten op uitkomsten van klinische tests te lang beschermd worden in het akkoord. Dit houdt de snelle productie van goedkope, generieke versies van medicijnen tegen. Een ander aspect waarover de activisten kritisch zijn, is dat lidstaten geschillen over investeringen moeten voorleggen aan een International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

De allianties tegen het TPP zijn daarenboven kritisch over de bevoegdheden in het verdrag voor internet service providers om de inhoud van het web te controleren op de distributie van materiaal dat het copyright zou schenden.

De Latijns-Amerikaanse tegenstanders wijzen verder op de Amerikaanse eis dat partners hun binnenlandse wetgeving moeten hervormen in overeenstemming met de eisen van het TPP. Ook zijn ze tegen de rol die de Amerikaanse regering in Washington krijgt om vast te stellen of elke lidstaat aan alle voorwaarden van het TPP voldoen.

Genoeg stemmen

Het TPP is een uitbreiding van een alliantie die in 2006 werd getekend door Brunei, Chili, Nieuw-Zeeland en Singapore. Bij deze landen voegden zich later Australië, Canada, Japan, Maleisië, Mexico, Peru, de VS en Vietnam. Het zijn allemaal landen rond de Stille Oceaan. De overeenkomst beslaat terreinen als textiel, investeringen, telecommunicatie, e-commerce, geschillenbeslechting en arbeids- en milieukwesties. De economieën van het blok vertegenwoordigen 40 procent van het wereldwijde bbp. Het TPP heeft volgens Chileens activist Carlos Figueroa een negatieve invloed op de ontwikkeling van de economie en de gezondheidszorg.

In Mexico heeft conservatief president Enrique Peña Nieto genoeg stemmen in de Senaat, die verantwoordelijk is voor de ratificering van internationale akkoorden, om het verdrag goed te keuren. In Chili kan de centrumlinkse alliantie van de socialistische president Michelle Bachelet rekenen op genoeg rechtse stemmen om de overeenkomst te ratificeren. In Peru heeft de partij van verkozen maar nog niet beëdigd president Pedro Kuczynski, een voormalig Wereldbank-econoom en bankier op Wall Street, slechts een klein aantal zetels in het Congres. De rivaliserende rechtse partij Fuerza Popular, die een ruime meerderheid heeft het parlement, zal het TPP naar verwachting mee goedkeuren.

Banenverlies

Hoewel regeringen van de betreffende landen proberen de aandacht te vestigen op de positieve gevolgen van het TPP, trekken recente rapporten die veronderstelde voordelen in twijfel. Volgens het rapport van de Wereldbank, Global Economic Prospects: Potential Macroeconomic Implications of the Trans-Pacific Partnership van de Wereldbank kan het verdrag het bbp van de lidstaten met gemiddeld 1,1 procent laten groeien, en de handel met 11 procent per jaar tegen 2030.

In het geval van Canada, Mexico en de VS, die sinds 1994 hun eigen vrijhandelsakkoord NAFTA hebben, is het voordeel echter slechts 0,6 procent van het bbp. Voor Mexico zou de positieve impact nog kleiner zijn, omdat de lagere invoerheffingen andere lidstaten betere toegang geven tot de Amerikaanse markt.

Economen van Tufts University in Massachusetts voorspellen daarentegen “een toenemende ongelijkheid en verlies van banen in alle deelnemende economieën.” Trading Down: Unemployment, Inequality and Other Risks of the Trans-Pacific Partnership Agreement, een studie van het Global Development and Environment Institute van Tufts University, schat dat het TPP zal leiden tot verlies van 771.000 banen in de lidstaten, waarvan 448.000 alleen in de VS.

Bron:  Civil Society in Latin America Campaigns Against Trans-Pacific Partnership

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!