Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Als de limiet bereikt is, moet je van je oren maken"

Vandaag was het de beurt aan de overheidsvakbonden om hun boosheid te uiten over het regeringswerk. Vooral het ACV kreeg veel volk op straat in Brussel. De socialistische overheidsvakbond ACOD koos voor regionale acties in onder meer Gent, Waver en Bergen.
dinsdag 31 mei 2016

De betoging in Brussel past alvast moeilijk in de framing dat de sociale onrust het werk is van een kleine groep – vooral Franstalige – radicalen. De christelijke vakbond kreeg maar liefst 12.000 werknemers van de openbare sector op de been, een meerderheid van hen was Nederlandstalig en voor velen was het hun vuurdoop als betoger.

Vooral de aanwezigheid van het onderwijspersoneel was opvallend. “Het sluimert al langer en nu komt het naar boven”, zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond. “We kregen de afgelopen week opvallend veel telefoons. Mogen we staken, vroegen leerkrachten ons. Veel leerkrachten zijn hier ook namens hun hele team.”

In het onderwijs draait de onvrede over de pensioenen en de inperking van de loopbaanonderbreking. “Kijk naar de berekeningen: velen verliezen tot 20 procent pensioen”, zegt Coopmans.

Limiet

“Er mag wel eens veel volk op straat komen. Als de limiet bereikt is, moeten we van onze oren maken”, zegt Anja die in één van de Vlaamse Justitiehuizen werkt. “Ik ben al 19 jaar lid van de vakbond en dit is pas de derde keer dat ik staak. Maar als het zo voort gaat, vrees ik dat ik dit jaar meer zal actievoeren dan in die voorbije 19 jaar. Het gaat ook echt te ver. De overheid heeft de mond vol over de combinatie werk en gezin maar schaft de mogelijkheden af om de loopbaan te onderbreken en draaglijker te maken. Er is vanuit de overheid geen enkel respect. Eenzijdig je wil opleggen, is geen onderhandeling. Dat is een valse democratie”, zegt Anja.

“Ik kan alleen maar hopen dat de regering naar dit signaal luistert”, zegt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV-Openbare Diensten. “Ze moeten nu hun verstand gebruiken. De komende weken staan enkele zware besprekingen op de agenda, onder meer over de definitie van zware beroepen. In juli volgt dan de begroting. Wat daaruit komt, zal bepalend zijn voor wat er in september en oktober gebeurt”, waarschuwt Hamelinck. In het najaar volgt de nieuwe grote krachtmeting met de regering. Op 29 september is er een nieuwe grote betoging gepland en een week later gaat het land plat voor een algemene staking.

Tot de vakantie dreigt het wel onrustig te blijven. De staking bij de NMBS sleept aan. Op 24 juni organiseert het ABVV nog een staking. Vooral aan Franstalige kant verhardt de toon bij de vakbonden. Luc Hamelinck relativeert de spanningen. “Discussies hebben we al altijd gehad. Wat nu gebeurt is heel normaal. In Vlaanderen heeft deze meerderheid nog min of meer een meerderheid. Aan Franstalige kant is het draagvlak nu eenmaal heel beperkt met alleen de MR in de regering.”

De socialistische overheidsvakbond ACOD betoogde in Gent. Hun Franstalige collega's kwamen op straat in Bergen en Waver. “In Wallonië willen ze geen centrumrechtse regering. Wel ik kan u verzekeren dat Vlaanderen dat ook niet wil”, zei Chris Reniers van ACOD op de betoging in Gent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Piet De bisschop op dinsdag 31 mei 2016

  Twaalfduizend ? De media van de gevestigde orde doet zijn (blauwgele) paraplu open : zevenduizend volgens de politie (eens wat anders dan Belga). Men wil er desnoods nog vijfhonderd bij doen : zevenduizendvijfhonderd dus. Tellingen ? Het zal wel weer de schuld van de sossen zijn.

 • door Roland Horvath op dinsdag 31 mei 2016

  De regering Miche1/N-VA wil België BE kapot maken, hoe dan ook. Dan hopen ze in 2019 BE te splitsen, uit rancune en wraak voor de nasleep van de collaboratie in WO II. Een positieve reden hebben ze niet.

  De nationalisten willen boel, conflicten zo veel mogelijk en zo erg mogelijk, de conflicten doen escaleren. Toegeven zullen ze niet doen. Ze willen heel BE verzieken met hun besparingen en bedrijfslasten verlagingen: Resultaat: Iedereen ook de overheid in geld moeilijkheden. Wat de KMO economie en de maatschappij nodig hebben is het tegendeel daarvan namelijk meer bedrijfslasten, dus meer koopkracht.

  De besparingen politiek kan geen enkel positief resultaat hebben. Er komt geen groei van. We worden ieder jaar armer door de besparingen.

  De regering Michel1 voelt zich veel te goed om van politiek te veranderen. Ze hebben ook niet het niveau om in te zien dat ze verkeerd bezig zijn. Hun ideeën, die 200 jaar oud zijn, komen van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO met dewelke zij zich vereenzelvigen.

  N-VA wil alle macht in de maatschappij bij de regering, of beter bij De Leider. Dat volgt uit hun agressieve nationalisme met hun anti democratische ingesteldheid. Daarom willen ze een krachtmeting met de vakbonden zoals Margaret Baroness Thatcher ook gedaan heeft. Zonder vakbonden en stakingen zijn de meesten van de 99% in de kortste keren straatarm zoals in de 19e eeuw. De ondernemingen zijn te belangrijk om ze over te laten aan de aandeelhouders. Ook de werknemers moeten meebesturen. En alle andere bij een onderneming betrokkenen: Leveranciers, klanten, omwonenden, de overheid.

  • door Alfons Vanwetswinkel op dinsdag 31 mei 2016

   In Engeland is dit al jaren zo de werkgever bepaald wanneer ge moogt werken en wanneer ze U niet nodig hebben wat een grote verarming teweeg brengt nu en zeker later bij pensionering.

  • door Red Heskimo op woensdag 1 juni 2016

   GMO's 200 jaar geleden?

   • door Roland Horvath op donderdag 2 juni 2016

    De Grote Multinationale Ondernemingen GMO zijn ouder dan 200 jaar. De VOC, de Verenigde Oost Indische Compagnie 1602-1799, een private Nederlandse handelsonderneming, bezat het monopolie van de handel tussen Nederland en Indië.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties