Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VN-Humanitaire Top Istanboel totaal fiasco

De Humanitaire Wereldtop van 23-24 mei 2016 in Istanboel werd een totale mislukking. Het was de bedoeling een wereldwijde gemeenschappelijke aanpak van alle humanitaire problemen – van oorlogsvluchtelingen tot klimaatvluchtelingen - te organiseren. Het beoogde hulpgeld werd niet bij elkaar gebracht en met uitzondering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren zowat alle belangrijke staatsleiders afwezig.
donderdag 26 mei 2016

Tijdens de slotsessie van de jaarlijkse VN-Humanitaire Wereldtop van 23-24 mei 2016 liet zowel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon weten zeer "teleurgesteld" te zijn over de afwezigheid van zowat alle leiders van de rijke landen.

De regeringsleiders van zes van de zeven rijkste landen van de G7 (Canada, Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de VS - alleen Duits kanselier Angela Merkel kwam naar de top) waren afwezig evenals de vijf leiders van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Frankrijk, Groot-Brittannië, VS, China en Rusland). Dat mag geen excuus zijn voor het gebrek aan actie, zei Ban Ki-Moon.

Ban Ki-Moon: Het geld dat nodig is voor hulp aan de meest kwetsbaren op aarde – zo'n 130 miljoen slachtoffers van oorlogen en natuurrampen – representeert slechts 1 procent van het wereldwijde militaire budget"

Ban Ki-Moon toonde zich niet optimistisch over het verloop van de conflicten in onder meer Syrië, Jemen en Zuid-Soedan en de daaruit voortvloeiende humanitaire problemen. De VN organiseren over deze problematiek elk jaar een donorconferentie en "landen worden daar moe van", voegde hij er aan toe. Hij benadrukte ook dat momenteel 80 procent van het VN-budget voor de opvang van humanitaire crisissen gaat naar crisissen die door mensen zelf zijn veroorzaakt.

Turks president Erdogan herhaalde opnieuw het dreigement dat Turkije geen vluchtelingen meer zal terugnemen uit de EU als de beloften aan Ankara – zoals het afschaffen van de visumplicht – niet worden nagekomen. Het vluchtelingenakkoord met de EU wordt dan mogelijk niet aangenomen in het Turkse parlement.

Fallujah

Humanitaire organisaties op de top waren zeer sceptisch over de beloftes van de deelnemende landen om "meer te doen" voor de 130 miljoen burgers die slachtoffer zijn van oorlog of natuurrampen. Jan Egeland, secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een organisatie met meer dan 25.000 werknemers in meer dan 25 landen, zei dat hulp efficiënter en goedkoper moet. Bovendien moeten ook degenen die deze hulp het hardst nodig hebben, bereikt worden.

Volgens Egeland bereikt humanitaire hulp duizenden van de meest kwetsbaren niet. Als voorbeeld noemde hij Irak. "In Fallujah worden meer dan 50.000 mensen belegerd. Zij zijn overgeleverd aan IS. Niemand helpt hen, niemand kan hen bereiken."

Egeland sprak de hoop uit dat de wereldleiders zich afvragen of ze op zijn minst kunnen stoppen met het leveren van wapens en geld aan gewapende groepen die systematisch de internationale verdragsregels schenden door ziekenhuizen en scholen te bombarderen en vrouwen en kinderen te misbruiken.

Bron: Humanitarian Summit, The Big Fiasco

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door janu op vrijdag 27 mei 2016

    In november 2004 voert het Amerikaanse leger een meedogenloze raid uit op Fallujah, een stad 70 km van Bagdad en een bolwerk van het soenitisch verzet tegen de buitenlandse bezetting..Op het moment van de aanval bevonden zich nog rond 100.000 burgers in de stad en onder hen ongeveer 3000 opstandelingen. Wegens de langdurige en hardnekkige verdediging van de stad kreeg Fallujah een speciale behandeling met een nieuw chemisch wapen. Daar heeft het Amerikaanse leger een nieuw massavernietigingwapen gebruikt, witte fosfor. Wanneer de munitie explodeert, komt er onmiddellijk een grote hitte vrij in combinatie met een gele vlam en een dichte witte rook. Witte fosfor is een extreem giftige stof, blootstelling aan witte fosfor leidt tot extreme brandwonden. Een voormalig Amerikaans soldaat in Fallujah beschrijft de gevolgen als volgt: "verbrande lichamen, verbrande vrouwen, verbrande kinderen". Wanneer het in contact komt met de huid richt het een onomkeerbare schade aan en brandt het vlees weg tot op het bot"(persbericht 16 maart 2006 netwerkvlaanderen). Ook inademen van witte fosfor leidt tot ernstige schade en kan leiden tot de dood. De uiterst giftige fosfor wolk verspreidt zich immers over een grote afstand en komt terecht in de lucht, op de grond en in het water. Dus zo een massavernietigingswapen gebruikt tegen een stad is een ernstige oorlogsmisdaad. Het militair gebruik van witte fosfor is dan ook in overtreding met het internationale humanitaire recht.. Volgens een onderzoek van The Independent zou het aantal mensen met kanker en kinderen met geboorteafwijkingen zelfs groter zijn dan in Hiroshima en Nagasaki na de atoomaanvallen. Het aantal mensen met leukemie in Fallujah is met 38% gestegen na de aanval, dat is het dubbele van het aantal mensen dat leukemie kreeg

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties