Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Boekrecensie

Nigel Williams gelooft in de sociale strijd: 'FUCK TINA!'

Nigel Williams is niet op zijn mondje gevallen. Dat weten we onder meer van zijn forse uitspraken na het overlijden van Margaret Thatcher. Nu is er zijn boek FUCK TINA!, een forse middenvinger aan het neoliberale gespuis, een ode aan de sociale strijd en een boodschap voor de toekomst.
donderdag 26 mei 2016

Ooit kwam hij naar België afgezakt vanuit het verre Bristol. Op de vlucht voor de sociale ellende die Thatcher over heel Groot-Brittannië verspreidde. Hier bracht hij het tot ABVV-vakbondsafgevaardigde. In 2000 maakte Nigel Williams een artistieke gok en sindsdien is hij een van de meest scherpe politieke stand-upcomedians van Vlaanderen en omstreken.

We're only making plans for Nigel

Williams is niet op zijn mondje gevallen. Deze man praat niet stoer over dingen van-horen-zeggen. Sociale mistoestanden heeft hij zelf aan de lijve ondervonden, van in de vliegtuigfabriek van de Concorde in Bristol tot in de fabrieken van Antwerpen.

Dat hij geen liefhebber van Margaret Thatcher is, weet iedereen die een van zijn zaalshows heeft gezien. Toen de voormalige eerste minister van Groot-Brittannië (van 1979 tot 1990) op 8 april 2013 overleed, nam hij geen blad voor de mond. In het toenmalig Radio-1-programma 'Nieuwe Feiten' van dezelfde dag was Williams bikkelhard (zie Nigel Williams: Thatcher heeft een nieuw soort fascisme ingevoerd):

“Dit is de vrouw die Nelson Mandela als een terrorist bestempelde … die 8 Ierse gevangenen liet doodhongeren … die 500 onschuldige Argentijnse mariniers de dood heeft ingejaagd … die Pinochet verwelkomde. De daklozen zijn toegenomen (onder haar bestuur), ze is gestopt met het bouwen van sociale woningen. Tony Blair is haar light-versie..."

"Ze was zo anticommunist maar tijdens de mijnwerkersstakingen (van 1984-1985) is ze steenkool gaan kopen in het toen nog communistische Polen … Mijn vader – die nog in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten – moest als gepensioneerde plots met nog minder dan 100 euro per week rondkomen … ze zat geen kloten in met de gewone mens.”

Bij de VRT waren ze zoveel eerlijke commentaar op een overledene niet gewoon: “Wat met de etiquette om na het overlijden van een persoon alleen maar goede dingen te zeggen?”

“Dat is bullshit. Ik heb niks goeds over haar gezegd toen ze leefde, waarom zou ik het nu zeggen? Ze heeft de scheidingslijn heel duidelijk gemaakt. Engeland is altijd al een klassenmaatschappij geweest. Zij heeft de maskers afgeworpen en getoond wat voor mensen zij (de conservatieven) zijn.”

Daar drink ik een whisky op

Williams sloot af met te zeggen dat hij nog een goede whisky ging drinken op haar overlijden. Bij de VRT vonden ze dat 'not done' en hij werd prompt maandenlang gebannen. Niet dat hij het aan zijn hart liet komen, het sterkte zijn overtuiging alleen maar. Tijdens de eerste stakingen eind 2014 tegen de eerste neoliberale plannen van de regering-Michel kwam hij terug op zijn afkeer voor Thatcher: “Ik heb Thatcher al één keer meegemaakt, ik wil dit hier niet opnieuw zien gebeuren.”

Nu is er zijn boek FUCK TINA!, met uitroepteken. Die TINA in de titel staat voor There Is No Alternative, een van de vaste lijfspreuken van Margaret Thatcher.

Die leuze wordt na de recente betoging van 24 mei 2016 nog steeds herhaald als een allesheiligmakend mantra: “Het is niet dat we dat willen, we kunnen niet anders, er is gewoon geen alternatief.” Williams noemt TINA bij zijn echte naam: “Dit is bullshit”.

Met Trees Heirbaut en Jef Maes ging Nigel enkele weken na de stakingen van 2014 terug naar zijn geboortestad Bristol.  In Groot-Brittannië werden met het breken van de mijnwerkersstaking alle vakbonden vernietigd. Sindsdien ging het van kwaad naar erger.

Williams neemt ons mee naar de wijk waar hij opgroeide. "Het ziet er netjes uit, maar hier loop je 's avond best niet alleen rond. 30 procent van de inwoners heeft geen werk, dikwijls al twee generaties na elkaar. “ Het centrum van Bristol is wel mooi vernieuwd: “Ik vind dat ook mooi, maar het is hier enkel betaalbaar voor de betere middenklasse”.

Er zit ook een bezoek aan Manchester bij. Wie Manchester zegt, zegt Manchester United, de voetballegende. Er zit echter een donkere anti-sociale schaduwzijde aan dat succes. Williams neemt ons mee naar die andere club FC United of Manchester. Als er u er nog nooit van gehoord heeft, dan is dit boek uw kans. Een verhaal van mensen die in barre omstandigheden hun waardigheid tonen.

British Rail en NMBS

Met de huidige perikelen van de NMBS in het achterhoofd, komt Williams ook regelmatig terug op het peperdure geprivatiseerde openbare vervoer in zijn geboorteland. “In Londen is het voor een gewone mens niet meer betaalbaar, dat betekent twee à drie uur op de trein elke werkdag”, aldus een van de experten die Williams aan het woord laat, "mensen betalen tot 13 procent van hun maandloon aan het openbaar vervoer".

Williams geeft meer dan alleen maar persoonlijke commentaar. Hij interviewt onder meer Owen Jones, bekend van zijn boeken Chavs en Het establishment, advocaat John Hendy, die jarenlang vakbonden en vakbondsleden verdedigde in de rechtbanken, en econoom Anthony Atkinson, die ooit nog les heeft gegeven aan ene Thomas Piketty. Atkinson pleit voor een maatschappij waar de ongelijkheid wordt aangepakt. “Het is gewoon een feit dat maatschappijen waar er minder ongelijkheid is, het ook economisch beter doen.” Verder praat Williams nog met Nederlandse Londenaar Joris Luyendijk over de interne contradicties van het neoliberalisme en met Jan Buelens en Jan Vranken over het historisch belang van het stakingsrecht.

En toch is er hoop

Het boekje van Williams is een gemakkelijk toegankelijk overzicht van waar het neoliberalisme toe leidt. De sociale welvaartsstaat werd in Groot-Brittannië vernietigd en vervangen door een ieder-voor-zich hel op aarde, waar armen losers zijn, die het alleen aan zichzelf te wijten hebben.

Er staat nog veel meer in dit zeer leesbaar geschreven boekje. Williams' boodschap is eenvoudig. “Dit is wat er gebeurd is in Groot-Brittannië. Wel, dit is wat ons nu thuis (in België) te wachten staat als we niet in actie schieten.” Williams sluit zijn verhaal echter af met een positieve noot: een bezoek aan het grote overwinningsfeest na de verkiezing van Jeremy Corbyn tot nieuwe voorzitter van Labour.

FUCK TINA wordt geïllustreerd met cassante uitspraken van Rachida Aziz, Danielle Dierckx, Fikry El Azzouzi, Rudi Kennes, Tom Lanoye, An Nelissen en Charissa - Slongs Dievanongs - Parassiadis.

“Van Sanders tot Podemos, van Syriza tot Corbyn... in Europa en de Verenigde Staten ziet een nieuw ideologisch discours het daglicht, een ideologie die de doctrine van 'There Is No Alternative' in vraag stelt. Dankzij het succes van de 60-plussers Jeremy Corbyn en Bernie Sanders ziet Nigel de toekomst minder somber in.”

Hij is niet de enige. 

Documentaire

FUCK TINA! is ook de naam van de documentaire van 40 minuten, die samen met het boek wordt aangeboden. Daarin een overzicht van het boek met sprekende beelden, als toetje de volledige interviews met Owen Jones en John Hendy. Ideaal cadeau voor de nog niet helemaal overtuigde weinig-of-geen-boekenlezer.

Nigel Williams. FUCK TINA! Opgetekend door Trees Heirbaut, Gefilmd door Jef Maes, EPO, Antwerpen, 2016, ISBN 978-94-6267-072-3 (met DVD van de gelijknamige documentaire, 40')

Trailer van FUCK TINA!

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Maurice de Liberaal op donderdag 26 mei 2016

  Margaret Thatcher heeft via een shock therapie de Engelse economie gered door een einde te maken aan ongezonde bedrijven die alleen maar op kunstmatige subsidies van de overheid overleven, maar zelfstandig niet kunnen overleven. Zoals British Rail, steenkoolmijnen en de vliegtuigenfabriek van Concorde. De economie verandert voortdurend. Bedrijven die vandaag een goede omzet maken kunnen volgend jaar hun omzet zien verdwijnen omdat markten veranderen. Het mag dan niet zo zijn dat vakbonden de overheid onder druk gaan zetten om deze ongezonde bedrijven in leven te houden.

  • door Lodewijk op vrijdag 27 mei 2016

   Uiteraard mogen in dat geval werkgeversorganisaties ook niet hetzelfde doen en overheidshulp vragen via allerlei vormen van subsidies.

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 27 mei 2016

  TINA is achterhaald. Tegenwoordig heet ze TRINA. En misschien doet Nigel beter waar hij goed in is: onnozel doen. De betogingen en stakingen vandaag zijn gewoon politiek met de bedoeling de regering te doen vallen. Als dat gebeurt zijn we verder van huis. Ik beweer zeker niet dat alles wat de huidige regering doet, goed is. Maar met een linkse regering wordt het zeker problematisch om te voldoen aan de eisen die vandaag gesteld worden aan EU regeringen. Maar goed, Fuck TINA krijgt zeker geen plaatsje in mijn boekenkast. Wat is er vandaag mis met het feit dat Tatcher de koolmijnen gesloten heeft? Het zijn vandaag moeilijke tijden met ons begrotingstekort, onze schuldratio en de eisen van de vakbonden onder druk van de oproerkraaiers van de PTB-PVDA en van de Waalse bonden. Michel moet vallen, weet u nog? Waar de vakbonden zich misschien eens beter zouden over buigen is wat mogelijks op ons afkomt. Om te beginnen daar eens een en ander over lezen i.p.v. de bullshit van Nigel. Zo las ik gisteren een artikel over een zeer groot bedrijf in China, nl. Foxconn. Zij maken o.a. I-phones. Dat bedrijf telde "gisteren" nog 110.000 werknemers. "Vandaag" nog 50.000. Er zijn er 60.000 afgedankt wegens het beroep doen op robots en artificiële intelligentie. Zo hebben ze daar 1/2 miljard euro in geïnvesteerd. Er zouden nog 600 andere bedrijven dezelfde plannen hebben in die artificiële intelligentie. Ook in de VS is die trend al in gang gezet. In het bericht staat ook dat we al veel van dergelijke evoluties overleefd hebben en dat het nu ook wel zal lukken. Gaat dat blijven lukken? Ik weet het niet. Het zou zinnig zijn toch eens goed en diep na te denken over wat ook ons misschien te wachten staat. Hallo vakbonden?

  • door Alfons Vanwetswinkel op zaterdag 28 mei 2016

   Blijkbaar lapt U het aan Uw laars ,de armoede in het verenigd koninkrijk is groter dan hier en toch bent U lief hebber van Teacher;wat zou U er van vinden morgen een arbeidscontract te krijgen zoals In Engeland .Vandaag mag U komen werken, morgen niet en vrijdag hebben we U terug nodig ,voor de week daarna weten we het nog niet.U zou heel wat anders blaten als nu en roepen op Uw vergruisde vakbond Pauwelske uit een veilige tewerkstelling en een goed loon beseft U blijkbaar niet meer hoe dit alles er gekomen is .Als U morgen zelf met de baas moet onderhandelen zal U altijd een no of NINA krijgen beseft dat maar al te goed.Bent U soms liefhebber van de fraudeurs die België leegzuigen !!!!!

   • door Carlos Pauwels op zondag 29 mei 2016

    Ik ben geen Tatcher lover, maar antwoord eens op de vraag wat er vandaag mis is met het feit dat Tatcher de koolmijnen heeft gesloten. En ik ben het helemaal niet eens met de fraudeurs. En dat het huidige beleid niet het van het is weet ik ook wel. Maar het alternatief is nog veel slechter voor het algemeen belang, waar ik nogal voorstander van ben. U weet helemaal niet wat en wie ik ben. Ik ben nogal cool en laat me niet gemakkelijk ophitsen. Het feit dat ik geen financiële problemen heb helpt daar misschien aan. Ik zal u verrassen: ik ben het eens met Peeters als hij zegt dat wij met zijn allen (België) boven zijn stand leven. Ik maak een vergelijking met een gezin en ik weet dat die vergelijking niet echt opgaat. Maar het maakt het voor sommigen misschien iets duidelijker in welke toestand we ons bevinden en dat daar dringend iets moet aan gedaan worden. Een gezin heet een eigendom en wat geld ten bedrage van 400.000 euro. Er is een schuld van 420.000 euro. Dat komt overeen met onze schuldgraad van 106%. Jaarlijks maakt het gezin in het beste geval een schuld bij van 12.000 euro. Dat komt overeen met ons jaarlijks begrotingstekort van in het beste geval 3%. In dat gezin zijn ook nog kinderen die van alles willen dat geld kost. Moet er daar in dat gezin iets aan gedaan worden of kunnen ze daar verder aanmodderen? Ik ben ook tegen politieke stakingen met het oog op het laten vallen van een regering. Ik hoor daarnet ook dat er stront aan de knikker is bij de socialistische vakbond. En ik ben het zeker oneens met de huidige stakingen omwille van de manier waarop ze gevoerd worden. Terloops, mijn commentaar is er deels gekomen omwille van het taalgebruik in het artikel: hard tegen niet zacht. En nog iets niet onbelangrijk: we maken deel uit van de Europese Unie.

    • door Alfons Vanwetswinkel op maandag 30 mei 2016

     Wat er vandaag nog mis aan is dat veel laag geschoolden toen en nu onmiddellijk zonder werk vallen en een speelbal worden van de werkgevers .De mijnen werden gesloten zonder dat er een alternatief was voor veel laaggeschoolden .Wat betreft boven onze stand leven ga uw licht eens opsteken bij het OCMW of ga eens kijken bij st. Vincentius dan vallen de schellen wel van Uw ogen af. De fraude in België bedraagt 21,5% van het BBP oftewel 60 000 000 000 € of wie leeft er dan boven zijn stand en wie hebben die allemaal onwetend op hun geweten.

     • door Carlos Pauwels op maandag 30 mei 2016

      U bent wel heel hardleers wat betreft dat boven onze stand leven. Ik heb het over België en niet over individuele gevallen. Ik heb het niet over hoe de verdeling van onze rijkdom of armoede moet verdeeld worden. Ik heb het over onze schuldratio en onze begrotingstekorten en eisen van velen die niet kunnen bewaarheid worden. Wees gerust, ik vind mezelf nogal objectief en heb zeker geen schellen voor mijn ogen.

      • door Alfons Vanwetswinkel op maandag 30 mei 2016

       Wat is er hardleers aan 60 miljard fraude, (degene die frauderen zijn hardleers) als men nog maar 10% daarvan binnenrijft dat is 6 miljard € .De top 1000 bedrijven hebben in 2013 zo 48 miljard € winst gemaakt en daarop slechts 3,2 miljard € of 6,7 % betaald, zelf aan het nieuw voorgestelde 22% mist de regering 7,3 miljard € op jaarbasis daar nog een vermogensbelasting van 5 miljard € bij(en dat is erg weinig voor het grote kapitaal in België) is samen 14,2 miljard €/jaar ;Als men daar het gene men dit jaar moest besparen aftrekt houdt de staat 9 miljard over voor de afbouw van de schulden,het behoud van de koopkracht en heeft men met deze inkomsten de volgende jaren veel betere vooruitzichten (Ik zie U al antwoorden de rijken vluchten ,in Frankrijk is slechts 0,4 van die rijken gaan vluchten en daar was het tarief niet normaal 75% boven het miljoen € verdienen met het gevolg dat daar constructie´s opgezet werden) .Het wordt hoog tijd dat degene die België al jaren leegzuigen ook hun steentje bijdragen( maar ja met deze regering regeert het kapitaal buitenmatig het land) en daar zijn Uw oogkleppen op bedoeld .

       • door Carlos Pauwels op dinsdag 31 mei 2016

        Die fraude is niet van gisteren en ook niet van eergisteren. Fraude is zo oud als de mensheid en héél wijd verspreid. Dat er nu zo erg gereageerd wordt van de vakbonden heeft alles te maken met de NVA die de ideale schietschijf is in de regering. De NVA heeft nl. geen ruggesteun van een vakbond. De vakbonden hebben vroeger gelegenheid genoeg gehad om die fraude aan te klagen en er tegen te staken. Dat hebben ze niet gedaan. De stakingen zijn nogal doorzichtig. Antwoord nu niet dat ik de fraude goedkeur. Ik doe dat niet. Ik blijf er bij dat België boven zijn stand leeft. Dat is een feit. En wat er moet aan gedaan worden en hoe, is een ander verhaal. U haalt beide verhalen door elkaar. Hier stopt het voor mij.

       Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties