Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Glyfosaat moet weg, pesticidevrij tuinieren kan

Op 19 mei 2016 stemmen de Europese leiders over de verlenging van de productielicentie voor glyfosaat, een chemisch middel dat in pesticiden wordt gebruikt. De leefmilieuorganisatie VELT weerlegt de argumenten van de Europese Commissie om dit kankerverwekkende product nog toe te staan. Bovendien is er een alternatief: pesticidevrij tuinieren.
donderdag 19 mei 2016

Op 19 mei 2016 weten we of we opnieuw voor zeven, negen of wie weet wel vijftien jaar glyfosaat moeten dulden in onze voeding, waterlopen of in de tuintjes van de buren. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) lanceert in volle glyfosaat-discussie de campagne 2020pesticidevrij, met één duidelijk doel: tegen 2020 moeten alle pesticiden uit de winkelrekken.

De laatste tijd komen regelmatig nieuwe onderzoeken over glyfosaat naar boven. Vooral de vraag of deze stof nu al of niet kankerverwekkend is, levert uiteenlopende conclusies op. VELT betreurt deze verschillende conclusies, want elk van deze onderzoeksinstellingen gebruikt andere normen om de kankerverwekkende eigenschap van glyfosaat in kaart te brengen. Wie heeft het dan bij het rechte eind? Een eindeloze discussie, dat bleek de voorbije maanden herhaaldelijk, zowel met wetenschappers als met beleidsmakers.

In deze situatie wil VELT een element op tafel leggen dat in dit debat niet ter sprake komt: is glyfosaat eigenlijk wel noodzakelijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee!

Biologische landbouwers tonen jaar na jaar, steeds talrijker, dat er zonder pesticiden oogsten binnenhalen die ons in staat stellen om de hele wereldbevolking te voeden. Ook particulieren en openbare besturen kunnen gemakkelijk zonder. Er bestaan heel wat milieuvriendelijke alternatieven.

Het opzet van 2020pesticidevrij is van nu tot 2020 campagne te voeren in Vlaanderen en Nederland om binnen 5 jaar alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben, zodat particulieren er geen toegang meer toe hebben.

Waarom? Omdat we dromen van een wereld waarin iedereen vrij kan genieten van groene ruimte, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. De impact van pesticiden stopt immers niet bij de al dan niet kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat.

Onderzoeken tonen aan dat pesticiden hormoonverstorend werken. Ook om de gecombineerde gezondheidsimpact van talloze pesticiden door elkaar; het zogenaamde combitox-effect, kunnen we niet zomaar heen. Zo blijkt uit cijfers van de Europese Voedselautoriteit (EFSA, 2015) dat 27,3 procent van de groenten, fruit en granen in de EU minstens 2 verschillende residu’s van producten uit pesticiden bevatten. De EU-wetgeving houdt met dit effect geen rekening.

Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons leefmilieu en je ziet waarom VELT zo verontwaardigd is. Je spuit pesticiden op slechts één plaats, maar ze komen wel overal terecht. Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld meer dan tien verschillende pesticideresidu’s gevonden.

VELt stelt zich daarenboven vragen bij de vaak erg moeilijke instructies op verpakkingen van pesticiden. Cijfers van de UGent tonen aan dat 30 procent van de ondervraagde particuliere gebruikers van pesticiden resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat onze oppervlaktewaters rechtstreeks vervuilt.

Om al deze redenen wil VELT de mensen bewustmaken van de problemen veroorzaakt door pesticiden en hen tips geven over hoe je wel degelijk pesticidevrij kan tuinieren. Via onze campagnewebsite www.2020pesticidevrij.nu brengt VELT de nog pesticidevrije oppervlakte van Vlaanderen en Nederland in kaart. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa!

Iedereen die pesticidevrij tuiniert, kan op de website een tuinbordje met de slogan ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’ aanvragen en zo zijn gezonde tuin aan buren, familie en vrienden tonen. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 kan wie wil in meer dan 200 ecologische tuinen gaan kijken hoe pesticidevrij tuinieren er in de praktijk aan toe gaat. Informatie over deze tuindagen vind je hier www.velt.nu/ecotuindagen.

Barbara Creemers is VELT-campagnecoördinator 2020pesticidevrij

Geert Gommers is VELT-expert pesticiden

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 19 mei 2016

  Buiten deze stof zitten er nog andere in bv maandverbanden,tampons, borstvoeding , hormonenstelsel en ga zomaar door. Het ganse hormoonstelsel van de mens gaat eraan tenonder. De explosie van het aantal kankers een gevolg. Als je een beetje lobbyt kan je glyfosaat zelfs als gezond laten inschatten bij de voedselveiligheid. Als je maar genoeg steekpenningen en voordelen belooft mag je de ganse mensheid vergiftigen.

 • door Tom Bruwier op vrijdag 20 mei 2016

  Velt biedt elk jaar aan zijn leden de mogelijkheid in te tekenen op een samenaankoop van biologische/biodynamische zaden.

  Ook dit jaar deed ik een flinke bestelling. Groot was mijn verwondering toen bij het afhalen van de bestelling bleek dat, in tegenstelling tot vorige jaren, geen potpourri van zaadveredelaars (De Bolster, Les Semailles, Biau Germe, Bingenheimer, Rein Saat, Kokopelli,…) de bestelling vulden maar nu alle zaden van één enkele verkoper afkomstig bleken: het Nederlandse zadenbedrijf Vanderwal. De beslissing om dit jaar exclusief met dit bedrijf samen te werken werd blijkbaar beklonken achter de schermen want in de prospectus voor de samenaankoop werd nog steeds een grote diversiteit in herkomst van de zaden opgegeven én bij levering werd met geen enkel woord gerept over het waarom van de beslissing rond de exclusieve samenwerking. Nog groter was mijn verwondering toen ik enig opzoekingswerk deed naar het hoe en wat van Vanderwal en wat ze allemaal verkopen. Op de website van de zaadhandel in kwestie moest niet eens zo hard gezocht worden om te ontdekken dat Vanderwal maar liefst 11 producten te koop aanbiedt die de glyfosaat bevatten: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/search/search_string.glysofaat.

  Mijn (eco-)moestuiniersverstand snapt niet hoe de VELT-campagne "2020pesticidevrij" te rijmen valt met een samenaankoop van zaden bij een bedrijf dat pesticiden verkoopt die het kankerverwekkende glyfosaat bevatten. Glysofaat-vrij tuinieren kan inderdaad maar het zou fijn zijn als ook VELT consequent die kaart trekt, niet enkel in woorden en campagnes maar ook in haar (samen)aankoopbeleid én haar daden.

  Bedroevend is dat na interpelatie over bovenvermelde spreidstand bij de directie van VELT die niet thuis geeft...

  • door speedmaster op vrijdag 20 mei 2016

   beste tom, ik hoop van harte dat alle betalende leden van VELT uw bovenstaande reactie gelezen hebben en daar hun conclusies uit trekken. aan het bestuur van VELT: zouden jullie alsnog met een plausibele uitleg hiervoor kunnen komen?

  • door antbover op vrijdag 20 mei 2016

   Goed weerwerk. Even aan de kaak stellen hoe eerlijk / consequent VELT is. Ik verwacht in deze van VELT dan ook een duidelijke tegenreactie in de pers. Dat is toch het minste wat VELT kan doen om haar imago van blaam te vrijwaren ?? U krijgt geen reactie op uw vragen; wel , dat is helemaal ongehoord.

   • door Jan Vannoppen op vrijdag 27 mei 2016

    Beste Tom, Speedmaster en Antbover,

    Ik belde op 20/5 met Tom. Hij kon zich vinden in het excuus voor het late reageren op zijn klacht via e-mail: een verslechtering in de ziekte van mijn vader die intussen overleden is. Het gesprek was een gelegenheid om een en ander te duiden: - de zaden blijven van diverse herkomst, ze zitten enkel in een uniforme verpakking van Ven der Wal, maar hij koopt ze even goed in bulk bij De Bolster en andere bio-veredelaars. - beslissing achter de schermen: Via de aanpak van bestek, offertes en gesprek met de kandidaten kwamen we uit bij Van der Wal. Niet de directie maar de RvB nam de beslissing. De Velt-afdelingen en AV (ruim 100 leden) staan er achter, getuigde de verdubbeling van de omzet van de actie. Distributie verliep vlot, de tevredenheid over de kwaliteit gaan we meten en bijsturen waar nodig.

    Uit ons gesprek bleek een meningsverschil over ‘strategie’: Tom stelt voor om in zee te gaan met bedrijven die 100 % ecologisch zijn en hen te versterken. Om operationele redenen koos Velt voor afgelijnde samenwerking met de ecologische poot van Van der Wal (www.biologischzaad.nl). Het klopt dat Velt nu minder doet voor leveranciers van ‘Specifieke zaden’, ik vind zelf dat we daarvoor een oplossing moeten zoeken, misschien in samenwerking met onze zadenwerkgroep. Dat Van der Wal op zijn algemene website gangbare pesticiden aanbiedt is een pijnpunt waarover we met hem het gesprek aangaan. Ik heb er goede hoop op dat het tot resultaten zal leiden.

    Conclusies: ‘we agreed te disagree’ op vlak van strategie. Kritische leden zijn goed zijn voor Velt. We werken verder om meer mensen en bedrijven (zoals Van der Wal) te laten opschuiven richting ‘eco'.

    Jan Vannoppen, directeur Velt. Nog vragen? Welkom op 0476417650

    • door Tom Bruwier op maandag 30 mei 2016

     Beste Jan, Dit "kritische lid" is alvast lid af. Zoals gemeld tijdens ons telefoongesprek geloof ik niet in de onderhandelingspositie die jullie hanteren. Strategisch zou het veel opportuner geweest zijn om de onderhandelde deal met VanderWal pas te laten hebben doorgaan als er een intrekking ware geweest van hun aanbod aan pesticiden. Jullie campagne tegen pesticiden komt er nu immers zwaar door in diskrediet. Nu staat VELT nergens; onderhandelingspositie ondermijnt; in het beste geval komen er loze beloftes van de andere partij en ik bewonder je naïviteit dat het bedrijf ook maar iets aan hun aanbod zal veranderen en ik vind dat triest. Zeker omdat VELT één van de weinig be/erkende drukkingsgroepen is - wat mij betreft "was" - in de David vs.Goliathstrijd tegen het canaille van de zaadlobby (lees de Monsantos en de Bayers van deze wereld). Of wordt jullie pesticide-campagne gespekt met de winst die werd gemaakt door de betere deal met deze twijfelachtige zaadleverancier. Nogmaals: ik ben verbolgen over de reuze-spagaat die jullie organisatie maakt in deze. Ik weet zeker dat andere VELT-leden mijn beslissing zullen volgen. Daarom deze warme oproep: koop zaden aan (met of zonder VELT-korting) bij Ecoflora, Les Semailles, Kokopelli,... en ondersteun hun verhaal.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties