Overstromingen in Bangladesh (Department for International Development/Rafiqur Rahman Raqu)

Overstromingen door verandering klimaat treft arme kustbewoners hardst

De armste bewoners van kuststeden in China, India en de VS, de landen die het meeste CO2 uitstoten, lopen het grootste risico op overstromingen als gevolg van de klimaatverandering. Zo blijkt uit het rapport Act Now or Pay Later van hulporganisatie Christian Aid.

dinsdag 17 mei 2016 17:24
Spread the love

Miami in de VS en Kolkatta (het vroegere Calcutta) in India worden in het rapport Act Now or Pay Later – Protecting a billion people in climate-threatened cities van hulporganisatie Christian Aid genoemd als de twee steden die wereldwijd het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen. Tegen 2060 lopen echter een miljard mensen wereldwijd het risico slachtoffer te worden van overstromingen aan de kust, door een combinatie van een stijgende zeespiegel, stormen en extreem weer.

Slechte infrastructuur

In de Indiase stad Kolkatta worden op dit moment reeds 1,3 miljoen mensen bedreigd door overstromingen. Tegen 2070 kan dat aantal daar oplopen tot 14 miljoen, volgens het rapport. De andere stad in India Mumbai staat qua inwonertal op de tweede plaats, met naar schatting 11,4 miljoen mensen tegen 2070. Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, volgt op de derde plaats met 11,1 miljoen mensen.

Van New Orleans tot Dhaka zijn het de armste kuststadbewoners die het hardst getroffen worden, zegt Alison Doig, een van de auteurs van het rapport. “Zij zijn het meest kwetsbaar, omdat ze wonen op plaatsen met de slechtste infrastructuur, waar geen sociale of financiële vangnetten zijn om hen te helpen herstellen van een ramp.”

Christian Aid stelt in zijn rapport ook een top 20 op van landen die tegen 2070 de hoogste financiële schade zullen lijden van overstromingen. Miami staat in die lijst op de eerste plaats, gevolgd door Guangzhou in China en New York. De Nederlandse steden Amsterdam en Rotterdam staan respectievelijk op de veertiende en vijftiende plaats.

Om hoge menselijke en financiële kosten te voorkomen, pleiten de auteurs van het rapport voor krachtige actie. “Dit schrikbeeld voor de toekomst kan voorkomen worden”, zegt Doig. “Het is opvallend dat steden die de grootste schade zullen lijden in landen liggen met de hoogste CO2-uitstoot. Het eerste wat we kunnen doen is de wereldwijde transitie van vervuilende fossiele brandstoffen naar schone, hernieuwbare energie versnellen.”

Goed voorbereid zijn is eveneens belangrijk, zegt ze. “Nu geld uitgeven aan beperking van de risico’s, zal later geld besparen en levens redden. Het is niet zo moeilijk om dat te bedenken.”

Bron:  Act Now or Pay Later – Protecting a billion people in climate-threatened cities 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!