Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Massaal protest tegen Franse regering

Vandaag werd in Frankrijk opnieuw gemobiliseerd tegen de loi travail. De vakbonden hadden opgeroepen om massaal op straat te komen, en die oproep werd goed opgevolgd. In vrijwel alle grote steden werd vandaag gemanifesteerd of zijn er nog manifestaties aan de gang.
donderdag 12 mei 2016

De nieuwe protestgolf is een reactie op het inzetten van artikel 49.3 door de Franse regering. Dat artikel bepaalt dat in naam van het algemeen belang een wet kan doorgedrukt worden zonder stemming in het parlement. Eigenlijk is artikel 49.3 een noodprocedure die de normale, democratische gang van zaken opschort. Het komt in de praktijk neer op een dictaat van de regering.

Dat de regering van premier Valls besloot om artikel 49.3 aan te wenden, heeft alles te maken de groeiende oppositie binnen de Parti Socialiste zelf. Daar komt nog bij dat uit opiniepeilingen blijkt dat drie op de vier Fransen niets moet hebben van de loi travail. De populariteit van president Hollande staat ook op een absoluut dieptepunt. De loi travail doorduwen als dictaat lijkt het laatste redmiddel van Hollande en Valls om compleet gezichtsverlies te vermijden.

Het enige verweer tegen zo'n dictaat is een motie van wantrouwen van het parlement tegen de regering. Als reactie tegen het gebruik maken van artikel 49.3 diende de rechtse oppositie prompt een motie van wantrouwen in. Vandaag vanaf 16:00 werd er in het Franse parlement gedebatteerd en gestemd. De sessie is op dit moment nog bezig. [UPDATE: De Franse regering overleefde de vertrouwensstemming. Dat betekent dat de loi travail is aangenomen, nvdr]


Acties

Het protest vandaag was bijzonder hevig en massaal. In Parijs, Toulouse, Montpellier, Rennes, Nantes, Lille, Marseille, Rouen en vele andere steden werd op straat gekomen. Een constante: de CRS - de Franse oproerpolitie - trad bijzonder repressief op. Vele acties zijn op dit moment nog bezig. Voor het parlement wordt nu opnieuw verzameld. Een kort overzicht:

Betoging in Parijs, vijftigduizend namen deel volgens de organisatoren


Grote aanwezigheid van de CRS in Parijs


 

bezetting van de Autorité de Régulation des Marchés in Parijs


Betoging in Le Havre voor het stadhuis


Blokkade van busdepot in Rennes deze ochtend


Betoging in Rennes


Betoging in Montpellier


Massaal gebruik van traangas omheen het station van Nantes


Blokade in Nantes deze ochtend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betoging Lille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

actie voor het parlement in Parijs


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 12 mei 2016

  Dit is het nieuwe gezicht van Europa. In de naam van democratie mensen onderdrukken en verarmen is het nieuwe gezicht van Brussel. De vuile was mag wel gebeuren door de federale regeringen die dan weeral kunnen verwijzen naar de EU regels zodanig dat de arbeiders niet meer weten tot wie zich te wenden. Wanneer gaan de vakbonden zich eens op europees vlak manifesteren, maar dan echt! Bij ons begint men nu te ageren tegen de bescherming die militanten beschermen en de media die werken doapper mee aan de manipulatie van de publieke opinie. Ze moesten zich schamen of hebben ze schrik hun sociale positie te verliezen. Misschien kunnen ze bij mr De Wever gaan wonen die ging toch alles veranderen! Ten goede? Het beleid spreekt boekdelen. Tekorten als nooit tevoren,sociale conflicten,taxen,regeltjes enz.

 • door spacemonkey op vrijdag 13 mei 2016

  In het Franse parlement is donderdag een motie van wantrouwen, in de strijd tegen een hervorming van de arbeidswetgeving, tegen de Franse regering weggestemd. Goed geprobeerd rechts Neoliberaal krapuul.

  In Frankrijk zijn ze wel iets slimmer dan hier bij ons waar de meesten voor alsnog rustig verder slapen.

  Klagen en zagen uiteraard dat wel hoor , kom maar eens buiten. Daardwerkelijk er iets tegen doen dat is helemaal iets anders. Van achter de PC wat likes uitdelen is toch zoveel makkelijker. Alleen gaat dat been lap opbrengen, schijnbaar weten een groot aantal mansen niet eens meer het verschil tussen virtueel en reeel.

  Droom en realiteit zo simpel is dat.

 • door Luk Durnez op vrijdag 13 mei 2016

  Ik denk dat dit een heel evident fenomeen is en dat we deze periode door moeten: de economie (multinationals) is boven het hoofd van de nationale regeringen aan het groeien. Die organiseren dan maar de race to the bottom: minder loon, minder sociale uitgaven, minder taksen voor de bedrijven (en meer toegevingen en subsidies voor de industrie), minder onderwijs, meer/langer/flexibeler werken, allemaal tot we er dood bij neervallen voor een habbekrats. Ook centrum-linkse overheden blijken hier niet tegenop te kunnen. Dit moet blijkbaar zo nog een poosje doorgaan tot mensen wereldwijd de leugens doorprikken en vakbonden zich inderdaad mondiaal organiseren. Ik heb de indruk dat men in Frankrijk idd stilaan wakker aan het worden is.

  • door sam vanderleyden op woensdag 18 mei 2016

   ... maar operatie "beschadiging & discrediet" draait al op volle toeren. De Klassieke media, de 4de macht, staat volop klaar en in dienst van het establishment om de gehele beweging zwart te maken en los te proberen koppelen van de bevolking: een vleugje demagogie, een wolkje toogpraat, een kwak contextverdraaiing, een flinke scheut framing, een scherpe insteek van eenzijdige commentaren en wat afkruiden van zogezegde maar heel ranzige vlaag van "objectiviteit"... Dat is het gekende maar jammer genoeg vrij effectief gebleken draaiboek.. in deze.

 • door Hugo Vanerps op vrijdag 20 mei 2016

  Een parlementaire democratie heeft een absolutistische macht. Zolang ze die gebruikt in jouw voordeel om jouw stem te kopen is alles OK. In het andere geval kom je in opstand. De betogers in Frankrijk zouden beter opkomen tegen het absolute karakter van hun democratie. Iedereen gelijk voor de wet, ook als die wet in jouw nadeel uitdraait. Ofwel geen wetten meer die particuliere groepen bevoordelen en terzelfdertijd de grote massa benadeelt.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties