Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Alle steden ter wereld geteisterd door fijnstof

Meer dan 80 procent van alle stadsbewoners ter wereld ademt ongezonde hoeveelheden fijnstof in. Dat blijkt uit een onderzoek van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie naar de luchtvervuiling in 3.000 steden.
donderdag 12 mei 2016

Van alle steden met meer dan honderdduizend inwoners in lage en middeninkomenlanden, voldoet 98 procent niet aan de minimale gezondheidsstandaarden van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization - WHO). In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent. In snelgroeiende steden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan is de luchtkwaliteit het slechtst, constateert de WHO.

De concentratie fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer1 (PM 2,5) is het hoogst in India. Zestien van de dertig meest vervuilde steden ter wereld liggen in dat land. Wat betreft de grotere, iets minder gevaarlijke deeltjes (PM 10), heeft India acht steden in de top 30. In deze steden ligt de concentratie fijnstof vaak vijf tot tien keer hoger dan het door de WHO aanbevolen niveau.

In China verbeterde de luchtkwaliteit geleidelijk aan sinds 2011. Dat land telt nog vijf steden in de top 30. De meest vervuilde stad ter wereld is de havenstad Onitsha in Nigeria. Daar werd een concentratie van 600 microgram fijnstof (PM 10) per kubieke meter gemeten, ongeveer twintig keer meer dan de WHO-norm. De WHO heeft echter te weinig meetpunten in Afrika om de vervuiling op het hele continent goed in beeld te brengen.

Tussen 2008 en 2013 steeg de concentratie fijnstof in de lucht wereldwijd gemiddeld met 8 procent, aldus nog de WHO. "Sulfaten, nitraten en roet kunnen diep in de longen terechtkomen en in het cardiovasculaire systeem", zegt de gezondheidsorganisatie in een verklaring. "Dat levert grote risico's op voor de menselijke gezondheid."

Bron: WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database (update 2016)

1   1000 micrometer (micron of µm) is 1 millimeter (mm), 1000 millimeter is één meter.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 12 mei 2016

  Fijn stof extra verhoogt dankzij electrisch rijden wetenschappelijk bewezen door de nieuwste testen.

  • door antbover op vrijdag 13 mei 2016

   En wat dacht u van vliegtuigen ? Of is het zo dat auto's op diesel en benzine nog altijd beter zijn qua uitstoot dan elektrische wagens ?

   • door J Joseph op vrijdag 13 mei 2016

    Zo heb ik het begrepen: 90 % van het fijn stof komt uit de wrijving tussen wegdek en banden. Elektrische auto's zijn zwaarder dus de 10% "verloren".fijn stof via de uitlaat, wordt ruimschoots gecompenseerd door een veel hogere wrijving van de banden.

    Andere schadelijke emissies zijn weliswaar niet aanwezig en de geluidsoverlast is aanzienlijk minder. Het gebruik van zeldzame metalen en de afbraak van al die batterijen is dan weer een veel grotere kost voor het milieu.

    De technologie-optimisten hebben weer eens ongelijk.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties