Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Politieke hoogspanning en protest in Frankrijk

De Franse premier Valls heeft besloten om het parlement buitenspel te zetten en zo de fameuze loi travail toch door te drukken. Dat leidt tot politieke hoogspanning, zowel binnen als buiten het parlement. Het zou wel eens een hete mei kunnen worden in Frankrijk.
woensdag 11 mei 2016

Sinds begin maart wordt er in Frankrijk duchtig gemanifesteerd tegen de loi travail. Deze wet, die inzet op een verdere liberalisering van de arbeidsmarkt, krijgt de Franse linkerzijde niet doorgeslikt.

Ook binnen de rangen van de Parti Socialiste is de loi travail moeilijk verteerbaar. De linkervleugel van de partij wilde de wet niet stemmen in het parlement, waardoor een meerderheid ontbrak. De rechterzijde vindt dan weer dat de PS-regering al te veel water bij de wijn deed.

49.3

Ondanks dit gebrek aan meerderheid en steun binnen de eigen partij, wil premier Valls de wet nu alsnog doordrukken. Daarbij zal het parlement buiten spel gezet worden. Dat kan door gebruik te maken van het grondwetsartikel 49.3.

Het is de tweede maal reeds dat Valls het parlement op die manier negeert. Artikel 49.3 werd vorig jaar ook aangewend om de wet Macron door te duwen. Deze wet zette in op de verdere liberalisering van de economie.

Kan de loi travail dan op geen enkele manier meer tegengehouden worden? Toch wel. Maar daarvoor moet het parlement een motie van wantrouwen tegenover de regering stemmen. Als de linkerzijde van de PS die motie mee ondersteunt, dan zou de Franse regering het vertrouwen van het parlement effectief kunnen verliezen.

Hoewel sommige PS'ers daar effectief mee gedreigd hebben, lijkt de kans klein dat het zo ver zal komen. Dit zou immers de totale verlamming van de Franse politiek betekenen en een onoverkomelijke scheuring binnen de PS creëren.

Doorstart

Toen gisteren bekend raakte dat Valls zou gebruikmaken van artikel 49.3 braken in verschillende Franse steden spontane protesten uit. In Parijs verzamelden manifestanten voor de Assemblée nationale. “49.3 on n'en veut pas”, “Assemblée nationale, assemblée du capital”, werd gescandeerd. Een haastig opgetrokken politiecordon moest beletten dat de manifestanten de toegang tot de Assemblée effectief konden blokkeren. Later op de avond zette de politie traangas in.

Protest in Parijs (foto: Twitter)

Ook in Rennes, Nantes, Toulouse, Grenoble en Montpellier werd er gisteren op straat geprotesteerd. Op verschillende plaatsen kwam het daarbij tot aanvaringen met de politie.

(foto: Twitter)

Betoging in Grenoble (foto: twitter)

 

Het lijkt erop dat het aanwenden van 49.3 de protesten een nieuwe adem zal geven. Waar de activisten van NuitDebout op hoopten, namelijk een 'convergence des luttes, lijkt nu door de regering zelf bewerkstelligd te worden. De 'coup van Valls' drijft vakbonden, studenten en NuitDebout immers in elkaars armen. En de woede onder de bevolking is groot.

Zeven vakbonden hebben opgeroepen om te staken op 17 en 19 mei. Ook andere actievormen, zoals een nationale betoging, worden door de vakbonden niet uitgesloten. NuitDebout heeft dan weer opgeroepen om dit weekend te manifesteren. Onder de noemer GlobalDebout wordt op 15 mei aangemaand tot wereldwijd protest. Niet toevallig is 15 mei ook de geboortedatum van de Spaanse indignados.Ontkenning van de democratie

Op sociale media ging alvast een filmpje met een quote van president Hollande goed rond. In 2006 zat hij nog in de oppositie en ging hij tekeer tegen de beslissing van de toenmalige regering-de Villepin en president Sarkozy om het beruchte artikel 49.3 te gebruiken. 

“49.3 is een brutaliteit, 49.3 is een ontkenning van de democratie, 49.3 is een manier om het parlementaire debat af te remmen of zelfs te verhinderen", fulmineerde Hollande toen voor de camera's.

Sarkozy en de Villepin wilden toen de onpopulaire arbeidsmarkthervorming die vooral jongeren trof, zonder debat door het parlement jagen. De wet is er nooit gekomen. Het protest was te groot.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door spacemonkey op woensdag 11 mei 2016

  De logica zelve toch ?

  Een volksdemocratie is ondanks de zwakke kanten veelal nog steeds het preferabel systeem om tot ontwikkeling in te kunnen/mogen komen, basta. Als de elites bovenaan, en elkeen die zich beter voelt dan een nader in de rest van dit spectrum misdragen gaat of mag, dan komt daar herrie van.

  Zo is dat in Frankrijk en zo zou het eigenlijk ook hier moeten zijn. De Belgische platbroeken hebben het nog niet helemaal begrepen , of zijn het de met vuurspelende politici ?

  Wat er momenteel gebeurt is geen uniek louter Frans, Europees, Braziliaans, Filippijns fenomeen, overal zijn de mensen het beu uitgebuit te worden door de z.g.n elites.

  Verder is het een aan (over)bevolking gerelateerd probleem waar al de rest additioneel bovenop komt. Verkeerd Neoliberaal systeem dat de hele planeet de vernieling induwt, weerom de elites aan het werk. De slinger kan nu 2 kanten uit (links/rechts).

  De rechtse kant (spijtig genoeg de meest waarschijnlijke) pro elitaire aanpak en de domme massa’s die geloven dat het zo nog wel verder kan. Populisme ; eenvoudige slogans en oplossingen voor complexe problemen, steken dan de kop op. De linker kant breed en massaal verzet en/of gewelddadige revoluties op straat ,waar zoals altijd het pleit beslecht wordt (kijk toch eens in de geschiedenis). Van achter de PC , de tablet of op Facebook gaat er weinig of niets gebeuren. In Frankrijk hebben de jongeren en andere gevizeerden dat al door. Hopelijk mag ik het nog meemaken de complete crash van een systeem dat tot een verstikkende kanker uitgroeide. De panama schandalen laat onze ergering links liggen, maar aan de erfenisrechten etc daar is mankracht voor. Hebben we het door ? Spacemonkey

 • door antbover op woensdag 11 mei 2016

  Griekenland , Frankrijk, België , Groot-Brittannië , e.a. , het huidige neoliberale Europa , lees dictatoriaal regime , ligt stilaan op apegapen . Oncontroleerbare situaties zijn op komst , chaos dus. Positief is , dat er vanuit die chaos iets nieuws zal ontstaan . Hopelijk iets beters dan wat het neoliberalisme nu dicteert. En ja , die zgn. socialisten moeten overal zich eens gaan bezinnen over hun rol in de maatschappij ; ik bedoel : ook die zijn verkeerd bezig. Momenteel bestaat er eigenlijk slechts een neoliberaal socialisme , t.t.z. ikke , ikke , ikke en de rest kan stikken.

 • door Ronald Van Beneden op woensdag 11 mei 2016

  Alle maanden extra miljarden voor de banken of dacht je dat Griekenland al vele miljarden heeft gekregen. Daarbij nog eens alle maanden geld creeren voor de economie zogezegd want in feite is het enkel geld voor de banken om reserves aan te leggen en doelbewust de bevolking te verarmen. Ondrtussen bezitten de rijken al 90% van alle beschikbare kapitaal in de wereld. De zogezegde giften om derde wereldlanden te helpen zijn in feite geen giften maar verkapte economische bindingen onder contractvorm.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties