Yannick Beck

Frankrijk sluit deal van 34 miljard euro met Australië voor 12 onderzeeërs

Australië is momenteel bezig met een van de belangrijkste militaire investeringen uit de geschiedenis. Het gaat om een bestelling van 12 onderzeeërs. De totale kostprijs wordt geschat op zo’n 50 miljard Australische dollars of omgerekend zo’n 34.4 miljard euro. In de prijs is het ontwerp, de technologische overdracht, de productie, het wapensysteem en de onderhoudskosten gedurende 25 jaar inbegrepen.

woensdag 27 april 2016 13:42
Spread the love

De Australische regering heeft een deal gesloten met het Franse bedrijf DCNS. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kernenergie en maritieme oorlogstuigen. Frankrijk maakte deel uit van het kransje favorieten samen met Japan en Duitsland.

Volgens de Franse autoriteiten zorgt dit contract voor heel wat jobs in Australië en Frankrijk. Er wordt gewag gemaakt van zo’n 4000 extra jobs gedurende 6 jaar. De economische voordelen voor Frankrijk worden geschat op 8 miljard euro.

De verdere uitwerking van de plannen zou gepland zijn voor 2017 zodat de eerste onderzeeër vanaf 2030 van de band zou rollen.

Het is geen verrassing dat Frankrijk de onderzeeërs zal leveren. Frankrijk is de grootste exporteur van wapens in Europa sinds eind jaren 90. 2014 was voor Frankrijk een recordjaar. Frankrijk exporteerde een slordige 73 miljard aan oorlogstuigen. Waaronder een deal van 24 Rafale gevechtsvliegtuigen aan Egypte goed voor 5,2 miljard euro.

Dat deze Rafale gevechtsvliegtuigen voor heel wat burgerslachtoffers zullen zorgen is geweten.

Het valt ook op dat Frankrijk wapens exporteert naar landen die hardnekkig ingaan tegen de internationale wetgeving en rechten. Onder deze landen valt onder andere Saoedi-Arabië in 2014 goed voor 7,1 miljard euro aan oorlogstuigen. Hier ging het vooral om een groot gamma aan diverse wapens goed voor 3,8 miljard euro, oorlogsschepen (1,4 miljard), bommen ter waarde van 803 miljoen en ga zo maar door.

Op deze manier schendt Frankrijk heel wat internationale rechten en wetgevingen.

Yannick Beck doet stage bij vzw Vrede

take down
the paywall
steun ons nu!