Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Klimaatverandering maakt Midden-Oosten onleefbaar

Wanneer op 22 april 2016 het klimaatakkoord van Parijs in New York door alle betrokken VN-lidstaten ondertekend wordt, is dat niets te vroeg voor het nu al te hete Midden-Oosten. Meerdere wetenschappelijke studies stellen de vraag of de regio nóg hogere temperaturen kan overleven.
dinsdag 19 april 2016

Het International Panel on Climate Change van de VN (IPCC) waarschuwt in recente publicaties dat het klimaat steeds warmer en droger wordt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het westelijk deel van Noord-Afrika (van Mauritanië tot Libië) is dat al zichtbaar, constateert eveneens de Wereldbank, op basis van de prognoses van het IPCC.

Naar schatting 0 tot 100 miljoen mensen zullen in 2025 lijden onder waterschaarste. Die waterschaarste legt extra druk op de nog beschikbare grondwatervoorraden, waar momenteel al zo veel uit wordt geput dat de natuur ze niet meer volledig kan aanvullen. De opbrengst van de landbouw zal als gevolg sterk afnemen omdat deze gebieden afhankelijk zijn van regelmatige regenval voor hun watervoorziening

Klimaatmap van het Midden-Oosten (WikiMedia Commons)

Een studie door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology in 2015 spreekt zelfs van "dodelijke hitte" in de Perzische Golf als gevolg van de klimaatverandering. Deze onderzoekers lieten de gevolgen voor de regio zien als niets verandert aan de huidige uitstoot van broeikasgassen en stellen dat deze extreme temperaturen alleen voorkomen kunnen worden door deze uitstoot te verminderen.

 

De auteurs van de studie concluderen ook dat de Golfregio, met zijn weinige water en intense zonneschijn, een "hotspot wordt waar de klimaatverandering, als die niet getemperd wordt, de menselijke leefbaarheid in de toekomst ernstig kan beïnvloeden."

Waterschaarste én overstromingen

Door hoge resolutie-versies van de standaard-klimaatmodellen te bestuderen, constateerden de onderzoekers dat in belangrijke steden in de regio de grens bereikt kan worden van wat nog leefbaar is, zelfs op goed geventileerde plaatsen en in de schaduw.

Die grens ligt bij een kritische combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en de tijd dat het menselijk lichaam die omstandigheden aankan zonder kunstmatige koeling. Bij 35 graden kan een mens die omstandigheden gedurende zes uur onbeschermd aan. Gevaar voor de gezondheid ontstaat als dergelijke temperaturen elke dag urenlang aanhouden. Dergelijke omstandigheden kunnen volgens de klimaatmodellen steeds vaker ontstaan in de dertig jaar voor het einde van de eenentwintigste eeuw, zolang niets gedaan wordt tegen de klimaatverandering.

In stedelijke gebieden in Noord-Afrika zal een temperatuurstijging van 1 tot 3 graden bovendien 6 tot 25 miljoen mensen blootstellen aan overstromingen aan de kust, stelt de Wereldbank. Hittegolven, waterschaarste, verminderde waterkwaliteit, slechtere luchtkwaliteit en ozonvorming zullen dan de menselijke gezondheid nog verder negatief beïnvloeden.

Wereldwijde klimaatmodellen voorspellen een stijging van de zeespiegel van 0,1 tot 0,3 meter tegen 2050. Tegen 2100 kan die stijging volgens de Wereldbank oplopen tot 0,9 meter. Voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen de sociale, economische en ecologische gevolgen in verhouding waarschijnlijk groter zijn dan voor de rest van de wereld. Laaggelegen kustgebieden in Tunesië, Qatar, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en in het bijzonder Egypte lopen zeer grote risico's.

Onleefbare steden en kustgebieden

De klimaatverandering brengt ook specifieke risico's mee voor de steden in de regio, waar de economische, sociale, culturele en politieke activiteiten zich concentreren. De stijgende zeespiegel zal het leven bemoeilijken in 43 havensteden, waarvan er 24 in het Midden-Oosten liggen en 19 in Noord-Afrika.

"In het geval van de zeehavenstad Alexandrië in Egypte, betekent een stijging van de zeespiegel met 0,5 meter dat meer dan 2 miljoen mensen hun huzen zullen moeten ontvluchten. Het betekent ook een verlies van 35 miljard dollar aan land, bezittingen en infrastructuur, los van de onschatbare waarde van historisch en cultureel erfgoed", berekent de Wereldbank.

Dit is het eerste deel van een tweedelige serie over de impact van de klimaatverandering in het Midden-Oosten, in de aanloop naar de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs op 22 april in New York. Het tweede deel gaat over watertekorten in de regio.

Bronnen: 

Climate Change (I) Will the Middle East Become ‘Uninhabitable’?

Study: Persian Gulf could experience deadly heat

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door spacemonkey op dinsdag 19 april 2016

  Kijk het is jullie misschien ontgaan dat een tweede natie (USA) die jarenlang het hele klimaat debat als absurd afgedaan heeft, ook al lekker in de klappen heeft mogen delen. Meer tornado’s, hevige koude stormen etc .

  Wel in het midden Oosten zitten toch de olieboeren niet ? Irak, Iran, S-Arabie, Qatar en noem maar op . Spijtig voor de gewone man in de straat maar dat is ook hier zo. Hij gaat daar de klos van wezen.

  Het kan daar niet warm genoeg worden, eigen schuld dikke bult. Heel Afrika is inmiddels straks onder weg naar …Europa. Wie ziet wat voor problemen dat nu al met zich meebrengt, wel dat gaat nog lollig worden. Complete ontwrichting van wat er nog rest van de wereld economie, is niet onwaarschijnlijk. De chaos die globalisatie noemt en enkel door de elites gebruikt wordt om goedkope arbeidkrachten over de hele planeet in te zetten, zal dit allemaal nog in de hand wereken.

  Culturen, vluchtelingen en anderen die trachten te vrijwaren wat er nog rest , of hen toekomt ? Allemaal gaat dat door het klimaat even recht getrokken worden. Inmiddels blijft de verbouwereerde Eu-burger verweest en teleur gesteld achter, zonder al de toeters en bellen waarvoor ie zo veel belastingen betaalde.

  Dan wat de politici doen scharen en pakken wat je krijgen kan, eigendom verkopen, voor een wapenvergunning gaan en voorlopig nog meer leefbare oorden opzoeken ?

  Deze leuke vertoning is nog maar pas begonnen en de vraag is wie of wat dat stoppen gaat ?

  Zeker niet d volgende generatie ICT adepten die niet eens meer het verschil tussen het leven en hun virtuele vorm van leeg escapisme kent. Raar wetenschappers waarschuwden daar al 30 jaar geleden voor. Wie niet horen wil gaat voelen zoveel is zeker. Spacemonkey

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties