Lien Santermans

100 actievoerders jongleren voor vrijlating Palestijnse clown

Op zaterdag 16 april kwamen meer dan honderd sympathisanten samen om vijftien minuten lang te jongleren op het Albertinaplein in Brussel. Hiermee uitten ze hun solidariteit met Mohammed Abu Sakha, de 24-jarige Palestijnse circusartiest die al vier maanden wordt vastgehouden in een Israëlische gevangenis zonder aanklacht of proces.

maandag 18 april 2016 14:40
Spread the love

Op 22 december 2015 veroordeelde een Israëlische militaire rechtbank Mohammed Abu Sakha tot zes maanden administratieve detentie op basis van “geheim bewijsmateriaal” dat zelfs zijn advocaat niet mocht inkijken. Volgens Amnesty International gebruikt Israël administratieve detentie al jaren onterecht om mensen voor onbepaalde tijd vast te houden zonder aanklacht.

Mohammeds moeder kreeg op 29 februari voor het eerst toelating om hem te bezoeken: ‘Ik vertelde hem over alle solidariteitsacties die jullie voor hem organiseren. Eerst stond hij perplex, maar dan vroeg hij me om iedereen te bedanken,’ liet ze weten. ‘Mohammed zit enorm in met de kinderen in de gevangenis, sommigen slechts twaalf of dertien jaar oud, en de gehandicapten. Ze houden zichzelf voor dat ze op zomerkamp zijn en niet in de gevangenis zitten, zodat de dagen sneller voorbijgaan.’

Via de campagne #Freeabusakha hebben duizenden mensen wereldwijd hun steun betuigd aan Mohammed Abu Sakha. Gelijktijdig met de actie in Brussel, kwamen ook in Londen circusartiesten, dabke-dansers en capoeirista’s op straat uit solidariteit met Mohammed en alle andere Palestijnse gevangenen.

Jongleren voor Abu Sakha

De jongleeractie van de vzw Vrienden van de Palestijnse Circusschool kwam er naar aanleiding van de Internationale Dag voor Palestijnse Gevangenen op 17 april. Naast jongleren, konden deelnemers de petitie van Amnesty International ondertekenen met de vraag om Mohammed vrij te laten of zo snel mogelijk te berechten.

Ook Europarlementslid Bart Staes nam deel aan de actie: ‘Mohammed Abu Sakha zit opgesloten op een totaal onterechte manier. Zijn detentie illustreert het machtsmisbruik van Israël dat haaks staat op onze Europese waarden. De Europese Unie heeft een associatieakkoord met Israël waarin enkele paragrafen staan rond mensenrechten en vrije meningsuiting. We moeten dit durven gebruiken om druk te zetten.’

‘Over de kwaadheid om de nederzettingen, de blokkade, de situatie in Oost-Jeruzalem, is al veel inkt gevloeid en zijn heel wat resoluties gestemd. Maar wat haalt het uit?’ gaat hij verder. ‘Wat mij betreft, is het tijd voor een serieuze boycot van de Israëlische economie.’

‘Een ambassadeur voor vrede en verbondenheid’

Mohammed Abu Sakha is sinds 2007 actief bij de Palestijnse Circusschool en geeft wekelijks les aan zo’n 150 Palestijnse kinderen verspreid over de bezette Westelijke Jordaanoever. In december 2012 trad Mohammed voor het laatst op in ons land met de circusshow Kol Saber over de droom om de zee te zien en de bittere dagelijkse realiteit opgelegd door een controlerende macht die dat verhindert.

Toen Mohammed gearresteerd werd, informeerde Bart Staes zich bij de EU-ambassade en het Belgische consulaat in Jeruzalem. ‘Zij lieten me weten dat ze de zaak opvolgen.’ Het initiatief van de Palestijnse circusschool noemt hij ‘een medicijn tegen onrecht en waanzin’.

‘Palestijnen worden permanent geconfronteerd met discriminatie, controles, kolonisatie en geweld. De Palestijnse Circusschool geeft jongeren de middelen om over hun trauma’s heen te komen en hun identiteit op een positieve manier te beleven,’ aldus Staes. ‘Ze brengen niet alleen een mooie show, maar brengen het Palestijnse verhaal naar mensen die er anders niet mee in aanraking zouden komen. Ze zijn een ambassadeur voor vrede en verbondenheid.’

7.078 Palestijnen in Israëlische gevangenissen

Eind februari 2016 zaten 7.078 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, 438 van hen waren minderjarig. Dit blijkt uit cijfers van het Israëlische leger die mensenrechtenorganisatie B’Tselem publiceerde. 627 zaten net zoals Mohammed vast zonder proces of aanklacht. Dat is bijna een derde meer dan vorig jaar.

Dit weekend werd ook in andere steden geprotesteerd uit solidariteit met de Palestijnse gevangenen. Onder andere in New York, Toronto, Toulouse, Milan, Rome, Parijs, Genua, Madrid, Wenen, Berlijn, Beiroet en Dublin vonden evenementen plaats.

Deze traditie dateert van 17 april 1974 toen Mahmoud Hijazi, de eerste Palestijnse gevangene, werd vrijgelaten in een gevangenenruil met Israël. Dit markeerde het begin van een jaarlijkse wereldwijde dag van protesten, demonstraties, lezingen en andere evenementen die de vrijlating vragen van de Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

take down
the paywall
steun ons nu!